Hogyan kezelhető a vesegörcs?

Sok szakember a szüléshez hasonló erősségű fájdalomhoz hasonlítja a vesegörcsöt, de annyi biztos, hogy a vesekő elmozdulása miatt érzékelhető fájdalom hirtelen érkezik és rendkívül intenzív. Hogyan kezelhetjük?

Átlagosan minden tizedik férfi, és minden huszadik nő szenved valamilyen mértékű vesekövességtől. Mivel a kövek - elsősorban a nagy kövek - nem mozognak, így sokáig nem okoznak tünetet, ezért a beteg nem is fordul orvoshoz. Előfordul azonban, hogy ezek a kövek elmozdulnak, és a vizeletelvezető rendszerbe fennakadva felsérti annak nyálkahártyáját. A vándorló kő jellegzetes, könnyen felismerhető veseköves rohamot okoz - ezt más néven vesegörcsnek is hívjuk.

A vesekövesség, vagy húgyúti kövesség a lakosság 3-4 százalékát érintő betegség. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő felelős a kellemetlen tünetekért. A betegség kezeléséről és megelőzéséről mindent megtudhat az alábbi cikkünkre kattintva!

Intenzív fájdalom és véres vizelet

A görcs a vesék körül kezdődik, deréktájékon, és férfiaknál a herékbe, combra, a nőknél a nagyajkak és a hólyag felé sugárzik. Ilyenkor a beteg nagy fájdalmakat él át, intenzitását számos szakember a szüléshez hasonlítja. A kövek felsérthetik a nyálkahártyát is, ami miatt a vizelet véressé válhat. A görcs a kő hólyagba kerülésekor hirtelen jelentősen enyhül, a hólyagból való kijutás már jóval kisebb fájdalommal jár.

A görcs a vesék körül kezdődik, deréktájékon, és több szervbe is kisugároznak
A görcs a vesék körül kezdődik, deréktájékon, és több szervbe is kisugároznak

Vesegörcs kezelésekor az esetek jelentős részében nem szükséges sebészi beavatkozás, egyszerűbb terápiákkal elő lehet segíteni a kő távozását vagy oldódását. Bő folyadékbevitellel gyorsítani lehet a kő távozását, egyben a húgyutakat is kitágíthatjuk. Folyadékot fogyasztani azért is fontos, mert a hányás miatt a szervezet dehidratálttá válhat. Ilyenkor előfordulhat, hogy az eltávozott vizet a szükséges gyógyszerekkel együtt infúzióval kell a szervezetbe juttatni. Ha a kő átmérője nagyobb, mint 1 centiméter, és a kezelés ellenére sem változtat helyet több napon keresztül, úgy valószínűleg komolyabb beavatkozásra (a köveket lökéshullámokkal szétzúzó ESWL-re és PNL-re, esetleg műtétre) lesz szükség.

Az intenzívfájdalomenyhítésére sokszor kábító fájdalomcsillapítókat kell alkalmazni a betegnél. Segíthet a kellemetlen tüneteken az is, ha forró vizes palackot helyezünk a fájdalmas területre. Ha a kezelés sikeres, a kövek a vizelettel távoznak, a fájdalom pedig megszűnik.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció