Ferenc pápa: "az életet meg kell védeni"

"Az életet a fogantatástól a halálig el kell fogadni, meg kell védeni, tiszteletben kell tartani és támogatni kell" - üzente az egészségügyi dolgozóknak Ferenc pápa a betegek világnapja alkalmából.

A legenda szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Azóta évente több mint félmillió zarándok látogat el Lourdes-ba. Hitüket erősíti az, hogy időről időre előfordulnak - a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is - tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások.

A katolikus egyházban Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja 1993 óta a betegek világnapja is. A világnap célja Szent II. János Pál pápa meghatározása szerint az, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, és segítse elő a szenvedés megértését.

A világnap alkalmából a pápa évről évre üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa az idei világnapra azt írta, Jézus Krisztus nem törvényeket szab azoknak, akik sebzettségük, fájdalmuk és gyengeségük miatt félelemben élnek, hanem irgalmát, vagyis gyógyító személyes jelenlétét ajándékozza nekik. Az egyházfő elmondása szerint Jézus maga is a gyengeség útját választotta, megtapasztalta az emberi szenvedést és magától az Atyától kapta a megerősítést. Úgy véli, valójában csak azok fogják tudni, hogyan kell másoknak vigaszt nyújtani, akik saját magukon tapasztalták meg mindezt.

betegek, betegek világnapja, katolikus egyház, emberi élet, élet védelme, egészségügyi dolgozók
A vilgánap célja, hogy kellő figyelmet szenteljenek a betegeknek. Fotó: Getty Images

Az egészségügyi dolgozóknak is üzent

Az egyházfő arra kéri az egészségügyben dolgozókat, hogy védelmezzék, tiszteljék és támogassák az emberi életet, az elejétől a végéig. "Bizonyos esetekben vállalnotok kell a lelkiismereti okból való tiltakozást, hogy az életre és az emberre kimondott igen mellett megmaradjatok" - fogalmazott.

Mint mondta, a betegek világnapján gondol azokra is, akik nem jutnak orvosi ellátáshoz, mert szegénységben élnek. A pápa ezért arra kérte a világ minden országát, hogy miközben számolnak a gazdasági realitással, ne hagyják figyelmen kívül a társadalmi igazságosságot sem. Ferenc pápa emellett köszönetet mondott az önkénteseknek.

A betegek világnapja alkalmából Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek a Budapesti Onkológiai Intézet kápolnájában mutat be szentmisét, és együtt imádkozik a betegekkel. Erdős Péter 2004-ben megalapította a Budapesti Katolikus Kórházlelkészséget. Jelenleg 29 kórházlelkész látogatja a kórházakat heti rendszerességgel. Szolgálatukat 110 önkéntes beteglátogató segíti.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain várható legkisebb eséllyel csapadék, másutt estig még az ország több pontján erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.