Lázas készülődés lázcsillapításra - I. rész

A láz csillapítására alkalmazott gyógyszerek többsége vény nélkül kapható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy gyorsan, meggondolás nélkül beadhatók, bekaphatók.

Milyen testhőmérséklet esetén beszélhetünk lázról?

A 37-38°C közötti testhőmérséklet esetén hőemelkedésről, 38°C felett lázról beszélünk. Kisgyermekek esetén gyakran érdemes a végbélnyílásban mérni a lázat, melynél általában +0,5 °C-kal többet mérünk mint hónaljban.

A lázmérés eszközei közül a hőérzékelő csík használata tájékoztató jellegű, pontos értékeket csak higanyos vagy digitális lázmérővel várhatunk.

Mi okozhat hőemelkedést, lázat?

Magasabb testhőmérséklete van a babának, ha a szobája túlfűtött, sokat mozgott vagy melegen lett öltöztetve.

Ne felejtsük el, hogy két-három hónapos korig még nem teljesen fejlett a szervezet hőszabályozása, ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a hőleadás is megfelelő mértékű lehessen.

Fűtött szobában ezért nem javasolt a gyermek fejére kissapkát adni, hiszen a hőleadás nagyrészt a fejbőrön keresztül valósul meg.

Természetesen a hőemelkedés, a láz baktérium, vírus okozta fertőzések, szövetkárosodás, gyulladás kísérő tünete is lehet. Ilyenkor a szervezetben zajló folyamatok egy interleukin-1 nevű anyag felszabadulását idézik elő, mely a keringéssel bejut az agyba és felgyorsítja a láz kialakulásáért felelős molekula, a prosztaglandin keletkezését.

Mi az első teendő, mielőtt feltétlenül gyógyszert adnánk?

Gondoskodjunk a szoba szellőztetéséről, a meleg takarók lecseréléséről, és adjunk a kisgyermekre kényelmes és laza ruhát. Ha a kicsi hány vagy hasmenése van, izzad, a megfelelő folyadék- és sópótlást feltétlenül biztosítani kell, különben kiszáradás fenyegetheti. Erre a célra kiválóan alkalmasak a gyógyszertárakban is kapható, vízben feloldandó porok, melyek többek közt glükózt, konyhasót, citrátot, kálium-kloridot tartalmaznak.

A hűtőfürdő alkalmazásakor a gyermeket tegyük meleg vizes kádba, a fürdővizet hideg víz hozzáadásával fokozatosan, 5-10 perc alatt hűtsük le langyosra, miközben a gyermek végtagjait dörzsöljük a szív felé.

Mikor alkalmazzunk és hogyan hatnak a lázcsillapító gyógyszerek?

Ha az eddigi módszerek nem vezettek eredményre, a láz magas és tartós, akkor szükség van lázcsillapító gyógyszerek használatára.

Jelenleg számos vény nélkül is kapható (OTC) készítmény létezik gyermekek számára különböző hatóanyagokkal (acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazon) és különböző gyógyszerformákban (szirup, tabletta, kúp, oldat). A megfelelő gyógyszerkészítmény kiválasztásához azonban valamelyest ismerni kell, hogy mikor melyik hatóanyagot célszerű adni, nem árt valamelyest ismerni a mellékhatásait, más gyógyszerekkel való kölcsönhatását, adagolását, felszívódási sajátosságait.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (angol rövidítése NSAIDs) rendelkeznek lázcsillapító (antipiretikus), fájdalomcsillapító (analgetikus) és gyulladásgátló hatással.

A lázcsillapítók hatásának alapja, hogy gátolják annak a ciklooxigenáz nevű enzimnek a tevékenységét, amely a már említett ödémát, fájdalmat okozó és a gyulladásban szerepet játszó közvetítő anyagok hatását növelő prosztaglandin nevű anyag termelődéséért felelős.

Ebből az is következik, amit fontos tudni, hogy a normál testhőmérsékletet a lázcsillapító gyógyszerek nem befolyásolják, nem csökkentik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció