Ki a jó orvos? Nemsokára kiderül!

Erre a kérdésre biztosan más válaszol egy beteg, és mást egy orvos - ám abban biztosan mindenki egyetért, hogy jó orvosnak lenni minden nap, a nehézségekkel dacolva - ez nem könnyű.

Nem kisebb dolog eldöntésére vállalkozik idén is az Astellas-díjat odaítélő zsűri, minthogy kiválasszon néhányat a legjobb magyar orvosok közül. Mert igenis van kikből választani, a magyar orvosok heroikus munkát végeznek!

Az elmúlt hetekben özönlöttek a betegektől érkező történetek, így talán ellensúlyozni lehet azt a negatív hírdömpinget, amely általában csak a hibát vétő orvosokról szól.

Természetesen a beteg elsősorban emberként ítéli meg az orvosát: a figyelmességét, a jó szándékát, a ráfordított időt, a kedvességet és emberséget, a beteg "meghallgatásának képességét", az odafigyelést, az elhivatottságot tudja "mérni", általában olyan esetekben, amikor ráadásul a gyógyítás, kezelés sikeres volt. De a beteg nem tudja, hogy az illető milyen tanulmányokat végzett, hol kutat, publikál, milyen módon követi a szakirodalmat, tart-e tudományos előadásokat, kinek a tanítványa, esetleg maga is szárnyai alá vett-e már fiatal orvost, hogy tudását, tapasztalatait tovább adja.

Ezeket a tényezőket viszont a szakma ismeri, épp ezért fontos, hogy a beteg és az orvostársadalom együtt mondjon véleményt az Astellas-díj - Az év orvosa pályázat 2011 jelöltjéről.

Az Astellas-díj átvételekor az utóbbi években az derült ki, hogy ezeket az orvosokat mélyen megérinti, hogy eszébe jutottak a betegeknek, hogy pácienseik vették a fáradtságot, hogy szavakba öntsék, megírják a történetet.

- Ilyen személyes módon megköszönni a munkát, a gyógyítást, nos ez sokszor többet jelenthet valami kézzel fogható "ajándéknál" a mai világban, amikor az orvosok kiégéssel is küzdenek - hívta fel a figyelmet Dr. Markovics György, az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: hiszi, hogy az orvos-elvándorlás egyik oka (a pénzhiányon kívül) a megbecsültség hiánya.

- Taposómalom az orvosok élete: a legjobb szakmai tudásuk szerint dolgoznak napi sok-sok órában és túlórában, sokszor "futószalagon" gyógyítanak, hatalmas leterheltség mellett, ráadásul általában visszajelzés, motiváció és köszönet nélkül.

Az Astellas-díj épp arra ad lehetőséget a betegnek, hogy akár sok év távlatából, a személyes találkozás miatti zavart is elkerülve megköszönjék az odafigyelést, gondoskodást, a gyógyító munkát.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: