Mit jelezhetnek a bőr alatti csomók?

A bőr alatti tapintható elváltozások és csomók többféle betegséget jelezhetnek, ezért nem érdemes várni arra, hogy elmúljanak. Pontokba szedtük a legfontosabbakat, mi mindennek lehetnek a vezető tünetei.

Fürdés vagy öltözködés közben van talán a legtöbb időnk (és lehetőségünk) arra, hogy felfigyeljünk minden apró elváltozásra a testünkön. Ezúttal a csomókkal foglalkozunk, melyeket felfedezve érdemes azonnal orvoshoz fordulnunk!

Emlőrák

A hölgyek között leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, mely rendszeres önvizsgálattal és szűréssel időben felfedezhető, ennek folyományaként pedig a csonkolással járó műtét elkerülhető.

Az emlő önvizsgálatát érdemes egy-kéthavonta elvégezni, mely során két kézzel, gondosan át kell tapintani mindkét emlőt, illetve a hónalj irányában a nyirokcsomókat is. Ha kemény csomót, bőrhöz tapadt, illetve bármilyen gyanús elváltozást észlelünk, kérjük ki szakember véleményét!

Az emlő önvizsgálatát érdemes egy-kéthavonta elvégezni

Az emlő önvizsgálatát érdemes egy-kéthavonta elvégezni

Hererák

A herében tapintható csomó lehet visszértágulat vagy daganat jele. A herevisszérsérv (varicokele) a here vénás hálózatának kitágulását jelenti. A herevisszeresség a betegség második, illetve harmadik stádiumában válik szembetűnővé, hiszen a megvastagodott erek kanyarulatai minden testhelyzetben tapinthatók és egyértelműen láthatókká is válnak. Később már tompa, húzó, feszítő érzés párosul a tapintható elváltozáshoz, olykor egészen a derék felé kisugárzófájdalomis jelentkezhet.

Tipp Minden információt megtalál a mellrákról kiemelt rovatunkban! Böngésszen tovább! Főleg fiatal férfiakat érint a heredaganat, melynél szintén óriási jelentősége van a korai felismerésnek, akár a mellráknál.

Nyirokcsomó-megnagyobbodás

A nyirokcsomók a testben sok helyen találhatók, a bőr alatt, a mellkasban és a hasban is. Normális esetben nem tapinthatóak, illetve puhák, könnyen elmozdíthatóak a bőr alatt. Fertőző vagy bérképzőszervi betegség esetén a nyirokcsomók viszont megnagyobbodhatnak, fájdalmassá válhatnak és rögzülhetnek az őket fedő bőrhöz. Ennek leggyakoribb "előfordulási" pontjai - ahol tapinthatóvá válhatnak - a testen a következők: az áll alatt, a fültő körül, a hónaljban vagy a lágyékban. A nyirokcsomó megnagyobbodására felhívhatja a figyelmet a fájdalom ugyanúgy, mint a láz, de a gondos önvizsgálat is sokszor elég a felfedezéshez. Ha lázzal jár az állapot, ha nem, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Forrás: Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei - Mikor forduljunk orvoshoz? Springmed Egészségtár sorozat, 2006.)

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: