Láztól bágyadt

A ködös, párás napokban könnyen megfázunk, a gyerekek még inkább, különösen azok, akik közösségbe járnak. A nátha, a megfázás általában kínzó köhögéssel, torokkaparással, borzongással és orrfolyással jár együtt, melynek természetes velejárója a láz is.l

Ezekben a ködös, párás napokban könnyen megfázunk, a gyerekek még inkább, mint mi, felnőttek. Hamarabb ragad rájuk a baj, különösen azokra, akik közösségbe járnak, óvodába, iskolába, mert elég, ha közülük egy-kettő beteg, a csoport többi tagja megkapja tőle. A nátha, a megfázás kellemetlen, általában kínzó köhögéssel, torokkaparással, borzongással és orrfolyással jár együtt.

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy felmegy a beteg láza: ez a szervezet természetes védekező reakciója. Ugyanis a magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyag termelést, s ily módon "összefog" a kórokozók elpusztítására. Éppen ezért az orvosok is azt szokták ajánlani, hogy nem kell mindjárt le-nyomni a lázat, hadd fejtse ki jótékony hatását.

Normál testhőmérséklet

A szervezet védekező rendszere 37,5 C fok körül a legaktívabb, és eddig még elviselhető a láz, de ha feljebb szökik, már nagyon megterhelő, azt bizony csillapítani kell.

A borogatás

Sokszor nem is kell a gyógyszer, elég a borogatás. De nem úgy, hogy kézre, csuklóra, homlokra tesszük a nedves ruhát, hanem az egész testet be kell bagyulálni langyos vízbe mártott lepedővel. Ez nem valami kellemes érzés, ennél sokkal jobb a hűtőfürdő.

A testet le kell hűteni

Mert ha a testhőmérséklettel azonos hőfokú vízbe ültetjük a gyereket - ez a módszer felnőtteken is segít -, akkor az nem olyan, mint a "hidegzuhany". És nem is lesz olyan, ha fokozatosan kezdjük hűteni a vizet, viszont így, a hűtőfürdővel elérhető, hogy a láz 38 C fok alá menjen. Ám ha utána mégis felszökik a láz, akkor már mindenképpen érdemes lázcsillapítót bevenni vagy a kicsiknek kúpot adni.

Sok folyadékot kell inni

Nagyon fontos, hogy a lázas beteggel sok folyadékot itassunk. Teáztassuk, de kiválóak a rostos üdítők is. A beteg gyerek mindig elesettebb, levert és bágyadt. Törődjünk vele minél többet, halkan és kedvesen beszéljünk hozzá, meséljünk neki, amennyire tudjuk, kössük le a figyelmét, akkor valamivel könnyebben vészeli át ezeket a nehéz napokat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció