Ez a vakcina mentheti meg az emlőrákosokat

Sikeresnek bizonyult az emlőrák egyik agresszív formája ellen bevetett vakcina tesztje – derült ki egy amerikai klinikai vizsgálat eredményeiből.

Az emlőrák egyik legagresszívebb formája ellen kifejlesztett vakcina klinikai vizsgálata szerint az oltóanyag hatásosan képes fellépni a daganat ellen. A kutatásban részt vevő 16 beteg mindegyike három adag vakcinát kapott, és többségüknél erőteljes immunválasz alakult ki, ráadásul jelentős mellékhatások – például influenzaszerű tünetek – sem jelentkeztek – számol be a legújabb rákellenes kísérleti vakcináról az IFL Science. Az egyetlen mellékhatás a bőr irritációja volt az injekció beadásának helyén.

emlőrák, rákszűrés, mammográfia, mellrák, mellrákszűrés
A mammográfia életet menthet. Fotó: Getty Images

Erre a ráktípusra nem válik be más

A hármas negatív emlőrákok (TNBC) a mellrákos esetek mindössze 10-15 százalékát teszi ki, de ezek a daganatok általában gyorsabban nőnek, és kevesebb kezelési lehetőség áll rendelkezésre ellenük. Ráadásul magas a kiújulás kockázata sikeres kezelés után is. A tripla negatív kifejezés arra utal, hogy a rákos sejtek nem rendelkeznek receptorokkal két hormon, a progeszteron és az ösztrogén számára, és nem termelnek túl sok HER2 fehérjét sem. Ez azt jelenti, hogy számos hagyományos mellrákgyógyszer, amely a HER2-t vagy a hormonrendszert célozza, ennek kezelésére nem vált be.

"Az 1. fázisú vizsgálatunk eddigi adatai felülmúlták a várakozásainkat, elégedettek vagyunk az elért eredményekkel" – mondta el Dr. Amit Kumar, a vakcinát fejlesztő Anixa Biosciences elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, ezt a vakcinát úgy tervezték, hogy az immunrendszert a TNBC rákos sejtek elpusztítására irányítsa egy olyan mechanizmuson keresztül, amelyet korábban még soha nem használtak fel rák elleni vakcina fejlesztésében. A most kifejlesztett vakcina az α-laktalbumin nevű fehérjét veszi célba, amely a TNBC-tumorok nagy többségében jelen van. A vakcina a vizsgálatban részt vevő önkéntesek 75 százalékában sikeresen váltott ki T-sejtes immunválaszt, bár antitestválaszt csak nagyobb dózisok esetén figyeltek meg.

Az eredményeket a 2023-as San Antonio-i emlőrák-szimpóziumon mutatták be. A kutatók egy második vizsgálatot is terveznek, hogy teszteljék a vakcina biztonságosságát azokon a betegeken, akiknél megelőző masztektómiát terveznek, mivel magas a genetikai kockázatuk a jövőbeni emlőrák kialakulására.

Rákszűrés. Elcsépelt szó, amelyet te is nyilván mindennap hallasz, és talán azt gondolod: ez nem neked szól. Hiszen fiatal vagy, nem dohányzol, egyébként is: sokáig akarsz élni, ráadásul úgysem engednének el a munkahelyedről. Az igazság azonban az, hogy a hárítás a legrosszabb, amit tehetsz. Olvasd tovább!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.