Mikor kell mindenképpen gipszelni?

A gipsz kétségtelenül kényelmetlen és megnehezíti a mindennapos tennivalókat, bizonyos sérülések esetén ugyanakkor elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Az aktív életmód, elsősorban a versenysport sajnálatos velejárói bizonyos sérülések. Enyhébb horzsolások és zúzódások esetén elegendő lehet a fásli, azaz a rugalmas pólya a végrag rögzítésére, ín- és ínszalagsérülések vagy csonttörés esetében azonban fontos a stabilabb rögzítés. A páciens mindig abban reménykedik, hogy megúszhatja a gipszelést, egyesek alkudozni is próbálnak az orvossal, hogy ne gipszeljék be a karját vagy a lábát. Pedig a leggyorsabb gyógyulás mindig a szakszerű, szabályos kezeléstől várható - írja az MNO .

A vastag és kényelmetlen gipszelés helyett új módszert dolgozott ki egy magyar informatikus a törött végtagok rögzítésére. A 3D-technológiát használó magyar innovációról az alábbi cikkünkben olvashat!

Fáslizás esetén fontos, hogy egyenletesen, ne túl szorosan kerüljön a végtagra, azaz rögzítsen, de ne akadályozza a vérkeringést. Amennyiben a beteg gipszrögzítésre szorul, a sérült végtagot először mindig csak gipszsínbe rakják, nem pedig körkörös gipszbe. Friss sérülésnél ugyanis még további duzzanat alakulhat ki, amivel csak a sínt rögzítő gézpólya tud együtt tágulni, egy zárt, merev rögzítés nem.

Később, általában egy hét elteltével, ha a duzzanat már csökkent, lehetőség van a végleges gipsz felhelyezésére . Ez ma már műanyagból is rendelkezésre áll, bár jelenleg még nem jár társadalombiztosítási alapon. A műanyag előnye, hogy könnyebb, és jobban is szellőzik, azonban a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést a hagyományos gipsz is tökéletesen biztosítja. Emiatt a műanyag rögzítést elsősorban kényelmi okokból választják sokan.

A páciens mindig abban reménykedik, hogy megúszhatja a gipszelést, néha azonban elkerülhetetlen

A sérülés vagy a törés típusától függ az is, hogy mikor kerülhet le a gipsz a betegről. Egy-két héttől akár több hónapig terjedhet ez az időszak. Manapság már számos külső rögzítő is van, ezek bizonyos esetekben kiválthatják a gipszelést. Persze a rögzítés típusáról a kezelőorvos dönt, a páciensnek csak a terápia meghatározása után javasolt beszereznie a sérült végtagot megfelelően rögzítő eszközt.

Forrás: MNO.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)