"Kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt"

Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok felkészültsége, élenjáró szakértelme és újszerű megoldásokra képes hozzáértése előtt - mondta Áder János köztársasági a Sándor-palotában, ahol tiszteletvacsorán látta vendégül a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában dolgozó orvosi csapat vezetőit, tagjait és segítőit.

"A szétválasztó műtét elmélete és gyakorlata, valamint a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek. Bátorságukat tudásukra, korábbi teljesítményükre és arra a bizonyosságra alapozhatták, hogy nincsenek egyedül, lesznek társaik a munkában, mert vannak tehetséges magyar egészségügyi szakemberek, akik bárhol a világban megállják a helyüket" - mondta a köztársasági elnök.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, tiszteletvacsora, Áder János, orvosi bravúr, sziámi ikrek,
Tiszteletvacsorára hívták az alapítvány csapatát. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Formabontó műtétsorozat

Ahogy korábban már megírtuk , a fejüknél összenőtt hároméves kislányokat 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosi csapata augusztus 1-jén és 2-án a bangladesi fővárosban, Dakkában. Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért, azóta fejlődik, beszél és játszik. Rukiánál azonban nagyjából egy hónappal a műtét után súlyos agyi bevérzés lépett fel, amelynek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar volt. Ennek következtében állapota jelentősen romlott , októberben viszont már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, azóta pedig folyamatosan javul. Felépülésének várható mértékéről azonban továbbra sem lehet felelős nyilatkozatot tenni.

A közelmúltban rekonstrukciós műtéten estek át a szétválasztott bangladesi ikrek. Jelenleg mindkét gyerek állapota stabil. További részletekért kattintson ide!

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása volt egy érpályán belüli módszerrel. A második fázis része volt a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik része volt. A most zajló negyedik szakasz pedig rehabilitációt, valamint koponyarekonstrukciós műtéteket jelent. A következő beavatkozás a jövő év első negyedében várható.

További magyar bravúrok

"Csak az utóbbi néhány évben ez már a sokadik alkalom, hogy büszkék lehetünk a magyar orvosok és kutatók itthon és külföldön elért világraszóló eredményeire" - tette hozzá az államfő. Felhívta a figyelmet arra az új kockázatbecslő eljárásra is, amellyel a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai nagy pontossággal előre tudják jelezni a szívinfarktust. Roska Botondnak, a Magyar Szent István-rend idei kitüntetettjének köszönhetően pedig hamarosan látássérült emberek sokasága kaphatja vissza szemének fényérzékenységét, így a szeme világát is.

Kiemelte azt is, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon, Budapesten nyílt olyan egyedülálló egészségügyi oktató- és kutatóintézet, ahol vágás nélküli műtéti technikákat tanítanak és alkalmaznak. De megtörtént az első magyarországi tüdőátültetés is, valamint behelyezték az első szívizom-erősítő pacemakert is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra