Fontos adatokat gyűjtenek rólunk

A lakosság egészségi állapotáról gyűjt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. szeptember 16-a és december 16-a között. 510 településen több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos válaszát várják.

A 2019. évi felmérés végrehajtására egy európai uniós jogszabály kötelezi az összes tagállamot. Magyarországon az Európai lakossági egészségfelmérésre - 2009 és 2014 után - már harmadik alkalommal kerül sor.

Az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) a 15 évnél idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. Az alanyok kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel - az ELEF történetében először - a 15 évnél fiatalabbakra vonatkozóan is tartalmaz kérdéseket. Ezekre csak a 6 hónaposnál idősebb és 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő alanyoknak kell választ adniuk.

Az adatgyűjtés egységes módszertana és kérdőíve lehetővé teszi, hogy a felmérés eredményei nemzetközileg is összehasonlíthatóak legyenek. Az így nyert adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseinek és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához. Emellett az egészségüggyel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatásokhoz, programokhoz is kulcsfontosságúak a friss eredmények.

egészség, egészségi állapot, lakossági felmérés, lakosság egészsége, KSH, ELEF
A teljes lakosság egészségi állapotáról képet kapunk. Fotó: iStock

Mennyire egészséges egy európai?

A reprezentatív kutatás segítségével a teljes lakosság egészségi állapotáról képet kaphatnak a statisztikai hivatalok. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által megismerik az egészségi állapot és a befolyásoló háttértényezők közötti összefüggéseket, valamint nyomon követhetik a lakosság egészségében bekövetkező változásokat is.

A felmérésbe bevont személyeket a KSH postán küldött levélben kéri fel a válaszadásra. Szeptember 16-a és 30-a között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére. Akik pedig személyesen szeretnének válaszolni, azokat a fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel október 1-je és december 16-a között. A felmérés magyarokra vonatkozó eredményeinek első közlése 2020 tavaszára várható, a tagállamok adatai pedig az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetőek.

Az Európai lakossági egészségfelméréshez kapcsolódóan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az egészséget nagymértékben meghatározó táplálkozási szokások megismerésére külön vizsgálatot végez az ELEF válaszadói körében. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2019) 178 településen zajlik majd, mintegy 6 ezer személy felkeresésével. A felmérést itt is igazolvánnyal rendelkező egészségügyi szakemberek végzik. Az eredmények segítik a betegségek megelőzését, valamint az egészségesen eltöltött életévek meghosszabbítását célzó intézkedések megtervezését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra