Kiderült, miért van ennyi hörgőgyulladásos eset

Az utóbbi hetekben rendkívül sok gyermeket vittek orvoshoz hörgőgyulladással. A száraz, rohamos ingerköhögéssel járó betegség előfordulása az influenzavírus terjedésével együtt nő, ráadásul a panaszokat a hetekig tartó légszennyezettség is felerősítette.

Az országos tisztifőorvos a múlt héten körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak. A közvetlen kiváltó ok az, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló bronchiolitises, azaz vírus okozta hörgőgyulladásos betegek száma. Miért alakult ki ennyi gyermeknél ez a betegség? Háziorvost kérdeztünk!

A broncholitis a hörgőket érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a legtöbbször a kisgyermekeket érinti. Az egyik leggyakoribb oka az egy éven aluli gyermekek kórházi kezelésének. Bővebben a betegségről az alábbi cikkünkben olvashat!

A bronchiolitis a felső és az alsó légutakat egyaránt érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a hörgőcskék gyulladásával jár. Nagyrészt vírusfertőzés okozza, a betegség kialakulásáért a különböző rhino-, influenza -, parainfluenza-, corona-, pneumo-, metapneumo- és adenovírusok lehetnek a felelősek. Cseppfertőzés útján, igen gyorsan terjed, főként amiatt, hogy a vírusok akár hosszú órákon keresztül képesek életben maradni a különböző felületeken, így könnyen utat találnak egyik gazdatestről a másikra.

A légszennyezettség is rontja a köhögést

Az őszi-téli időszakban a bronchiolitises, illetve a gége gyulladásával járó laryngitises betegek száma egyébként is megemelkedik, amelyre az influenzajárvány miatti betegséghullám csak ráerősített. Persze nem csak az influenzavírus, de számos más vírusfajta is okozhatja a bronchiolitises köhögést - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Román Rita házi gyermekorvos és gyermektüdőgyógyász. Hozzátette: a köhögőrohamok a légszennyezettség miatt is súlyosbodhattak, melynek számos magyar nagyváros lakosai ki voltak téve az utóbbi hetekben.

Ha a köhögéshez nehezített légzés és sápadtság is társul, orvoshoz kell fordulni
Ha a köhögéshez nehezített légzés és sápadtság is társul, orvoshoz kell fordulni

A Levegő Munkacsoport február végi adatai szerint már hat hazai mérőállomáson haladta meg 35-nél több napon az egészségkárosító részecskeszennyezés az egészségügyi határértéket, ami az utóbbi években rekordnak számít. A szervezet szerint az elmúlt években a mérőállomások nem mutattak ilyen rossz helyzetet, a magasabb levegőszennyezettséghez többek között hozzájárult a szélcsendes időjárás, az olcsó üzemanyag miatti fokozott forgalom, illetve a rendkívül hideg tél, amely intenzívebb fűtésre kényszerítette a lakosságot.

A köhögést a légszennyezettség súlyosbítja ugyan, de elsősorban az azt kiváltó vírusok ellen kell védekezni. Ebben komoly szerepet játszik az immunerősítés - hangsúlyozta a gyermekorvos. Dr. Román Rita azt is javasolta, hogy a gyermeket, ha lehet, három éves kornál korábban ne adják a szülők közösségbe, hiszen a bölcsődés korosztály immunrendszere még kevésbé fejlett, így nehezebben tud megküzdeni a vírusokkal. Ha mégis, úgy vitaminokkal és vitamindús ételekkel kell erősíteni a kicsi szervezetének ellenálló képességét.

A Szegeden praktizáló gyermekorvoshoz naponta körülbelül negyven páciens fordul köhögéses panaszokkal. A tünet rendkívül általános és számos okra visszavezethető, ha azonban nehezített légzés (fulladás és zihálás) és sápadtság is társul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni - mondta el Dr. Román Rita. A szűnni nem akaró köhögőrohamok a gyermek alvását is zavarhatják, ami az általános közérzetét és az iskolai teljesítményét is befolyásolhatja. Ráadásul a száraz, rohamos ingerköhögés akár két-három hétig is elhúzódhat, a gyerek fokozott légúti érzékenységet tapasztalhat fizikai terhelésre, hőmérséklet-változásra vagy stresszhelyzetre. Bár a hetekig húzódó köhögés nem igényel folyamatos otthontartózkodást, fontos, hogy a gyerek kipihenje a betegséget, és ne erőltesse meg magát - tette hozzá a gyermekorvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra