Láztól bágyadt

A ködös, párás napokban könnyen megfázunk, a gyerekek még inkább, különösen azok, akik közösségbe járnak. A nátha, a megfázás általában kínzó köhögéssel, torokkaparással, borzongással és orrfolyással jár együtt, melynek természetes velejárója a láz is.l

Ezekben a ködös, párás napokban könnyen megfázunk, a gyerekek még inkább, mint mi, felnőttek. Hamarabb ragad rájuk a baj, különösen azokra, akik közösségbe járnak, óvodába, iskolába, mert elég, ha közülük egy-kettő beteg, a csoport többi tagja megkapja tőle. A nátha, a megfázás kellemetlen, általában kínzó köhögéssel, torokkaparással, borzongással és orrfolyással jár együtt.

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy felmegy a beteg láza: ez a szervezet természetes védekező reakciója. Ugyanis a magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyag termelést, s ily módon "összefog" a kórokozók elpusztítására. Éppen ezért az orvosok is azt szokták ajánlani, hogy nem kell mindjárt le-nyomni a lázat, hadd fejtse ki jótékony hatását.

Normál testhőmérséklet

A szervezet védekező rendszere 37,5 C fok körül a legaktívabb, és eddig még elviselhető a láz, de ha feljebb szökik, már nagyon megterhelő, azt bizony csillapítani kell.

A borogatás

Sokszor nem is kell a gyógyszer, elég a borogatás. De nem úgy, hogy kézre, csuklóra, homlokra tesszük a nedves ruhát, hanem az egész testet be kell bagyulálni langyos vízbe mártott lepedővel. Ez nem valami kellemes érzés, ennél sokkal jobb a hűtőfürdő.

A testet le kell hűteni

Mert ha a testhőmérséklettel azonos hőfokú vízbe ültetjük a gyereket - ez a módszer felnőtteken is segít -, akkor az nem olyan, mint a "hidegzuhany". És nem is lesz olyan, ha fokozatosan kezdjük hűteni a vizet, viszont így, a hűtőfürdővel elérhető, hogy a láz 38 C fok alá menjen. Ám ha utána mégis felszökik a láz, akkor már mindenképpen érdemes lázcsillapítót bevenni vagy a kicsiknek kúpot adni.

Sok folyadékot kell inni

Nagyon fontos, hogy a lázas beteggel sok folyadékot itassunk. Teáztassuk, de kiválóak a rostos üdítők is. A beteg gyerek mindig elesettebb, levert és bágyadt. Törődjünk vele minél többet, halkan és kedvesen beszéljünk hozzá, meséljünk neki, amennyire tudjuk, kössük le a figyelmét, akkor valamivel könnyebben vészeli át ezeket a nehéz napokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra