Kétarcú mutáció: a Huntington-kór

Tizennégy évvel a Huntington-betegséget okozó genetikai hiba 1993-as felfedezése után felmerült, hogy a súlyos kórképért felelős mutáció a betegség tüneteinek jelentkezése előtt átmenetileg egészségesebbé teheti az érintetteket.
Egy napokban felvetett teória megmagyarázhatja, miért fordul elő egyre gyakrabban az elsőként George Huntington nevű amerikai orvos (1850-1916) által leírt betegséget okozó gén a föld lakosai körében. A domináns öröklődésű - tehát az egyik szülő érintettsége esetén is továbbadódó - kórkép tünetei általában 40-45 éves korban jelentkeznek, és a viszonylag gyors lefolyás miatt a betegek 10-15 éven belül meghalnak. A többnyire szemmozgászavar-ral kezdődő tünetek a fej felől lassanként a törzs és a végtagok izmaira terjednek, amelyek szabálytalanul rángatóznak, olyannyira, hogy a betegek végül nem képesek ellátni sem munkájukat, sem személyes teendőiket. Beszédük artikulátlanná, nyelésük nehezítetté válik, s mindehhez egy sor pszichés tünet - például téves eszmék, agresszivitás, depresszió, hallucináció - és szellemi hanyatlás is társul. A betegek személyiségváltozáson mennek keresztül, alkoholistává válhatnak, sokan öngyilkosok lesznek.
A Tufts Egyetem (Medford, Egyesült Államok) munkatársainak nemrég közzétett új elméletével érvényét veszti az a régebbi elképzelés, hogy a Huntington-kórban szenvedők fiatal korukban, még a tünetek jelentkezése előtt az átlagosnál aktívabb szexuális életre hajlamosak, s ezért a gén terjedésének oka a több gyermek világrajövetele. E "promiszkuitás-teória" szószólói szerint a betegség pszichés tünetei jelentkeznek elsőként, amelyek körébe az is beletartozik, hogy a még látszólag tünetmentes beteg nem tud választani "jó" és "rossz" között, s ez szexuális étvágyában is megnyilvánul.
A most felvetett elméletet bemutató dr. Philip Starks szerint azonban egészen más ok áll a háttérben. Kollégáival arra a meggyőződésre jutott, hogy a pszichés hanyatlás és a helyes döntésekre való képtelenség, bár valóban jellemző a betegségre, csak annak tünetekkel járó időszakára jellemző, ami általában már nem a reproduktív életévekre esik. Hogy ezt számokkal is alátámasszák, felmérték a gyermekek számát néhány család érintett és egészséges ágán. A különbség szinte elenyésző volt: ha a genetikailag ép ágon születettek számát 1-nek vették, a Huntington-kórban szenvedők vonalán 1,14-nek adódott a gyerekszám. Starksék viszont egy másik felmérés során azt tapasztalták, hogy a Huntington-kór génjét hordozóknál a daganatos betegségek szinte minden típusa ritkább, mint egészséges rokonaik körében. Ezt az is alátámasztotta, hogy a daganatképződést gátló p53 nevű fehérje koncentrációját magasabbnak találták a Huntington-betegek agyszövetében. A p53-nak nemcsak a DNS-állomány "gyógyításában" van nagy szerepe, hanem néhány kutatás szerint az immunrendszert is erősíti. Straks szerint az erős immunrendszerűek kiváló egészségnek örvendhetnek, és nem kizárt, hogy emiatt szexuálisan is aktívabbak. Így kutatócsoportja pszichés helyett genetikai okot lát a promiszkuitás hátterében.
Nehéz lesz eldönteni, hogy melyik teória az igaz, hiszen a Huntington-kórban szenvedők száma szerencsére ma még a növekedés mellett is csekély. Magyarországon, a nyugat-európai országokban és Észak-Amerikában tízezer felnőtt közül egynél alakul ki, Ázsiában, Afrikában még ritkább.
A p53 felfedezője, Arnold Levin professzor kissé túlzottnak tartja, de nem is veti el teljes egészében az új hipotézist. Tavaly az ő munkacsoportja ismerte fel, hogy a p53 a Huntington-kórosok szervezetében rosszul működő fehérje, a huntingtin termelődését is szabályozza. Levin elképzelése az, hogy a DNS-állomány hibáinak kijavításában együtt jut szerephez a huntingtin és a p53, és ha az előbbi hibás, az utóbbi túltermelődik. A p53 nagy koncentrációban talán az egészséges sejteket is önmaguk elpusztítására készteti, nem csak a rákossá váltakat. Márpedig, ha az agynak azon a területén, amely a mozgások összehangolásáért felel, vagy ott, ahol a memória központja van, jelentős számú idegsejt lesz öngyilkos, kialakulhat a Huntington-kórkép.
A betegség jó példája annak, hogy egy-egy génnek több - sokszor egymással ütköző - hatása is lehet. A vizsgálatok tovább folynak, és Starks szerint akár újabb meglepetést is hozhatnak. Még az is lehetséges, hogy a fokozottan működő immunrendszer fordul a szervezet saját sejtjei ellen, vagyis a Huntington-kór éppúgy autoimmun kórkép, mint a cukorbetegség 1-es típusa.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag