Mit tegyünk, ha furcsa mellékhatást okoz egy gyógyszer?

Azt mindannyian tudjuk, hogy számos betegség és kellemetlen panasz ellen bevethetünk bizonyos gyógyszereket. Azt viszont már jóval kevesebben ismerik, mit kell tenni, ha furcsa mellékhatást érzünk egy készítmény alkalmazásához köthetően.

„Ha betegek vagyunk, a gyógyszerek segítenek, de néha mellékhatásokat okozhatnak” – ezzel a megállapítással kezdődik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közösségi oldalán megosztott tájékoztatóvideó, amely arra biztatja a lakosságot, hogy mindig jelentsék be a gyógyszerek okozta mellékhatásokat.

Szóljunk, ha baj van

Mint írták, a gyógyszer okozta mellékhatás bejelentése az elsődleges eszköz arra, hogy a gyógyszerhatóság információt szerezzen a készítmények lehetséges kockázatairól, illetve – amennyiben szükséges – lépéseket tegyen a veszélyek csökkentése érdekében.

Ha egy készítmény esetleges súlyos mellékhatásaira időben fény derült az önkéntes mellékhatás-bejelentésünknek köszönhetően, azzal megóvhatunk másokat a káros következményektől. Egy-egy ilyen visszajelzés tehát akár életeket is menthet, ha annak hatására visszavonják a veszélyes gyógyszereket, illetve megváltoztatják az alkalmazás feltételeire vonatkozó ajánlásokat. A nem kívánt hatások bejelentésével tehát mi is hozzájárulhatunk a gyógyszerek biztonságosságához.

Az OGYÉI idén is részt vesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyógyszermellékhatás bejelentésre ösztönző nemzetközi kampányában. A november 7-e 13-e között zajló kampányhét célja, hogy a lakosság tájékozottabbá váljon a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatban, illetve bátrabban bejelentse a feltételezett mellékhatásokat.

Az OGYÉI egyébként a hamis gyógyszerek és az egészségre potenciálisan káros „csodaszerek” elleni küzdelemben is fontos szerepet vállal. Egy korábbi cikkünkben például bemutattuk, mit tesznek a csalások visszaszorítása érdekében. Ne feledjük: ha egy gyógyszerhez fűződő ígéret túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor szinte biztosan hazugság.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra