Meglepő tünetek: felismernénk egy ilyen rohamot?

Amikor a pánikrohamra gondolunk, a legtöbbünknek a halálfélelem, a mellkasi fájdalom és a légszomj ugrik be róla – még akkor is, ha sosem tapaszaltunk ilyen rohamot. Ennél azonban sokkal szélesebb skálán mozognak a tünetek, így előfordulhat, hogy elsőre fel sem ismernénk, hogy mit élünk át.

A társadalom 1-4 százaléka legalább egyszer átél az élete során kisebb-nagyobb pánikrohamot. Leginkább a húszas-harmincas éveikben járó fiatal felnőttek érintettek. Ha viszont a rohamok ismétlődnek, különböző váratlan helyzetekben vissza-visszatérnek, akkor már pánikbetegségről – vagy más néven pánikzavarról – van szó.

pánikroham, mellkasi fájdalom, légszomj, halálfélelem
Nem csak mellkasi fájdalommal és légszomjjal jelentkezhet a pánikroham. Fotó: Getty Images

Ezeket tapasztalhatjuk, ha pánikrohamunk van

Azt a legtöbben tudják, hogy a pánikroham erős halálfélelemmel jár együtt, ehhez pedig jellemzően mellkasi fájdalom és légszomj is társul. A lelki és mentális egészséggel kapcsolatos edukációval foglalkozó Mélylevegő Projekt egyik posztja szerint azonban ezeken túl az alábbiak is jelentkezhetnek:

 • izzadás,
 • hidegrázás,
 • kipirulás,
 • remegés, reszketés,
 • zsibbadás, bizsergés,
 • szapora szívverés,
 • gombócérzés a torokban,
 • megőrüléstől való félelem,
 • a valósággal való kapcsolat elvesztésének érzése,
 • szédülés,
 • ájulás.

A tünetek intenzitása fokozatosan növekszik, majd spontán enyhülhet. Egy-egy ilyen roham átlagosan 10 perc alatt cseng le.

Szintén a pánikrohammal foglalkozó posztjában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a jellemző tünetek közé sorolta még a kapkodó légzést, a hányingert, a térérzeti zavarokat és a hasmenést is.

Amikor már félünk kilépni a lakásunkból

A pánikzavarban talán az a legrosszabb, hogy sosem tudhatjuk, hol és milyen helyzetben tör ránk egy újabb roham. Ezt ismerve talán nem is olyan meglepő, hogy akár már az első roham után kialakulhat a további rosszullétektől való félelem. Ha pedig ez elhatalmasodik rajtunk, az viselkedésünkre is rányomja bélyegét.

Az elkerülő magatartás megmutatkozhat például abban, hogy elkezdjük kerülni a zsúfolt helyeket vagy a tömegközlekedési eszközöket, nehogy több tucatnyi szempár kereszttüzében érjen utol minket újra a pánik. Egyre nehezebben érezzük majd magunkat biztonságban az olyan helyeken is, ahol úgy gondoljuk, nehezen tudunk segítséget kérni. Ez pedig akár odáig is fajulhat, hogy rettegünk majd elhagyni otthonunkat.

Mit tehetünk?

Ahogy már korábban megírtuk, a pánikrohamot azért is fontos felismerni, mert rendszeressé válva jelentősen befolyásolhatja mindennapi életünket. Ha pedig kezelés nélkül hagyjuk, akkor folyamatosan súlyosbodhat, ezzel pedig komolyan ronthatja az életminőségünket.

A Mélylevegő Projekt szerint fontos, hogy érintettként minél előbb szakértői segítséghez jussunk. „A pszichoterápiás kezelés segítségével fejlődhetünk a nehéz helyzetekkel való megküzdésben, megszerezhetjük az életünk feletti kontrollérzetet. A pánikzavar kezeléséhez súlyosabb tünetek esetén pszichiáter bevonása és gyógyszeres terápia is szükséges, ami segíti a hatékony pszichoterápiás munkát” –  írták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra