Megérkezett Magyarországra a BioLife, a világ egyik vezető vérplazma-gyűjtő hálózata (x)

Szeptembertől már hazánkban is nyolc nagyvárosban és tiz plazmaközponttal várja a vérplazmaadókat a világ egyik vezető plazmahálózata a BioLife, mely a Takeda biogyógyszerészeti vállalatcsoport tagja.

Megérkezett Magyarországra a BioLife plazmahálózat, mely a világ egyik legjelentősebb plazmagyűjtő vállalata.  

A BioLife Plasma Services, az elmúlt négy évben megduplázta globális plazmagyűjtő központjainak számát, és tovább bővíti azt, hogy kielégítse az egészségügyi ellátás és a rászoruló betegek szükségleteit. A BioLife világszerte több mint 200 plazmaközpontot üzemeltet, és az alkalmazottainak száma több mint 8000 fő. A hazai vállalatcsopot 200 feletti munkavállalónak biztosít munkalehetőséget hazánkban.  

A BioLife a Takeda - csoport része - mely, egy több mint 240 éves múltra visszatekintő japán tulajdonú, globális, értékalapú, K + F-fókuszú biogyógyszerészeti vállalat, más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda-csoport BioLife üzletága a plazmaellátás teljes vertikumát lefedi, a kutatás fejlesztéstől a plazma gyűjtésen és feldolgozásán át a plazmaalapú terápiák előállításáig, és végül a plazaalapú terápiákra szoruló betegek kiszolgálásáig.

Mi is az a vérplazma, és mi a jelentősége?

A vérplazma a vér világos, sárgás része. Főként vízből, ásványi sókból és fehérjék­ből áll. Egyedülálló biológiai összetétele miatt mesterségesen nem állítható elő, ezért számos terápiához és a gyógyszergyártásban is nélkülözhetetlen. A plazma alvadási faktorokat, immunglobulinokat, albumint és számos egyéb olyan fehérjét tartalmaz, amik sok esetben életet menthetnek. A gyógyászatban alkalmazott vérplazma önkéntes donoroktól származik. A vérplazmából létfontosságú gyógyszerek készülnek többek között hemofíliás betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára.

A vérplazma levételére plazmaferezissel kerül sor a plazmaközpontokban. A plazmaferezis az egészségügy­ben régóta ismert és széleskörben alkalma­zott, biztonságos folyamat, mely nagyon hasonlít a véradásra. A különbség, hogy csak a vér plazma összetevőjének levételére kerül sor, a modern plazmaferezis gép a vörös és fehérvérsejteket, vérlemezkéket zárt, steril rendszerben visszajuttatja a donor szervezetébe, míg a vérplazmát a plazmazsákba gyűjti.

A vérplazma iránt világszerte egyre nő az igény, és az ellátás szempontjából meghatározó, hogy hányan, milyen rendszerességgel adnak vérplazmát. A plazmagyűjtő központoknak a plazma szakszerű levételén és kezelésén túl az is fontos szerepük, hogy népszerűsítsék a plazmaadás  lehetőségét, és hogy minél vonzóbb környezetet biztosítsanak a donoroknak. A központok szigorú előírásokat követnek, melynek köszönhetően a plazmaadók rendszeres, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatban is részesülnek.

Világszínvonalú biztonság a donoroknak Magyarországon is

„Két akvizícót követően már 2018-ban és 2019-ben megkezdődött a korábbi Vascular és Sanaplasma központok integrációja a vállalatcsoportba. Most megújult központjaink a BioLife márkanév bevezetésével megjelenésükben és működésükben is egységessé váltak, és a globális BioLife-követelményekhez igazodva várják a régi és új plazmaadókat.”- mondja Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.  A BioLife integráció révén, amelynek a mostani arculatváltás is a része, a donorjaink a legmagasabb szintű egészségügyi biztonsági előírásokat élvezhetik, amelyet egy, a maga területén meghatározó innovatív világcég nyújt.” A Takeda az értékes nyersanyagból több mint 20 különböző plazmaalapú terápiát állít elő. Donorjaink nagyon büszkék lehetnek arra, hogy segítségükkel óriási változás következhet be a betegek életében."

Jól fogadják a plazmaadók az arculatváltást

Attila már öt éve a vállalat szegedi központjának plazmaadója, és eddig közel 200 donációval büszkélkedhet. „Az itt szerzett jó tapasztalataim is hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságban érzem magam, és nyugodt szívvel adok plazmát, régóta és rendszeresen” – mondja. „A személyzet kedves, odafigyelnek rám, minden információs igényemet kielégítik, és ha kérdezek valamit, készséggel válaszolnak. A plazmaadással járó orvosi szűrővizsgálatok pedig képet adnak az egészségi állapotomról – számomra ez is egy fontos szempont. Nagyon tetszik az új arculat, és örülök, hogy a megújult külsőségek között is a jól megszokott kedves és profi szakembergárdával találkozhatok.”

Ki adhat plazmát?

A donorok kiválasztásánál az elsőrendű szempont a plazmaadók egészségének védelme, ezért csak egészséges, 18 évet betöltött, de 60 évnél nem idősebb, legalább 50 kg de nem több mint 150 kg súlyú felnőtt adhat plazmát. A jelentkezők orvosi szűrésen esnek át, és ha valakiből visszatérő donor lesz, annak is minden alkalommal részt kell vennie orvosi vizsgálaton, rendszeres ingyenes laborvizsgálat mellett amelyet természetesen a plazmaközpont biztosít helyben.

Nagyon fontos hogy két plazmaadás között legalább 72 órának kell eltelnie mert ennyi idő szükséges a szervezetnek a fehérje visszapótlására. Egy plazmaadás kb 45-60 percig tart, kényelmes, igényes relaxáló környezetben.  

„Sok plazmaadónk jelzi vissza, hogy a társadalmi segítségnyújtás ezen formája számára egyúttal a pihentető én idő is. Értékelik, hogy a nálunk eltöltött idejükért kompenzációként juttatásban is részelünek. Ezen kívül természetesen minden plazmaadást követően szendvicset és üdítőt, kávét biztosítunk. Legtöbb donorunk igen nagyra értékeli, hogy rendszeres szűrésen vehetnek részt térítésmentesen, sorbanállás nélkül” – mondja Dr. Nyerges Judit.  „A szűréseknek és orvosaink tanácsainak köszönhetően a plazmaadókban rendszerint tudatosodik, hogy mekkora kincs az egészségük, és ez sokakat hozzásegít egy egészségtudatos életmód kialakításához is, hiszen egy plazmaadónak sok folyadékot kell fogyasztani kerülve e zsíros ételeket és előnyben részesítve a fehérjedús táplálkozást.”

„Nagy öröm a számomra, hogy új megjelenéssel, világszínvonalú környezetben várhatjuk a donorjainkat, és hogy ezzel is meg tudjuk hálálni azt, hogy donációikkal hozzájárulnak számos beteg életének javításához, vagy éppen megmentéséhez” – foglalta össze Dr. Nyerges Judit.

A plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban illetve a BioLfe weboldalán kaphatnak részletes felvilágosítást.

A BioLife plazmaközpontokról

A BioLife Plazma Hungary Kft. a Takeda-csoport tagja, jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon az alábbi városokban: Budapest, Pécs, Eger, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged. A BioLife központok fontos hazai szereplői az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A globális BioLife Plasma Services iparági vezető szerepet tölt be a kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel.  Web: www.teddmegmost.hu

A BioLife és a Takeda

A BioLife több mint 200 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára. A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú biogyógyszerészeti vállalat, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 80 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 20 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak. Web: www.biolifeplasma.com www.takeda.com

 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: