Így juthatunk be leggyorsabban CT-vizsgálatra (x)

Annak ellenére, hogy nem lehet eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, sokan mégis csak akkor jutnak el szakorvoshoz, ha már fájdalmas tünetek, vagy kóros elváltozások jelentkeznek náluk. Ilyen a CT-vizsgálat is, amely ugyan alkalmas olyan diagnosztikus kérdések felderítésére, amelyek más módszerekkel nem szűrhetők ki, mégis legtöbbször csak akkor fekszünk be a gépbe, amikor már van miért.

Miért nem szeretünk szűrésekre járni?

Arra a kérdésre, miért nem járunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, a legtöbben azt válaszolják, hogy a pénz- és az időhiány mellett leginkább azért nem, mert nem akarjuk tudni, ha baj van. Mert ha keresnek, akkor bizony találnak is valamit. Ez a struccpolitika azonban az egészségünkbe, súlyosabb esetben pedig az életünkbe is kerülhet.

A szűrésekkel kapcsolatos látszólagos elutasítás jó eséllyel az állami egészségügyből való fokozatos kiábrándulás, valamint a hosszú, sokszor hónapokig tartó várólisták számlájára írható. Ha ugyanis nincsenek betegségre utaló jelek, nehezen vesszük rá magunkat, hogy önként heteket várjunk egy vizsgálatra. Ha azonban valami probléma van, ha fájdalmat érzünk, vagy ha a háziorvosunk küld tovább bennünket szakorvosi kivizsgálásra, azonnal tudni szeretnénk, mi a helyzet. Aki teheti, ilyenkor mélyen a zsebébe nyúl, hogy belátható időn belül orvos elé kerüljön. Akinek azonban ez nem áll módjában, vár.

Miért fontosak a szűrővizsgálatok és a megelőzés?

Sok olyan betegség van, amelyet ha időben felfedeznek és kezelnek, a beteg nagy eséllyel megmenthető. Hogy a megjelenés a szűréseken ne kizárólag a mi belátásunkra legyen bízva, miniszteri rendelet szabályozza, hogy a háziorvosok meghatározott időközönként kötelezően szűrővizsgálatokra küldjék a panaszmentes pácienseiket is. A rendszer túlterheltsége miatt azonban erre csak ritkán kerül sor. Számos megbetegedés egy gyors és legtöbbször fájdalommentes teszttel még idejében diagnosztizálható lenne, a tapasztalatok azonban azt mutatják, a háziorvosok kizárólag a már panaszokkal jelentkező betegeket utalják be vizsgálatokra.

Mivel a különböző életszakaszokban más és más problémákra kell odafigyelni, normál esetben a kor és a nem függvénye, mikor és milyen szűrővizsgálatokon ajánlott részt vennünk. Sokan talán nem is tudják, hogy vannak OEP által finanszírozott szűrések is, amelyek biztosítási jogviszony esetén térítésmentesen vehetők igénybe. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a vérnyomásmérés, a látásvizsgálat, a nőgyógyászati onkológiai szűrés, a mammográfia, valamint a 40 éves kor felett kétévenkénti prosztataszűrés. Mivel a legtöbb betegség esetében igaz, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni, ezekre az ingyenes kivizsgálásokra érdemes várni. Főleg akkor, ha ezt még fájdalom- és tünetmentes állapotunkban tehetjük meg.

A CT-vizsgálat részletesebb képet ad a hagyományos röntgenképnél
A CT-vizsgálat részletesebb képet ad a hagyományos röntgenképnél

Mikor van szükség CT-vizsgálatra?

Nincs a felsoroltak között, azonban életmentő lehet a CT, amely egy röntgensugárral végzett számítógépes rétegvizsgálat. A komputertomográf a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információgazdagabb képet ad, méghozzá harántmetszeti formában. A CT-vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, a vázizomzat, továbbá kimutatható ezen szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése is. Nem utolsó sorban pedig a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.

A CT-lelet tartalmazza a vizsgált szervek helyzetét, alakját. Beszámol a kóros elváltozásokról, a méretükről, a kiterjedésükről és a környezetükhöz való viszonyukról. A leggyakoribb CT-vizsgálati kérések a fejfájás okának tisztázása, a koponyasérülések, a nem gyógyuló tüdőbetegségek és elváltozások, valamint a gyulladásos folyamatok kimutatása.

Milyen esetben kérhetünk beutalót a háziorvostól CT-vizsgálatra?<br /><strong></strong>

Ha valakinek fáj a feje, szédül és hányingere van, háziorvosa nem adhat neki CT-beutalót, de elküldheti ideggyógyászati szakkezelésre. Ha a CT-vizsgálat indokolt, azt kizárólag a szakorvos kérésére fogják elvégezni. Az OEP kizárólag ezeket a vizsgálatokat finanszírozza, mivel ezek nem tartoznak az alap diagnosztika körébe. Ebben az esetben azonban a betegnek várnia kell, nem is keveset.

Mivel az eljárás alkalmazásáról a kezelőorvos nem saját hatáskörben dönt, csak bizonyos megbetegedések esetén tudja a beutalási rendnek megfelelően megigényelni a CT-vizsgálatot. Ehhez az országosan egységes PET-CT vizsgálatkérő lapot kell benyújtania a Várólista Bizottsághoz, amely határozatot hoz annak szakmai indokoltságáról. Pozitív eredmény esetén a páciens felkerül a központi várólistára, majd értesítést kap, hogy az országban működő PET-CT központok közül melyik tudja fogadni - írtuk korábbi cikkünkben.

Ha azonban a beteg úgy dönt, nem vár 3-5 hónapot, lemondva az OEP-finanszírozásról magánúton is igénybe veheti a szolgáltatást. Ebben az esetben nincs szüksége beutalóra, a kiválasztott magánklinikán azonban meg kell térítenie a kért CT-vizsgálat összegét. Ennek nagysága attól függ, mely testrészek kivizsgálását kéri a szakorvos.

Mit tehetünk, ha ennél gyorsabban kell a segítség?<br /><strong></strong>

A legfontosabb betegigény, hogy a szakorvoshoz való eljutás és a CT-re való bekerülés esetében is várakozási időt spóroljunk meg. Az állami ellátásban ugyanis már a háziorvoshoz is órákat kell várni. A szakorvosi vizsgálatra pedig több hónap után juthatunk be annak ellenére, hogy a CT és MR vizsgálatok célja éppen a súlyos betegségek időben történő felismerése. Ebben segít az E.ON ÉletEnergia szolgáltatása , amelyet minden 18 és 80 éves kor közötti ügyfél igénybe vehet, akinek nevén van az E.ON-os villanyóra és a nevére érkezik E.ON-os áramszámla.

A szolgáltató fix havidíj ellenében (egyéni csomag esetén 725 Ft/fő/hó, családi csomag esetén 1820 Ft/család/hó) kínál egy olyan megoldást, amely várakozási idő nélkül garantál vizsgálati időpontot szakorvoshoz. Gyorsan megszervezi a CT és MR vizsgálatot, melynek költségeit 1 millió forintig meg is téríti. Emellett éjjel-nappal hívható egészségvonalat biztosít, hogy mielőbb szakértő kezekbe tehessük az egészségünket.

"Tudjuk, hogy az egészség az első"

A program alapvető célja a vizsgálati folyamatok felgyorsítása, a szervezés támogatása és a gyógyulás mihamarabbi elősegítése. Ennek része az év bármely napján, éjjel-nappal telefonon hívható orvos, akihez panaszaikkal, kérdéseikkel, de akár leleteiknek értelmezésével is fordulhatnak az E.ON által az UNION Biztosítónál biztosított páciensek. Gyakorló orvostól kérhetünk tanácsot például orvosi ügyeletek, gyógyszertárak, egészségügyi intézmények elérhetőségéről. Egészséggel, betegséggel, egészséges életmóddal, megelőzéssel, gyógykezeléssel, egészséges táplálkozással, gyógyszerekkel, azok hatásával, mellékhatásával, alkalmazhatóságával, kölcsönhatásaival, helyettesíthetőségével kapcsolatos kérdésekben. Segítenek időpontot szervezni szakorvosi vizsgálatra, öt munkanapon belülre garantálják, hogy orvoshoz kerülhetünk. Ugyanígy segítenek a CT/MR-vizsgálatok magánúton való megszervezésében és finanszírozásában is.

A szolgáltatás természetesen kiterjeszthető a családtagokra is, a díja pedig kényelmesen, a villanyszámlán rendezhető a megszokott módon: csekken, átutalással vagy csoportos beszedési megbízással. A családi csomagot korlátlan számban igénybe vehetik az azonos állandó lakcímen életvitelszerűen élő közeli hozzátartozók, valamint az élettársak, élettársak szülei, gyermekei egyaránt, hogy baj esetén az egész család biztonságban, egészségük pedig jó kezekben legyen.

Milyen időközönként lehet elvégezni a CT-vizsgálatot?

A CT-vizsgálat során a képalkotás röntgensugárral történik, ez pedig, még ha alacsony is, de sugárterhelést jelent. Vagyis a vizsgálatot csak akkor szabad elvégezni, ha érdemi információ várható tőle, vagy befolyásolhatja a kezelés menetét. A szűrést, annak megismétlését és gyakoriságát tehát minden esetben a szakorvossal kell egyeztetni.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

Minden CT előtt négyórás, altatás esetén hatórás éhgyomor szükséges. Ezután a beteg vénás injekció formájában kapja meg a vizsgálathoz szükséges kontrasztanyagot. A beadást követően egy órát nyugalomban kell eltöltenie, miközben ez a nyomjelző anyag eloszlik a szervezetében.

Ezután a páciens egy vizsgálóasztalon fekve lassan áthalad a PET/CT gyűrűjén. A vizsgálat a testen áthaladó röntgensugarakkal történik, amelyek a szövetekben különböző mértékben nyelődnek el. A beteg ezalatt végig magánál van, kapcsolatot tarthat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen panasza van. A vizsgálat fájdalommentes, semmiféle kellemetlenséggel nem jár, a kontrasztanyag azonban egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra