Internetes gyógyszervásárlás: könnyen átverhetnek minket

Sokan talán nem is tudják, de nem csupán gyógyszertárban tudjuk kiváltani gyógyszereinek. Pedig már 2005 óta élhetünk az interneten keresztül történő gyógyszerigénylés lehetőségével. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk néhány dologra, mert ha véletlenül illegálisan forgalmazott készítményt veszünk, azzal akár az életünket is veszélybe sodorhatjuk.

Ha gyógyszereink kiváltásáról van szó, az első gondolatunk jellemzően az, hogy elmegyünk a kedvenc patikánkba megyünk, majd a sorunkat kivárva meg is kapjuk a gyógyszertári dolgozóktól a szükséges készítményeket, és a legfontosabb szakmai tanácsokat. 2005 óta azonban létezik a gyógyszerek kiváltásának egy különlegesebb módja is, mégpedig az interneten keresztül történő gyógyszerigénylés. Ez azonban akár veszélyeket is rejthet – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Ha véletlenül illegálisan forgalmazott készítményt veszünk, azzal akár az életünket is veszélybe sodorhatjuk. Fotó: Getty Images
Ha véletlenül illegálisan forgalmazott készítményt veszünk, azzal akár az életünket is veszélybe sodorhatjuk. Fotó: Getty Images

Jól nézzük meg, honnan vásárolunk

Fontos tudni, hogy Magyarországon kizárólag a működési engedéllyel rendelkező gyógyszertárak értékesíthetnek interneten is gyógyszereket. Az OGYÉI tájékoztatása szerint 2015-ig még csupán mintegy 50 gyógyszertár folytatott ilyen tevékenységet, ma már viszont több mint 600 gyógyszertár biztosít online gyógyszerrendelési lehetőséget is.

Egy illegális forrásból származó gyógyszer rendelésével és alkalmazásával viszont akár az életünket is veszélyeztethetjük. Éppen ezért, mint minden internetes vásárlás során, gyógyszerrendelés esetén is oda kell figyelnünk alapvető dologra.

Nem árt tisztában lenni például azzal, hogy az online gyógyszertárak honlapján 2015 júliusától kötelező feltüntetni egy közös uniós logót – ha pedig erre rákattintunk, akkor elérhető az OGYÉI honlapján található nyilvántartás a bejelentett és legálisan működő gyógyszertári honlapokról. Az online patikák honlapjain mindenképpen fel kell tüntetni továbbá azt is, hogy az adott weboldalt melyik gyógyszertár működteti, és annak elérhetőségeit is meg kell jeleníteni az oldalon. A gyógyszereket forgalmazó honlapokon közzé kell tenni egy a részletes fizetési és adatvédelmi tájékoztatást is.

Egyéb fontos tudnivalók
Interneten csak vény nélkül kapható, támogatásban nem részesülő gyógyszert rendelhetünk. A legálisan működő holnapoknak az online igényelhető gyógyszerek betegtájékoztatóit is közzé kell tenniük. Az így vásárolt készítményeket személyesen vehetjük át a választott gyógyszertárban, vagy kiszállíttathatjuk otthonunkba a patika szakdolgozójával. Interneten csak 14 éven felüliek rendelhetnek gyógyszert.

Mikor gyanakodjunk átverésre?

Az OGYÉI azt írja, mindig ébredjen fel bennünk a gyanú, ha a gyógyszereket kínáló weboldalra az alábbiak közül bármelyik állítás igaz:

  • a honlap működtetőjét nem lehet beazonosítani,
  • a weboldal feltételezhetően nem áll kapcsolatban egyik gyógyszertárral sem,
  • az oldalon nem látjuk a közös uniós logót,
  • a gyógyszerek betegtájékoztatói nincsenek közzétéve,
  • nem biztonságosak a felkínált fizetési módszerek,
  • nem található a honlapon adatvédelmi szabályozás.

Ezeken kívül az is gyanakvásra ad okot, ha egy weboldal vényköteles gyógyszerek beszerzését ígéri. Amennyiben olyan honlappal találkozunk, amely nem felel meg a fent ismertetett, legális gyógyszerigénylési formának, mindenképpen jelezzük az OGYÉI-nek. A törvényesen működő gyógyszertárakat pedig a gyógyszertárkeresőben is ellenőrizhetjük.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: