Magyar kórház - svéd színvonal

A váci Jávorszky Ödön városi kórház a Kálvária-domb tőszomszédságában található. Az itt kezelt betegek svéd színvonalú ellátásban részesülnek, amiért joggal méltatják szép köszönőleveleikben Dr. Erős András főigazgatót és kollégáit.

Egy kis kórháztörténet

Az 1920-as években még csak egy húszágyas, szegényház jellegű kórház működött Vácott, de a 30-40-es években már felvetődött egy új kórház létesítésének gondolata. 1946-ban a képviselőtestület szerződést kötött az irgalmas renddel egy 120 ágyas városi kórház közös működtetésére. E "régi" egészségügyi intézményt váltotta fel 1970-ben az "új" kórház, amely az idén májusban ünnepelte 35 éves fennállását. Az új kórház azóta is folyamatosan fejlődik, sorra alakultak új osztályok: első lépésben megnyílt az új intézeti gyógyszertár, és sor került a központi labor, valamint a központi sterilizáló rekonstrukciójára. A második ütemben sikerült felújítani a műtőblokkot, és létrejött az új központi intenzív osztály, valamint az új sürgős felvételi részleg is. A harmadik ütemben pedig megvalósult a délnyugati oldal teljes felújítása: 32 betegszoba, 20 orvos- és nővérszoba, 24 vizesblokk, 5 liftcsere, füstmentes lépcsőház kialakítása, szülőszoba és nőgyógyászati műtő klimatizálása - mondta dr. Erős András főigazgató.

<

Ellátás megyehatáron túl is...

A kórház szerényen viseli a "városi" jelzőt, de vonzáskörzete jóval nagyobb: mintegy 150 000 lakos. Ezt a betegszámot csak igen jól szervezett munkafolyamatokkal, modern technikai és megfelelően képzett szakmai háttérrel lehet magas színvonalon ellátni. Ez itt Vácott mind adott. A váci kórház hétemeletes központi részének hatvan százaléka teljesen felújított: nővérhívóval és fürdőszobával ellátott szobák szolgálják a betegek gyógyulását. A kórház többi kórtermében is megtörtént a festés, mázolás, szaniter- és csempecsere, a további felújítás a következő évek feladatai között szerepel - sorolja a főigazgató. Az orvosi műszerek állaga miatt sincs szégyenkeznivalója a kórháznak: a megújult hat ágyas coronaria-őrzőben új monitorrendszer került beszerzésre, folyamatos kihasználtságot mutat a CT, és a többi korszerű diagnosztikai műszer is. Az épületben modern, energiatakarékos ablakokkal igyekeznek spórolni a nem olcsó téli fűtésszámlán. Bizonyos szolgáltatások out sourcing elven, külső cégek megbízása alapján működnek a kórházban: ilyen a takarítás, őrzés-védés, mosás és a konyha. Impozáns, ízlésesen kialakított hatalmas ebédlő áll rendelkezésre, az ételeket pedig három dietetikus ellenőrzi nap mint nap.

Jó kapcsolat a fenntartóval

Az önkormányzat mindenben maximálisan partnere a kórháznak, mellette áll a kórházfelújításoktól kezdve a pályázatok támogatásáig. Sok beruházás és fejlesztés azért valósulhatott meg, mert az önkormányzat is szívügyének tekinti a kórház jó hírnevét és működési hatékonyságát. A kórház folyamatosan figyeli a pályázatokat, mert minden pályázati forintnak megvan a helye. Jelenleg is egy olyan nagy összegű (250 millió Ft.) pályázatot nyújtottak be, amely elnyerése esetén, a teljes veszélyes hulladék-megsemmisítést modernizálni tudnák: így az erre kiadott költség kevesebb, mint tizedrésze lenne a mostaninak.

<

Határok nélkül

A Jávorszky Kórház vezetésének meggyőződése, hogy más kórházakkal kiépített kapcsolatokkal csak nyerhet. 1993-ban kezdődött a kórház együttműködése az amerikai Novant Health (12000 dolgozót foglalkoztat, érdekeltségébe kórházak, ápolási otthonok, rehabilitációs, diagnosztikus és sebészeti centrumok tartoznak) egészségügyi intézménnyel. Tanulva a külföldi partnertől hatékonyan sikerült a kórháznak csökkenteni az egészségügyi ellátás költségeit.

A kórház külföldi tapasztalatai révén felismerte azt is, hogy az ápolást, mint önálló tudományt kell elismertetni, és ennek megfelelően kell fejleszteni. A főigazgató büszkén említette, hogy jó partneri kapcsolatot építettek ki a határ túloldalán lévő Sahy város kórházával is. Itt a kapcsolatteremtés vezérfonala az volt, hogy hosszú távon együtt indulhassanak számos európai uniós projektben, és az így elnyert pénzeket képzésre, oktatásra, az informatikai háttér bővítésére költhessék. "A kórházban ismeretlen az orvoshiány, és minden orvos és szakdolgozó rendelkezik a 250 kreditponttal" - említi a főigazgató. A képzésre rendkívül sok figyelmet szentel a kórház. A vezetőség érdeme, hogy sikerült a szakdolgozói továbbképzést teljes egészében intézményen belülre hozni, és az orvosi továbbképzések egy része is helyben zajlik.

Odafigyelnek a betegre

Itt az első és legfontosabb elv a betegek elégedettsége, ezt taglalja a kórház minőségpolitikai nyilatkozata is. Ennek megfelelően a kórházban tevékenykedik betegjogi képviselő, akihez a betegek bizalommal fordulhatnak. Egy példa a figyelemre: ha halláskárosult beteg érkezik a kórházba, biztosítanak számára jeltolmácsot. A betegek magas szintű ellátása ISO 9001:2001 minősítés alapján történik, amelynek egyik pillére a beteg elégedettsége. Ennek fontos része, hogy hogyan működik a betegek felvilágosítása. Megkapják mind szóban, mind írásban az esetükkel kapcsolatos összes tájékoztatást. Minden kórházi osztályon minőségügyi megbízott dolgozta ki a főorvosokkal és főnővérrel együtt az osztályra szabott beteg-felvilágosítás irányelveit. A háziorvosokat is bevonva állandóan monitorozzák a betegek visszajelzéseit. Ennek érdekében külön kérdőíveket is készítettek, amin keresztül elmondhatja a beteg az ellátás során tapasztaltakat.

A kórházban kiemelkedő endokrin diagnosztika és terápia zajlik modern rádióizotópos rendszerrel, amihez jó minőségű gamma kamera tartozik kiváló szakemberekkel. November 28-án avatják az új EU követelményeknek megfelelő tüdőgondozót. Távlati célok között szerepel az onkológiai centrum létrehozása, és a sürgősségi ellátást területén kivívott előkelő rang továbbfejlesztése. Ez utóbbit úgy kívánja a kórház elérni, hogy elősegíti a laikus képzést is: újraélesztő tanfolyamokat indítanak iskolákban, céges kötelékekben. - Nem lenne jó, ha azért halnának meg az emberek, mert késve érkezik a mentő - érvel a főigazgató.

A gyermekosztály hotelszínvonalú ellátásban részesíti a pici betegeket. Az orvosok és főnővér saját-kezűleg készített mesefigurái díszítik a kórtermeket.

<

A kórház vezetése úgy döntött, hogy a fekvőbetegek számára egy olyan kápolnát is építenek az épületben, ahol bárki gyakorolhatja vallását, felekezettől függetlenül. Ezzel is szeretnének hozzájárulni a pszichés terápia hatékonyságához.

Betegek mondták

"Én háromszor feküdtem bent emésztőrendszeri problémákkal, és szívinfarktussal is, de én csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az itt dolgozókról. Mindennel maximálisan elégedett voltam" - így egy általunk megkérdezett beteg.

A főigazgató és kollégái méltán büszkék a rengeteg köszönőlevélre, amit hetente kapnak a meggyógyult betegeiktől. Minden osztályon faliújságok hirdetik az orvosok, nővérek és más szakdolgozók figyelmességét, szakmai tudását és áldozatvállalását.

Ezek közül álljon itt most néhány:

"A műtétemet követően sok biztatást és törődést kaptam Öntől, és az osztály összes dolgozójától. Örülök, hogy újra a családommal lehetek."

"Az odafigyelést nem tudom elégszer megköszönni a magam és családom nevében."

"Hálásan köszönöm, hogy visszakaptam az életem."

"Szeretném elismerésemet kifejezni munkatársai részére az orvosok igen magas képzettségéről, emberségéről."

"A nővérek odaadó ápolással bizonyították elhivatottságukat."

"Itt a kórházban minden arról szól, hogy a beteg a lehető legjobb érzésekkel gyógyuljon. Kívánok jó erőt és egészséget, leljenek örömöt hivatásukban és magánéletükben."

"Ismételten köszönök mindent, hogy az orvosok és a szakdolgozók megtettek mindent egészségemért."

"Az elmúlt időszakban rengeteg kezelésen estem át a kórházban, és volt időm megfigyelni munkájukat. Csak gratulálni tudok."

<

A kórház névadója

Dr. Jávorszky Ödön 1906. november 12-én született Vácon. Itt végezte elemi iskoláit, majd tanulmányait a Piarista Gimnáziumban folytatta. Szerzetesként tanult a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán, ahol 1939-ben orvosdoktorrá avatták. A háború sújtotta Magyarországon több városban praktizált. Nevéhez fűződik a váci sebészet, traumatológia, belgyógyászat, gégészet és szülészet elindítása. Teljes életét és szakmai tudását a magasabb szintű egészségügyi ellátás kialakításának, illetve a fiatal kollégák tanításának szentelte. Részt vett a jelenlegi kórház beindításában. 1975. június 21-én, nyugdíjba vonulása után másfél évvel halt meg abban a kórházban, amelyért egész életében harcolt. Emlékére felesége alapítványt hozott létre, és az ő neve fémjelzi a minden évben kiadásra kerülő tudományos pályadíjakat is.

A Jávorszky Ödön kórház fóruma

Főigazgató: Kórházalapítás: Osztályok száma: Vonzáskörzet: Ellátott fekvőbetegek száma 2004-ben: Ellátott járóbetegek száma 2004-ben: Orvos létszám: Egészségügyi szakdolgozói létszám: Gazdasági, műszaki dolgozói létszám: Aktív betegágyak száma: Krónikus ágyak száma: Alapítvány: Bankszámla száma:
Jávorszky Ödön kórház Vác
Dr. Molnár Csaba
1970
14 klinikai osztály és hagyományos diagnosztikai osztályok
150.000 fő
21.655 fő
493.324 fő
121 fő
604 fő
136 fő
499
123
Jávorszky Ödön Kórház Alapítvány
10103898-07271845-00000006 <

Látogasson el az Év kórháza oldalunkra, és adja le szavazatát a kórházakra!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső