Itt kezdik legkorábban a nyugdíjas éveket

Kínában a nők már 50, a férfiak pedig 60 évesen nyugdíjba mehetnek, de világszerte sok országban alacsonyabb a nyugdíjkorhatár a magyarhoz viszonyítva.

Világszerte komoly gondot okoz a társadalom elöregedése, a kevesebb járulékfizetőnek egyre tovább kell dolgozni ahhoz, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon. Kínában él a legtöbb időskorú a világon, ráadásul az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a népesség 26 százaléka lesz 65 év feletti. Ennek ellenére itt a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az egész világon, a nők 50, a férfiak pedig már 60 évesen részesülhetnek időskori ellátásban – derül ki az RTL.hu összefoglalójából.

Sok idősnek a nyugdíj mellett is dolgozni kell

Ez persze nem jelenti azt, hogy az idősek eltűntek volna a munkaerőpiacról. Az öregségi ellátás ugyanis olyan alacsony mértékű az országban, hogy rengeteg idősnek továbbra is munkát kell vállalnia a napi megélhetésért. Emiatt a rendszer gyakorlatilag rákényszeríti a társadalom jelentős hányadát arra, hogy tovább maradjon a munkaerőpiacon.

nyugdíj
Indonéziában és Oroszországban is alacsonyabb a nyugdíjkorhatár. Fotó: Quartz.com

Az alacsonyabb nyugdíjkorhatárral rendelkező országok közé tartozik még Oroszország is, ahol a nőknek 57, a férfiaknak pedig 62 éves kortól van lehetőségük nyugdíjba vonulni. Indonéziában, Kolumbiában és Törökországban is viszonylag hamar lehet elhagyni a munkaerőpiacot, ahogy azt a fenti ábra is mutatja. 

Amerikában egyébként a koronavírus-járvány és a nyomában járó infláció miatt történt meg, hogy a zömmel hatvanas éveikben járó emberek újra munkába álltak, mert megélhetési nehézségekkel küszködtek. Az öregedő népesség Franciaországban is problémát jelent, ahol jóformán minden negyedik lakos 60 év feletti, és becslések szerint 2040-re ez az arány már minden harmadikra emelkedik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra