Kevesebb antibiotikum is elég lehet

Bizonyos betegségek esetén egy rövidebb antibiotikumkúra sem jár ellenálló vírustörzsek kifejlődésével, viszont kevesebb mellékhatás terheli a szervezetet - állítja egy vezető amerikai orvosi szervezet.

Amikor antibiotikumot ír fel az orvos a betegnek, mindig felhívja a figyelmét, hogy szedje be a kúrához javallott teljes mennyiséget, máskülönben a gyógyszereknek ellenálló, úgynevezett antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek alakulhatnak ki. Újabb kutatások viszont azt állítják, ennek a véltnél kisebb a kockázata, ráadásul a hetek helyett csak napokig szedett antiobiotikum kevésbé terheli meg a szervezetet - olvasható a Scientific American (SA) tudományos folyóirat cikkében .

Négy betegségnél biztosan elég a rövidebb kezelés

Első körben négy betegség kezelése esetében igazolta az amerikai belgyógyászok országos szervezete (American College of Physicians, ACP), hogy van létjogosultsága a rövidebb ideig tartó antibiotikumkúrának. Ezek közé tartozik a kórházi kezelést nem igénylő tüdőgyulladás, a komplikációmentes húgyúti fertőzés, a cellulitisz nevű bőrgyulladás (amennyiben nem gennyes), valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegek ( COPD ) akut bronchitisze. A szakemberek szerint e gyakori fertőzések kezeléséhez nem ritkán szükségtelenül sok gyógyszert használnak.

antibiotikum
Lehet, hogy eddig tévhitek befolyásolták a receptírást? Fotó: Getty Images

Tévhitek befolyásolják a receptírást

Az SA szerint az egyik legfontosabb kérdés most az, hogy vajon meghallja-e az orvostársadalom az új idők szavát, és változtat-e a gyakorlaton. Mint írják, éppen azért volna szükség az antibiotikumok felírásának valamilyen szintű korlátozására, mert világszerte növekszik az aggodalom a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek megjelenése miatt, amelyek éppen az antibiotikumok túlzásba vitt szedése következtében fejlődtek ki. A veszélyes kórokozók közé tartozik a rettegett "húsevő" baktérium, az MRSA (methicillinrezisztens Staphylococcus aureus), továbbá a gyógyszereknek ellenálló mikrobatörzsek, amelyek húgyúti fertőzéseket, tuberkulózist vagy maláriát okoznak.

Az orvosokat az a tévhit vezette az egyre hosszabb időtartamú antibiotikumkúrák felírására, hogy azzal megelőzhetik a rezisztens kórokozók miatti visszaeséseket - idéz a lap egy amerikai infektológust. Azonban eddig már 70 kísérlet bizonyította 14 fertőző betegség esetén, hogy a rövidebb ideig tartó kezelés is éppen olyan hatékony, igaz, esetenként a rövid kezeléshez másfajta antibiotikumot használtak, mint a hosszúhoz.

Betegség és életkor szerint érdemes mérlegelni

Elavult szemlélet a római Nagy Konstantin császár által 321-ben bevezetett hétnapos időciklus alapján előírni az egy- vagy kéthetes antibiotikumkúrát. Ennek a biológiában nincs alapja - olvasható a cikkben. Különösen a közösségekben terjedő tüdőgyulladást lehetne jól gyógyítani kevesebb antibiotikummal, amelynél 12 kutatás is igazolta, hogy a szokásos 5-14 napos kúra helyett 3-5 napos is elég - nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek esetében is.

Évente 700 ezer ember hal meg világszerte az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések következtében. Ha nem történik változás, akkor a világ vezető halálokai közé kerülhet az antibiotikumrezisztencia. Kattintson a további részletekért!

Emellett még legalább 25 kutatás tapasztalt hasonlóan jó eredményt az arcüregi gyulladást és a krónikus bronchitisz akut fellángolását vizsgálva. A rövidebb kúra egyéb előnyei közé sorolták, hogy kevésbé káros a bélflóránk jótékony baktériumaira. Ezen felül a rövidebb kúrát nagyobb valószínűséggel tartja be a páciens, hiszen könnyebb valamire csak öt napig odafigyelni, mint tíz napig. Fontos megjegyezni továbbá, hogy ezeket a problémákat vírusok is okozhatják, amikre nem is hatnak az antibiotikumok.

Egy közelmúltban végzett kutatás ugyanakkor elismeri, hogy bizonyos esetekben valóban indokolt a hosszú antibiotikumkúra. Az ízületi implantátumok körül kialakuló gyulladások megszüntetéséhez például a hatheteshez képest jóval hatékonyabb a 12 hetes kúra. Az is igaz továbbá, hogy az antibiotikumokat különösen a gyermekkori fülgyulladásra szokták túlzott mennyiségben felírni, a kétévesnél fiatalabb gyerekeknél viszont tényleg hosszabb kezelésre van szükség a teljes gyógyuláshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra