Mi történik egy bőrgyógyászati vizsgálaton?

Bőrpanaszaink ellátásához és a kiváltó okok felderítéséhez sok esetben elengedhetetlen a szakorvosi segítség. De hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, mire készüljünk, ha felkeressük a bőrgyógyászati rendelést?

A bőrgyógyászati szakrendeléseket a leggyakrabban ekcémás, pattanásos, seborrheás, gombás és allergiás bőrelváltozások tüneteivel, valamint anyajegyszűrés esetén keresik fel. Amennyiben anyajegyet érintő elváltozást tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz. Ilyen tünet, ha alakja, nagysága, színe, felszíne megváltozik, illetve akkor, ha fájdalmassá válik, viszketni kezd, esetleg vérzik is.

Szintén sürgős orvosi ellátást igényelhetnek a bőrünk bármely területén megjelenő, folyamatosan viszkető, fájdalmas, piros és nem múló panaszokat okozó tünetek is. Ezek akár súlyos, például belső szervi daganatos problémákat is jelezhetnek. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a daganatos megbetegedések esetén az idő a legfontosabb tényező: minél hamarabb kezdődik el a kezelés, annál nagyobb esélyünk van a teljes gyógyulásra.

ekcéma, bőrgyógyász

Felkészülés a vizsgálatra

Mindig tiszta bőrrel, hajjal és körmökkel érkezzünk a szakorvoshoz. A vizsgálandó bőrfelületre ne kenjünk semmilyen krémet, alapozót vagy más kozmetikumot. Amennyiben vannak korábbi laboreredményeink, illetve szakvélemények - akár olyanok is, amelyeket elsőre nem is kötünk a bőrelváltozásokhoz, például belgyógyászati műtétekről készült zárójelentések - ezt is vigyük magunkkal.

Kórelőzmények

A bőrgyógyászati vizsgálat mindig beszélgetéssel kezdődik: a páciens - vagy kisgyermek esetén a kísérő - elmondja a panaszait, valamint a szakorvossal közösen, lépésről-lépésre átveszik a tünetek előzményeit, valamint a korábbi megbetegedéseket is. A bőrgyógyász rákérdezhet arra, hogy milyen gyógyszereket szedünk, milyen vegyszerekkel érintkezünk, mennyit tartózkodunk a napon, szóba kerülhetnek étkezési szokásaink, illetve a családban előforduló betegségek.

Vizsgálat és diagnózis

A vizsgálat során a szakorvos nagyítóval vagy egy speciális dermatoszkóp segítségével felméri a bőrfelületet. Az esetek egy részében ezt követően azonnal felállítható a diagnózis, és megkezdődhet a terápia. Előfordulhat azonban, hogy minta vételére van szükség, illetve, hogy a szakorvos további vizsgálatokat - például laborvizsgálatot, góckutatást - kér, és csak ezek eredményei alapján tudja meghatározni a célzott kezelési módot.

Az anyajegyszűrés szintén dermatoszkóppal történik. A bőrmikroszkóp segítségével lehetőség nyílik digitális felvétel készítésére, az elkészült képek alapján pedig folyamatosan nyomon követhetővé válnak az anyajegyek esetleges változásai. Ehhez természetesen szükség van a rendszeres kontroll vizsgálatra. Ez még panaszmentesen is minden évben, mindenki számára javasolt, de különösen azoknak, akiknek bőre világos, könnyen leég vagy sok anyajegyük van., illetve azoknak is, akik sokat tartózkodnak a napon, vagy pedig családjukban előfordultak már rosszindulatú bőrbetegségek.

Amennyiben a bőrgyógyászanyajegyeltávolítást javasol, a beavatkozásra akár azonnal sor kerülhet. Ez különböző módszerekkel történhet, fájdalommentesen, helyi érzéstelenítés mellett. Az eltávolított anyajegyet minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, amely eredményét néhány héten belül a bőrgyógyász ismereti velünk.

Terápiás eljárások

A bőrgyógyászati vizsgálat befejezésekor a szakorvos ismereti a pácienssel a diagnózist, valamint megbeszéli vele a terápiás lehetőségeket. Ez lehet például ajánlás különböző vény nélkül kapható készítmények, tisztálkodószerek használatára, de előfordulhat, hogy gyógyszereket - pl. antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőket tartalmazó -kenőcsöket, krémeket, fog receptre felírni.

A bőrgyógyász pontosan meghatározza ezek használati módját és idejét, valamint elmondja azt is, ha felmerülhetnek esetleges mellékhatások. A szakorvos által javasolt kezeléseket mindig pontosan be kell tartani ahhoz, hogy biztonságos módon, a lehető leghatékonyabban fejthessék ki hatásukat. Egyes esetekben különböző diétákat, öltözködési, sminkelési, mosási, illetve egyéb életmódbeli változtatásokat is javasolhat, valamint szükség lehet kontroll vizsgálatra is. Ezen a bőrgyógyász szakorvos ellenőrzik a már folyamatban lévő - vagy lezajlott - kezelés hatékonyságát, valamint a terápia meghosszabbítására, illetve módosítására is sor kerülhet.

Az ekcéma(orvosi szóval dermatitis) vöröses, viszkető gyulladásos bőrelváltozás, amelyet számos tényező belobbanthat a macskaszőr-allergiától a stresszen át a fémérzékenységig. Bizonyos esetekben nem árt különösen figyelni a bőrelváltozásokra, illetve gondos kezelésükre.

A bőrgyógyászati vizsgálattól nem kell tartani, halogatni és öngyógyításba kezdeni viszont sok esetben kifejezetten káros lehet, hiszen, ha időben orvoshoz fordulunk, azzal megakadályozhatjuk a betegségünk súlyosabbá fordulását, különböző felülfertőződéseket, valamint egyes esetekben olyan életveszélyes betegségek kialakulását is, mint például a melanóma.

Szponzorált tartalom.

Támogatta a Bayer Hungária Kft.

L.HU.MKT.CC.21.01.2019.1839

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: