Van joga a kórháznak lekötözni a beteget?

Vajon meddig korlátozható egy nem pszichiátriai osztályon kezelt kórházi beteg szabadsága? Lekötözhetik-e például őt az ápolók, ha nem együttműködő? Ezekre a kérdésekre egy rendelet adhatná meg az egyértelmű válaszokat – csakhogy ilyen rendelet nincsen, pedig a jogvédők már évek óta küzdenek érte.

„Az alapvető jogok (akkori) biztosa már öt éve felkérte az egészségügyért felelős minisztert, hogy rendeletben szabályozza a betegekkel szemben alkalmazható korlátozó intézkedéseket, de azóta sem történt semmi. Pedig az is előfordult, hogy kórházban kezeltekre kiszáradva találtak rá szeretteik, mert leszíjazva megitatni sem tudták magukat” – olvasható az rtl.hu cikkében.

kórházi beteg
Egyre gyakrabban kötözik le a betegeket, mert nem tudnak megfelelően odafigyelni rájuk. Fotó: Getty Images

Miért kell valakit lekötözni, aki nem pszichiátriai eset?

A jogvédő szervezethez az elmúlt időszakban sok olyan megkeresés érkezett, amelyekből arra lehet következtetni: a kórházi személyzet hiánya miatt egyre gyakrabban kötözik le a betegeket, mert nem tudnak megfelelően odafigyelni rájuk. Csakhogy ez – amellett, hogy megalázó és sértheti az alapvető szabadságjogokat – számtalan káros következménnyel járhat. Fentebb már említettük a kiszáradást, de ha például egy gerincbántalmakkal küzdő beteget szíjaznak le, azzal még nagyobb fájdalmat okozhatnak neki. Előfordul továbbá, hogy olyan pácienst is lekötöznek, aki kihúzza karjából a kanüljét, vagy – a kezelés visszautasításának jogával élve – el akarja hagyni a kórházat.

Az ilyen korlátozásokat a kórházak a legtöbbször a beteg zavart állapotával, vagy az adott személy életének, testi épségének és egészségének védelmével indokolják. A TASZ jogásza, Takács Ádám ugyanakkor rámutatott: könnyen lehet, hogy a beteg azért zavarodott, mert senki sem magyarázza el neki, hogy mi történik vele és mire számíthat. Ahelyett pedig, hogy csökkenteni próbálnák a kiszolgáltatottságát, inkább lekötözik. A cselekvőképes betegnek pedig elvileg joga lenne megtagadni a kezelést, azonban ezt a lehetőséget bizonyos esetekben meg sem adják az érintettnek.

Kimondták, a kórház a felelős a 21 éves férfi haláláért
Több mint hét évvel ezelőtt négynapos kórházban tartózkodás után életét vesztette egy 21 éves férfi. A szülei azóta fáradhatatlanul küzdöttek azért, hogy kiderüljön, ki a felelős a tragédiáért.

Több szakképzett ápoló kellene

Fontos kihangsúlyozni, hogy a beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett a kórháznak nyilván az is kötelessége, hogy a beteg testi épségét megóvja, valamint megakadályozza a további egészségkárosodással járó helyzetek kialakulását. A fizikai korlátozás azonban a legtöbb esetben teljességgel felesleges volna, ha az intézményekben elegendő szakképzett ápoló lenne.

A jogvédők egyébként azt szeretnék elérni, hogy ezekre a kiszolgáltatott betegekre több figyelem irányuljon, és az ő jogaik is érvényesülhessenek. „Ehhez arra lenne szükség, hogy az ombudsman érdemben foglalkozzon az üggyel, és a Belügyminisztérium meghozza azokat a szabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az egészségügyi ellátásban csak szakmailag megalapozott indokokkal korlátozzák a betegek szabadságát” – foglalta össze a cikk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra