Fontos műszert kapott a pécsi gyermeksebészet

Jelentősen egyszerűsödik több beavatkozás a jövőben egy új sebészeti vágó és érelzáró generátornak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

A korábban a pécsi gyermeksebészeten még nem alkalmazott, csaknem ötmillió forintot érő eszköz használatával csökkenthető a betegek altatásának időtartama és rövidülhet a lábadozásuk ideje - olvasható a PTE közleményében . Biró Ede gyermeksebész szakorvos elmondása szerint a berendezést olyan mindennapos műtéteknél tudják használni, mint például a féregnyúlvány - ismertebb nevén "vakbél" - eltávolítása, de legnagyobb jelentősége az összetett hasi, mellkasi nyílt beavatkozásoknál lesz.

sebészeti vágó és érelzáró generátor, PTE, Pécsi Tudományegyetem, pécsi gyermekklinika, gyermeksebészet
Az új sebészeti vágó és érelzáró generátor megkönnyíti a betegek ellátását a pécsi gyermekklinikán. Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A szakember szerint az eszközzel a korábbiaknál biztonságosabban, könnyebben és gyorsabban végezhetik el az erek zárását és vágását, továbbá bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelésénél is egyszerűbb technikát alkalmazhatnak. A PTE közleménye kiemeli, a generátor szövetbarát módon működik, így alkalmazásánál a minimális oldalirányú hőterhelésnek és szövetkárosodásnak köszönhetően közvetetten a gyermekek gyógyulásának idejét is kedvezően befolyásolhatja. Fontos előnye továbbá, hogy alkalmazásával kevesebb testidegen anyagot, így például sebészeti varróanyagot, öltést kell használni.

Az eszköz már sikerrel debütált: segítségével egy jóindulatú, de panaszokat okozó éreredetű elváltozást távolítottak el egy négyéves kislány combjából. A sebészeti vágó és érelzáró generátor az OTP Bank Nyrt. égisze alatt működő Humanitás Szociális Alapítvány jóvoltából, adományként került a klinikára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra