Kiderült, mikor nőhet az ápolók bére

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felkereste Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, hogy a szakdolgozói bérekről egyeztessenek. Mutatjuk, mikorra várható döntés.

A napokban egyeztetett a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral. A fő kérdés az, hogy mi lesz a szakdolgozók bérével – írta meg az InfoStart. A tájékoztatás szerint várhatóan október közepén kerülhet napirendre az egészségügy fejlesztésének kérdésköre. Ennek fontos részét képezi a szakdolgozói bérek alakulása, illetve a szakszervezetek béremelési javaslata is.

ápoló, magyar egészségügy
A szakszervezetek a bérpótlékok emelését és a szakképzés megreformálását is javasolták. Fotó: Getty Images

Ösztönzőbb és arányosabb bérezést szeretnének

A FESZ azzal a szándékkal fordult az egészségügyért felelős államtitkárhoz, hogy „tájékozódjanak és elősegítsék, hogy minél hamarabb kedvező döntés születhessen az ösztönzőbb, arányosabb bérekről.” Céljuk továbbá, hogy elérjék, hogy a jelenleginél jobban elismerjék azokat a dolgozókat, akik nehezebb munkát végeznek, többet dolgoznak, illetve több szakmai tapasztalat és tudással rendelkeznek.

A szakszervezet úgy véli, rendkívül alacsonyak a jelenlegi bérek, miközben egyes területek sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, és emiatt kiemeltebb bérezést igényelnek. Ide sorolták egyebek mellett az intenzív terápia, a traumatológia, a pszichiátria és a krónikus osztályok területét.

„20-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből.”

Óriási a bérfeszültség

A FESZ tájékoztatása alapján Takács Péter egyetért azzal, hogy csökkenteni kell az orvosok és az ápolók, szakdolgozók között húzódó bérfeszültséget, néhány terület pedig nagyobb megbecsülést érdemelne, anyagi értelemben is. A szakszervezetek egyebek mellett a bérpótlékok emelését és a szakképzés megreformálását is javasolták.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra