Egy kártyán lesz az összes adatunk

2021 februárjától az újszülöttek automatikusan megkapják majd az elektronikus személyazonosító igazolványukat, az e-személyit. Ez a kártya azonban a további igazolványaik adatait is tartalmaza majd - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

E-személyivel is kiváltható a gyógyszer - olvassa el a részleteket!

Jelenleg nemcsak a születésnél, hanem más életesemények kapcsán is embert próbáló és rendkívül időigényes feladat az okmányok beszerzése. Ugyanis az adó- és a tajkártyáért, a személyazonosító igazolványért, a vezetői engedélyért és az anyakönyvi kivonatért is más-más hivatalba kell elmenni. Ez pedig megoldásért kiált - emelte ki Both András, az IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

kártya, e-személyi, személyes adatok,
Egy kártyán lesz az összes adatunk. Fotó: Getty Images

Egyetlen kártya

A cél az, hogy minden igazolvány adata egyetlen kártyán, a csippel ellátott e-személyin legyen, ezzel a fejlesztéssel pedig Magyarország az élen jár. Fontos azonban kiemelni, hogy jelenleg már közel 4,6 millió állampolgár tárcájában lapul e-személyi, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen előnyökkel is jár ez az új megoldás.

A többség az új igazolványát is jellemzően ugyanarra használja, mint a régit, vagyis személyazonosításra és határátlépéshez. Pedig a kártya tartalmazza a tajszámot és az adóazonosító jelünket is, tehát nagy segítséget az egészségügyi és adóügyi intézkedések során. De ezek mellett számos más szolgáltatást is biztosít.

Mivel a régi igazolványokat folyamatosan váltják fel az e-személyik, ezért ezek elterjedése az ügyintézési folyamatok leegyszerűsödését is garantálja. Az Okmánykelengye elnevezésű projekt megvalósítását követően pedig az újszülöttek már automatikusan, hivatalból kapják majd meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat - várhatóan 2021 februárjától.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5 °C
Minimum: +1 °C

Tovább szakadozik, majd csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti harmadban borult maradhat az ég. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék - egyre inkább hózápor. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is várhatók. A Zemplén térségében hordhatja is a havat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -4 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra