Izzadás: mikortól kóros már?

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus: a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban igen kellemetlen lehet.

Teljesen normális, ha a nagy melegben vagy egy keményebb edzés után verejtékezni kezdünk. De ha mindenféle megerőltetés nélkül is extrém módon izzadunk, akkor már hiperhidrózisról beszélhetünk. A probléma okairól és megoldásairól dr. Borbola Kinga , a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Természetes vagy kóros izzadás?

A testünkben működő kétféle verejtékmirigy közül a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak, a háton jóval kevesebb van. Az apokrin-, vagyis az illatmirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén helyezkednek el, számuk jóval alacsonyabb.

A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy a felelős, amelynek stressz hatására fokozódik a tevékenysége. És bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei és egyes ételek, italok, gyógyszerek vagy a ruhából kioldódott anyagok okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség remek táptalajt teremt a baktériumoknak. A dezodorok pedig csupán a baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik magát az izzadást. Ezzel szemben az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, de akár verejtékmirigy-gyulladás is kialakulhat.

A fokozott verejtékezés okai

Becslések szerint a lakosság legalább 1 százalékát érinti a kóros izzadás, amely lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza, vagyis minél kellemetlenebbül érezzük magunkat az izzadás miatt, annál erősebben fogunk izzadni.

Ha féloldali verejtékcsorgást tapasztalunk, sürgősen forduljunk orvoshoz, ugyanis ez idegrendszeri zavarra utalhat!

A hiperhidrózisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott verejtékezés - az egész testen vagy csak bizonyos részeken. Az egész test izzadása mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják, például a szteroidok vagy a szalicilátok. Jellemzően a tenyér és a talp izzad feszültség, stressz esetén. Ugyanakkor a hiperhidrózis mögött sokszor semmiféle orvosi ok nem mutatható ki, ilyenkor úgynevezett idiopatikus, vagyis ismeretlen eredetű túlzott izzadásról beszélünk.

izzadás, izzadtság, erős izzadás, izzadtságszag, nyár, meleg, hőség
Egyes betegségek és gyógyszerek is kiválthatnak extrém izzadást. Fotó: 123rf

Mi a megoldás?

Nem mindegy, mivel mosakszunk. A lúgos szappanok, tusfürdők ugyanis rontják a bőr savas kémhatását, így könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok. Ezért inkább az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használata javasolt. Ha az izzadást stressz okozza - és kizárhatók a belgyógyászati betegségek -, akkor érdemes kipróbálni néhány stresszoldó módszert, például a jógát vagy a meditációt. Súlyosabb esetekben azonban akár nyugtatókra vagy antidepresszánsokra is szükség lehet.

Elsősorban a hónalj túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botox injekció is. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A nagyon pici tűvel végzett, hónaljanként 20-30 szúrással járó kezelés minimális kellemetlenséggel jár, aminek enyhítésére kezelés előtt érzéstelenítő krémmel kenik be a bőrt. A beavatkozás körülbelül 20 perces és csak igen ritkán van mellékhatása. Az injekció beadása után 3-5 nappal kezd érvényesülni a hatás, két hét alatt pedig kialakul a kívánt eredmény. Az izzadásgátló hatás általában 8-10 hónapig tart, ezután a kezelés biztonságosan megismételhető.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: