Megnéztük, mennyiért lehet magánkórházban szülni

Magánkórházban szeretnénk szülni? Mutatjuk, hol mennyibe kerül, és azt is, hogyan csökkenthetünk a költségeken.

Sok oka lehet annak, hogy valaki magánkórházban szeretne szülni. Lehet olvasni osztálybezárásokról, nem elég modern és nem elég bababarát szülészetekről – és vannak, akiket ezek a beszámolók tántorítanak el az állami szülészetektől. Mások szeretnének alternatív módon vagy háborítatlanul szülni, amire állami szülészeteken kevés lehetőség van. Megint mások pedig egyszerűen csak szeretnének kényelmes, nyugodt környezetben lenni, ahol azért mégis megvan minden eszköz és felszerelés, ha valami komplikáció lépne fel. Akárhogy is van, a magánkórházi szülés jelentős kiadással jár.

Nem csoda hát, ha szeretnénk lejjebb faragni ezekből a költségekből. Ha pedig már a várandósgondozást is magánellátás keretei között vesszük igénybe, akkor a kiadásaink közel duplájára is nőhetnek. Az egészségpénztárral lehetőségünk van arra, hogy spóroljunk a kórházi számlán. A szülés árát ugyanis elszámolhatjuk a pénztárban. Megnéztük, hogyan, és azt is, hogy ez miért éri meg.

Több baba születik magánkórházban

Magyarországon egyre népszerűbbek a magánorvosi szolgáltatások. A tendencia több, mint tíz éve töretlen, a világjárvány óta pedig még inkább erősödött. Különösen a fiatalok körében emelkedett a magánorvoshoz járók száma, akik még gyermekvállalás előtt állnak.

A növekvő népszerűség alól a magánszülészetek sem kivételek. A nőgyógyászat egyébként is olyan terület, ahol hagyományosan nagy a súlya a magánellátásnak, és a magánklinikák felé történő elmozdulás a szülések esetén is évek óta megfigyelhető. A foglaljorvost.hu egyik 2021-es felmérése szerint a magánintézményeket évek óta szívesen választják a családok. A magánkórházi szülések aránya a korábbi 2 százalékról 2020-ra 3 százalékra emelkedett, de Budapesten az emelkedés még látványosabb. 2020-ban a szülések 16,7 százaléka zajlott magánklinikákon. Ez a szám 2017-ben még 13 százalék volt. Budapesten minden hatodik baba magánintézményben jött a világra.

Mint ahogy az a magánellátás más területén is megfigyelhető, a járvány a szülések esetén is erősítette a növekedést. A Covid miatti lezárások alatt a kismamák nagyobb biztonságban érezték magukat a magánintézményekben, és igyekeztek elkerülni az állami szülészeteket. Ezentúl az egészségügyben tavaly bekövetkezett változások is a magánellátás felé terelték a pácienseket. Kivezették a hálapénzt, ami a szülések esetén gyakorlatilag alapelvárásnak számított. Nehezebbé vált a szabad orvosválasztás, ami elriasztotta a nőket az állami intézményektől.

Mennyibe kerül a szülés egy magánklinikán?

Ha magánkórházban szülnénk, akkor több intézmény közül választhatunk. Aki nem Budapesten lakik, az jó eséllyel nem ússza meg az utazást, mert a legtöbb magánklinika a fővárosban van. Emellett két vidéki városban, Szegeden és Pécsett is szülhetnek magánban a kismamák.

A magánintézményekben a szülés ára 1-1,5 millió forint körül van. Erre egyéb költségek is rakódhatnak, ha saját orvosunkkal szülnénk, egyágyas vagy családi szobát kérünk, ikreket várunk vagy császármetszéssel hozzuk világra a gyermekünket. Van, ahol több szülési csomag közül is választhatunk, ahol a magasabb áron kínált csomagok már tartalmazzák a fenti költségeket is. Máshol egy alapszolgáltatáshoz adhatjuk hozzá az általunk fontosnak tartott elemeket, amelyekért egyenként számít fel díjat a kórház. Néhány magánklinika azt is lehetővé teszi, hogy kívülről hozzunk szülész szakorvost, míg máshol a saját orvosaik közül választhatunk.

szülés, születés
Egyre több baba születik magánkórházakban. Fotó: Getty Images

A Dr. Rose magánklinikán 1,5 millió forintba kerül a szülészeti csomag, ez érvényes hüvelyi szülésre és császármetszésre is, és tartalmazza a taxis kórházba szállítást is. Egyágyas szobát, szükség esetén transzfúziót és szoptatási tanácsadást is kapunk. A kölökzsinórvér levétele, az újszülött ellátása és egy kórházi vizit is benne van az árban. Külön díj ellenében választhatunk szülésznőt, tölthetünk a kórházban több éjszakát és kérhetünk babafotózást is.

A Duna Medical Centernél három csomag közül választhatunk. Az alap csomag ára 795 ezer forint, a prémium csomag 1,1 ezer forint, az exkluzív csomag pedig 1,3 ezer forint. A prémium és exkluzív csomagok már a szabad orvos- és szülésznőválasztást is tartalmazzák. A Maternity Magánklinika alap és exkluzív szülési csomagot kínál. Az alap csomag ára 1,1 ezer forint, az exkluzív csomag pedig 6,5 ezer euró, amit forintban is fizethetünk. Az ikerszülés 1,2 ezer forintba kerül. Az alap csomagban benne van a császármetszés díja is, ebben az esetben egy alkalom gyógytornát is kapunk. Ebben a csomagban plusz 140 ezer forintért választhatunk szülésznőt. A Maternity-nek van egy intézménye Szegeden is.

A TritonLife (ez a korábbi Róbert Károly Magánkórház a Nyírő Kórház területén) szintén három csomagot kínál. Az arany csomag alapára 875 ezer forint, és mellé plusz díjért választhatunk orvost és szülésznőt. A platina csomag 1,2 ezer forint, a gyémánt csomag pedig 1,6 ezer forint. A magasabb csomagok több kórházban töltött éjszakát és szoptatási tanácsadást is tartalmaznak. Több kiegészítő szolgáltatás közül is választhatunk, ezek közt gyermek csomagok is vannak. A DaVinci Magánklinika Pécsen található. Két csomagjuk van, az egyik az alapcsomag 1,5 ezer forintért, a másik pedig a császármetszéshez kínált csomag 1,7 forintért. Utóbbi a császármetszéssel összefüggésben felmerülő költségeket és plusz egy kórházban töltött éjszakát is tartalmaz.

Mindegyik magánintézményben magas szakmai színvonalon tudják kísérni a szüléseket, és segítik az anyákat a babagondozás első napjaiban. A környezet nyugodt, extra szolgáltatások is elérhetők, és igyekeznek a szülést kellemes élménnyé tenni. De hogyan lehet ez az élmény olcsóbb? Nézzük.

A szülés ára elszámolható az egészségpénztárban

A szüléssel összefüggésben felmerülő minden magánorvosi és kórházi szolgáltatás díját elszámolhatjuk az egészségpénztárban. A dolog nem bonyolult, de egy pár dologra érdemes odafigyelni – hangsúlyozta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ráadásul a szüléssel összefüggésben önsegélyező szolgáltatást is nyújtanak az egészségpénztárak, ami igazán nagy segítség lehet. (Az egészségpénztári befizetések 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot ugyanis visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ez lényegében egy, a pénztárakhoz kapcsolódó állami támogatás).

Ahhoz, hogy egy magánorvosi beavatkozás elszámolható legyen, arról számlát kell kérnünk. A kezeléseket, vizsgálatokat csak olyan helyen végezhetjük, amely az egészségpénztárral szerződéses viszonyban áll. Ha a pénztár honlapján van szolgáltatókereső, akkor ezt könnyen ellenőrizhetjük, de érdeklődhetünk telefonon vagy e-mailben is. A magánklinikák általában fel vannak készülve arra, hogy a pácienseik egészségpénztáron keresztül fizetnének, és több pénztárral is van szerződésük. Sőt, több helyen fizethetünk egészségkártyával. A Prémium Egészségpénztár és az OTP Egészségpénztár kártyáját is elfogadja például a Dr. Rose, a Maternity, a Duna Medical és a TritonLife is.

Ha kártyával fizetünk, akkor számlát nem kell kérnünk. Ehhez fontos, hogy a fizetés pillanatában legyen megfelelő egyenleg az egészségszámlánkon. A számlákat elszámolhatjuk utólag is. Szolgáltatásokról az egészségpénztár nevére kérjük a számlát, és azon szerepeljen a tagsági kódunk és a nevünk is.

Vegyünk igénybe születési támogatást is

Az egészségpénztárak kínálnak egy önsegélyező szolgáltatást is, amelyet akkor vehetünk igénybe, ha bővül a család. Ez a születési támogatás. Gyermek születésekor az egészségpénztári számlánkról 1 millió forint kifizetését kérhetjük. Az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál nagyobb az összeghatár, ott 2 millió forintot vehetünk fel az egészségszámlánkról, ha gyermekünk születik.

Az összeg felhasználását nem kell igazolnunk, a pénzt bármire elkölthetjük. Figyeljünk arra, hogy ez önsegélyező pénztári elem, így a kifizetést csak a 180 napos egyenlegünk terhére kérhetjük. Továbbá a gyermek születésétől 120 napunk van arra, hogy igényeljük a szolgáltatást.

Figyeljünk az időre

Amikor a számlákat elszámoljuk, de ha születési szolgáltatást is igénybe veszünk, akkor különösen érdemes figyelnünk a határidőkre – tanácsolja a szakértő. Az adó-visszatérítésnek ugyanis van egy maximuma. Ez 150 ezer, az ehhez kapcsolódó befizetés pedig 750 ezer forint. A szülés költségeivel könnyen túlmegyünk ezen, ezért megtehetjük, hogy két külön évben számoljuk el a számlákat. Így – két év viszonylatában – növelhetjük a visszatérítés mértékét.

Figyeljünk a pénztárunk elszámolási szabályaira is, hogy biztosan befogadják a később benyújtott számlákat. Ha egészségkártyával fizetünk, akkor utólag nem tudjuk megbontani a költségeket.

Ha tehát magánellátás keretében szülnénk, ne feledkezzünk meg az egészségpénztárról. Komoly megtakarítást érhetünk el vele az egyébként magas költségeken. Az egészségpénztárban elszámolhatjuk a babaápolás termékeit, az orvosi ellátás költségeit, de több önsegélyező szolgáltatás is támogatja a gyermeknevelést.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: