Fontos adatokat gyűjtenek rólunk

A lakosság egészségi állapotáról gyűjt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. szeptember 16-a és december 16-a között. 510 településen több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos válaszát várják.

A 2019. évi felmérés végrehajtására egy európai uniós jogszabály kötelezi az összes tagállamot. Magyarországon az Európai lakossági egészségfelmérésre - 2009 és 2014 után - már harmadik alkalommal kerül sor.

Az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) a 15 évnél idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. Az alanyok kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel - az ELEF történetében először - a 15 évnél fiatalabbakra vonatkozóan is tartalmaz kérdéseket. Ezekre csak a 6 hónaposnál idősebb és 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő alanyoknak kell választ adniuk.

Az adatgyűjtés egységes módszertana és kérdőíve lehetővé teszi, hogy a felmérés eredményei nemzetközileg is összehasonlíthatóak legyenek. Az így nyert adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseinek és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához. Emellett az egészségüggyel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatásokhoz, programokhoz is kulcsfontosságúak a friss eredmények.

egészség, egészségi állapot, lakossági felmérés, lakosság egészsége, KSH, ELEF
A teljes lakosság egészségi állapotáról képet kapunk. Fotó: iStock

Mennyire egészséges egy európai?

A reprezentatív kutatás segítségével a teljes lakosság egészségi állapotáról képet kaphatnak a statisztikai hivatalok. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által megismerik az egészségi állapot és a befolyásoló háttértényezők közötti összefüggéseket, valamint nyomon követhetik a lakosság egészségében bekövetkező változásokat is.

A felmérésbe bevont személyeket a KSH postán küldött levélben kéri fel a válaszadásra. Szeptember 16-a és 30-a között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére. Akik pedig személyesen szeretnének válaszolni, azokat a fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel október 1-je és december 16-a között. A felmérés magyarokra vonatkozó eredményeinek első közlése 2020 tavaszára várható, a tagállamok adatai pedig az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetőek.

Az Európai lakossági egészségfelméréshez kapcsolódóan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az egészséget nagymértékben meghatározó táplálkozási szokások megismerésére külön vizsgálatot végez az ELEF válaszadói körében. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2019) 178 településen zajlik majd, mintegy 6 ezer személy felkeresésével. A felmérést itt is igazolvánnyal rendelkező egészségügyi szakemberek végzik. Az eredmények segítik a betegségek megelőzését, valamint az egészségesen eltöltött életévek meghosszabbítását célzó intézkedések megtervezését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)