Így maradt életben a maratonfutó

Kiemelten fontos, hogy a 35 évesnél idősebb sportolók rendszeresen vegyenek részt kardiológiai és sportorvosi vizsgálatokon - összegezhető annak a sajtótájékoztatónak a tanulsága, amelyet szerdán tartottak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán (CVC). A hirtelen szívleállással fenyegető veszélyes állapotok előfordulásának valószínűsége ugyanis növekszik a 35 év feletti sportolók között.

Szerdán - immár gyógyultan - engedték haza Herendi Pétert a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról (CVC). A 64 éves férfit október elején egy maratonfutó versenyről szállították be a budai speciális kórházba. A CVC-ben azonnal megoperálták, egy sztentet (egy az érbe bejuttatott, kinyitható fémhálót) ültettek be a koszorúerébe, amely verseny közben vészesen összeszűkült, illetve elzáródott.

A hirtelen szívhalál hátterében legtöbbször kamrafibrilláció áll. Részletek itt.

Ám ahhoz, hogy a beteg élve eljusson a klinikára, három orvos beavatkozása is szükséges volt: egy frissen végzett kardiológus és két másik egészségügyi szakember is éppen a maratonfutás helyszínén tartózkodott, ők tartották életben versenyzőtársukat, aki két kilométer után esett össze. Kiderült, hogy kamrafibrillációja van, ez az állapot pedig végzetessé válhat, amennyiben az érintett nem kap külső segítséget. (A kamrafibrilláció nem keverendő össze a kevésbé súlyos pitvarfibrillációval , amely inkább csak a szív teljesítményének csökkenésével jár.) A problémát a már említett koszorúér-szűkület váltotta ki.

A 64 éves Herendi Péternél maratonfutás közben lépett fel kamrafibrilláció
A 64 éves Herendi Péternél maratonfutás közben lépett fel kamrafibrilláció (fotó: Adrián Zoltán)

Gépek nélkül tartották életben

A helyszínen lévő orvosok - akik közül később mindhárom le is futotta a maratont - mindenféle műszer és berendezés nélkül tartották fenn a beteg vérkeringését és légzését - hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a CVC igazgatója, aki az életmentésért Pro Universitate kitüntetést, illetve annak ezüst fokozatát adta át a három életmentőnek. Érdekesség, hogy egyikük, a kardiológus, a tanítványa volt korábban.

Merkely hangsúlyozta, hogy a három orvos valójában nem orvosként, hanem "laikus életmentőként" lépett fel. Azzal, hogy fenntartották a légzést és a keringést, a beteget olyan állapotban őrizték a mentők kiérkezéséig és a defibrilláció megkezdéséig, hogy a páciens szíve nem is károsodott jelentősen. Így gyakorlatilag egészségesen távozhat most a klinikáról. Éppen ezért fontos Merkely szerint, hogy mindenki legyen felkészült arra az esetre, ha munkahelyén vagy otthon újra kellene éleszteni egy rokonát, barátját vagy munkatársát. A jövőre 250 éves Semmelweis Egyetem rektoraként a klinikaigazgató bejelentette: az egyetem ebből az alkalomból 250 laikus életmentőt kíván kiképezni jövőre.

Herendi Péter visszatérhet a sporthoz

Maga a maratonfutó, Herendi Péter könnyeivel küzdve mondott köszönetet orvosainak, és hozzátette: 47 éves kora óta, 17 éve fut, sőt versenyeket is szervez. A kislányának ígérte meg egykor, hogy le fogja futni egyszer a maratont. Azóta négyszer tette ezt meg, s reméli, hogy a most kezdődő rehabilitáció után újra sportolhat, és ha az ötödik maratonra már nem is biztos, hogy vállalkozik, azért igyekszik visszatérni az aktív versenyzői életmódhoz.

Orvosai ebben a szándékában megerősítették, a sajtótájékoztatón hangsúlyozták azonban, hogy a 35 évesnél idősebb sportolóknak rendszeres kardiológiai és sportorvosi kivizsgálásra van szüksége. Náluk ugyanis a 35 éven aluli sportolókhoz képest sokszorosan nagyobb az esélye annak, hogy hirtelen szívleálláshoz vezető vészhelyzetbe kerüljenek. Mint kiderült, Herendi Péternek is éppen egy szívultrahang-vizsgálatot írt fel a háziorvosa, a beutalót nem sokkal azelőtt kapta meg, mielőtt összeesett volna az október eleji versenyen.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra