Ferenc pápa: "az életet meg kell védeni"

"Az életet a fogantatástól a halálig el kell fogadni, meg kell védeni, tiszteletben kell tartani és támogatni kell" - üzente az egészségügyi dolgozóknak Ferenc pápa a betegek világnapja alkalmából.

A legenda szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Azóta évente több mint félmillió zarándok látogat el Lourdes-ba. Hitüket erősíti az, hogy időről időre előfordulnak - a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is - tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások.

A katolikus egyházban Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja 1993 óta a betegek világnapja is. A világnap célja Szent II. János Pál pápa meghatározása szerint az, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, és segítse elő a szenvedés megértését.

A világnap alkalmából a pápa évről évre üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa az idei világnapra azt írta, Jézus Krisztus nem törvényeket szab azoknak, akik sebzettségük, fájdalmuk és gyengeségük miatt félelemben élnek, hanem irgalmát, vagyis gyógyító személyes jelenlétét ajándékozza nekik. Az egyházfő elmondása szerint Jézus maga is a gyengeség útját választotta, megtapasztalta az emberi szenvedést és magától az Atyától kapta a megerősítést. Úgy véli, valójában csak azok fogják tudni, hogyan kell másoknak vigaszt nyújtani, akik saját magukon tapasztalták meg mindezt.

betegek, betegek világnapja, katolikus egyház, emberi élet, élet védelme, egészségügyi dolgozók
betegek, betegek világnapja, katolikus egyház, emberi élet, élet védelme, egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi dolgozóknak is üzent

Az egyházfő arra kéri az egészségügyben dolgozókat, hogy védelmezzék, tiszteljék és támogassák az emberi életet, az elejétől a végéig. "Bizonyos esetekben vállalnotok kell a lelkiismereti okból való tiltakozást, hogy az életre és az emberre kimondott igen mellett megmaradjatok" - fogalmazott.

Mint mondta, a betegek világnapján gondol azokra is, akik nem jutnak orvosi ellátáshoz, mert szegénységben élnek. A pápa ezért arra kérte a világ minden országát, hogy miközben számolnak a gazdasági realitással, ne hagyják figyelmen kívül a társadalmi igazságosságot sem. Ferenc pápa emellett köszönetet mondott az önkénteseknek.

A betegek világnapja alkalmából Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek a Budapesti Onkológiai Intézet kápolnájában mutat be szentmisét, és együtt imádkozik a betegekkel. Erdős Péter 2004-ben megalapította a Budapesti Katolikus Kórházlelkészséget. Jelenleg 29 kórházlelkész látogatja a kórházakat heti rendszerességgel. Szolgálatukat 110 önkéntes beteglátogató segíti.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció