Különleges módszerrel mentettek életet

Nem szokványos életmentést hajtottak végre az Uzsoki Utcai Kórházban. Egy 86 éves, tüdőembóliával küzdő betegnél olyan módszert alkalmaztak, amit itthon ezelőtt még soha.

A beavatkozást egy életveszélyes állapotban lévő 86 éves férfin végezték el, aki kétoldali tüdőembóliával érkezett az Uzsoki Utcai Kórházba – tudta meg az Index. A szakemberek a beteg tüneteire, életkorára és állapotára tekintettel új módszerrel, a tüdőartériába vezetett katéter segítségével, közvetlenül a vérröghöz bejuttatott vérrögoldás mellett döntöttek.

tüdőembólia, katéter, vérrög, tüdő, Uzsoki utcai kórház
A tüdőembólia kezelésére jóval hatékonyabb az új módszer. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Noha ezt a módszert világszerte több helyen is alkalmazzák, Magyarországon ez volt az első alkalom. Az eredmények már most önmagukért beszélnek: a beteg panaszai teljesen megszűntek, tünetmentessé vált, keringése stabil lett. A kontroll CT-vizsgálat kimutatta, hogy a vérrög gyakorlatilag eltűnt, így megszűnt az akadály a vér áramlása előtt.

Szeretnék, ha rutinná válna

Nagyon szeretnénk, ha a közeljövőben nem lenne hír egy ilyen beavatkozás, és az a hemodinamikai laborok rutinszerű tevékenységévé válna – hangsúlyozta Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója. Hozzátéve: sajnos azonban az ehhez szükséges eszköz nem olcsó, egy darab egyszer használatos katéter ára 1 millió forint. NEAK-finanszírozás jelenleg nincs, azt csak egyedi méltányossági kérelem alapján fizetheti ki a társadalombiztosító, ami egyelőre gátat szab annak, hogy a módszer gyorsan és széles körben elterjedjen.

A külföldi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a beavatkozás biztonságos, lerövidül az érintett kórházi ápolása, illetve a hagyományos kezeléshez képest jóval ritkábbak a szövődmények. Emellett financiális szempontból is számos előnye van: rövidebb a kórházi benntartózkodás, jóval kisebb a szövődményráta és az aktív korú beteg sokkal hamarabb térhet vissza a munkába. Mindez lényegesen nagyobb összegű megtakarítást jelent, mint a katéterek, illetve az eszköz ára – mutatott rá a kórházigazgató.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: