Kiakadtak az ápolók, nem kapták meg a bérpótlékokat

Nagy felháborodás követte az áprilisi bérkifizetéseket a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház munkavállalói körében. Az egészségügyi intézmény ugyanis úgy döntött, innentől csak egy hónap késéssel fizetik ki a műszakpótlékokat és a túlórákat.

„Megváltoztatták a kifizetésekre vonatkozó szabályokat a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, ennek részeként a fizetés alapbéren felüli részét mostantól egy hónap késéssel utalják a munkavállalóknak” – írta meg a Telex. A cikkből kiderül, hogy a módosítás miatt sok egészségügyi dolgozó 100-200 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott a számlájára április elején, mint korábban.

stresszes ápoló
Egy hónap késéssel fizetik csak ki a túlórákat. Fotó: Getty images

A márciusi túlmunka csak májusban hoz majd pénzt

A március volt az első olyan hónap, amely után a jövedelmet már az új rendszer szerint számolták el a kórházban. Így a munkavállalók április elején – a korábban megszokottakkal ellentétben – csupán az alapbérüket kapták meg. A délután és éjszakai pótlékokat, valamint a túlórázásért járó plusz jövedelmet pedig csak a következő hónap munkabérével együtt, vagyis május elején fizetik majd ki.

Ez a változás főként az egészségügyi szakdolgozókat érinthette érzékenyen, ugyanis ezen ágazatban a többségnek alapbére alig haladja meg a nettó 200 ezer forintot, ezért hajlandóak nagyon sok túlórát elvállalni, hogy azzal feljebb tornázhassák számlájuk egyenlegét. „Mivel a túlmunkáért a szokásosnál magasabb órabér jár, van olyan dolgozó, akinek a fizetése több mint a fele ügyeleti pótlékból, rendkívüli munkavégzésből vagy műszakpótlékból származik. Ők így április elején a fizetésük több mint felét nem kapták meg” – mutatott rá a Telex. A portálnak a kórház egyik dolgozója azt mondta, az új rendszer miatt már többen is felmondtak, és valószínűleg még sokan mások is így tesznek majd.

Akár bruttó 260 ezer forinttal is nőhet jövőre azoknak az ápolóknak a bére, akik már 20 éve dolgoznak az ágazatban. Ha ez valóban megvalósul, az az egészségügyi szakdolgozói kamara szerint történelmi léptékű emelés lenne – a többi fizetési kategóriába tartozó ápolók bérfejlesztéséről azonban egyelőre semmit sem lehet tudni.

A kórház szerint nincs ezzel baj, a szakszervezet szerint van

Az esettel kapcsolatban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház azt nyilatkozta, hogy „az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény és annak végrehajtásáról szóló rendelet alapján történik a mozgó bérek utólagos számfejtése”. Hozzátették továbbá, hogy a legtöbb egészségügyi intézmény ilyen elv alapján fizeti ki a túlórákat és a műszakpótlékokat, így ők nem tartják indokoltnak, hogy az erre való áttérés miatt mondjanak fel tömegesen.

A Független Egészségügyi Szakszervezetet azonban úgy reagált minderre: a Munka törvénykönyve szerint is jogszerűtlen a késleltetett kifizetés. Abban ugyanis az áll, hogy „a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártakor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend és a napi munkaidő, valamint a teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni.” A szakszervezet elnöke, Soós Adrianna levélben szólította fel a kórház vezetőségét az elmaradt pótlékok mihamarabbi kifizetésére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra