Kevesebb antibiotikum is elég lehet

Bizonyos betegségek esetén egy rövidebb antibiotikumkúra sem jár ellenálló vírustörzsek kifejlődésével, viszont kevesebb mellékhatás terheli a szervezetet - állítja egy vezető amerikai orvosi szervezet.

Amikor antibiotikumot ír fel az orvos a betegnek, mindig felhívja a figyelmét, hogy szedje be a kúrához javallott teljes mennyiséget, máskülönben a gyógyszereknek ellenálló, úgynevezett antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek alakulhatnak ki. Újabb kutatások viszont azt állítják, ennek a véltnél kisebb a kockázata, ráadásul a hetek helyett csak napokig szedett antiobiotikum kevésbé terheli meg a szervezetet - olvasható a Scientific American (SA) tudományos folyóirat cikkében .

Négy betegségnél biztosan elég a rövidebb kezelés

Első körben négy betegség kezelése esetében igazolta az amerikai belgyógyászok országos szervezete (American College of Physicians, ACP), hogy van létjogosultsága a rövidebb ideig tartó antibiotikumkúrának. Ezek közé tartozik a kórházi kezelést nem igénylő tüdőgyulladás, a komplikációmentes húgyúti fertőzés, a cellulitisz nevű bőrgyulladás (amennyiben nem gennyes), valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegek ( COPD ) akut bronchitisze. A szakemberek szerint e gyakori fertőzések kezeléséhez nem ritkán szükségtelenül sok gyógyszert használnak.

antibiotikum
Lehet, hogy eddig tévhitek befolyásolták a receptírást? Fotó: Getty Images

Tévhitek befolyásolják a receptírást

Az SA szerint az egyik legfontosabb kérdés most az, hogy vajon meghallja-e az orvostársadalom az új idők szavát, és változtat-e a gyakorlaton. Mint írják, éppen azért volna szükség az antibiotikumok felírásának valamilyen szintű korlátozására, mert világszerte növekszik az aggodalom a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek megjelenése miatt, amelyek éppen az antibiotikumok túlzásba vitt szedése következtében fejlődtek ki. A veszélyes kórokozók közé tartozik a rettegett "húsevő" baktérium, az MRSA (methicillinrezisztens Staphylococcus aureus), továbbá a gyógyszereknek ellenálló mikrobatörzsek, amelyek húgyúti fertőzéseket, tuberkulózist vagy maláriát okoznak.

Az orvosokat az a tévhit vezette az egyre hosszabb időtartamú antibiotikumkúrák felírására, hogy azzal megelőzhetik a rezisztens kórokozók miatti visszaeséseket - idéz a lap egy amerikai infektológust. Azonban eddig már 70 kísérlet bizonyította 14 fertőző betegség esetén, hogy a rövidebb ideig tartó kezelés is éppen olyan hatékony, igaz, esetenként a rövid kezeléshez másfajta antibiotikumot használtak, mint a hosszúhoz.

Betegség és életkor szerint érdemes mérlegelni

Elavult szemlélet a római Nagy Konstantin császár által 321-ben bevezetett hétnapos időciklus alapján előírni az egy- vagy kéthetes antibiotikumkúrát. Ennek a biológiában nincs alapja - olvasható a cikkben. Különösen a közösségekben terjedő tüdőgyulladást lehetne jól gyógyítani kevesebb antibiotikummal, amelynél 12 kutatás is igazolta, hogy a szokásos 5-14 napos kúra helyett 3-5 napos is elég - nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek esetében is.

Évente 700 ezer ember hal meg világszerte az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések következtében. Ha nem történik változás, akkor a világ vezető halálokai közé kerülhet az antibiotikumrezisztencia. Kattintson a további részletekért!

Emellett még legalább 25 kutatás tapasztalt hasonlóan jó eredményt az arcüregi gyulladást és a krónikus bronchitisz akut fellángolását vizsgálva. A rövidebb kúra egyéb előnyei közé sorolták, hogy kevésbé káros a bélflóránk jótékony baktériumaira. Ezen felül a rövidebb kúrát nagyobb valószínűséggel tartja be a páciens, hiszen könnyebb valamire csak öt napig odafigyelni, mint tíz napig. Fontos megjegyezni továbbá, hogy ezeket a problémákat vírusok is okozhatják, amikre nem is hatnak az antibiotikumok.

Egy közelmúltban végzett kutatás ugyanakkor elismeri, hogy bizonyos esetekben valóban indokolt a hosszú antibiotikumkúra. Az ízületi implantátumok körül kialakuló gyulladások megszüntetéséhez például a hatheteshez képest jóval hatékonyabb a 12 hetes kúra. Az is igaz továbbá, hogy az antibiotikumokat különösen a gyermekkori fülgyulladásra szokták túlzott mennyiségben felírni, a kétévesnél fiatalabb gyerekeknél viszont tényleg hosszabb kezelésre van szükség a teljes gyógyuláshoz.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: