Egy jó megoldás hálapénz helyett!

Úgy érzi, orvosa mindent megtett az Ön gyógyulásáért, és viszonozni szeretné erőfeszítéseit? Ne gondoljon a borítékban zsebbe csúsztatott hálapénzre, hiszen van jobb megoldás: jelölje őt az "Év Orvosa 2009" pályázaton az Astellas díjra"!

Ismert humoristánk, Nagy Bandó András annak az orvosnak köszönheti életét, aki szigorúan megtiltotta neki, hogy elmenjen az esti fellépésre, és kórházi ágyba parancsolta. Néhány nappal később pacemakert ültettek be szívritmuszavarai miatt, és az eltelt évek során számtalanszor mondott már köszönetet magában és mások előtt is orvosának. Most is így történt, amikor az Év Orvosa választás "arcaként" és egyben zsűritagjaként immáron harmadik alkalommal is megnyitotta a közel fél évig tartó program első szakaszát. Mostantól 2009. december 16-áig bárki jelölheti orvosát, ha úgy gondolja, hivatásának gyakorlása közben olyan színvonalon dolgozik, ami elismerést érdemel.

Mit jelent ez a díj?

Az "Év Orvosa" pályázatot és az Astellas-díjat a "Tegyünk Az Egészségünkért Alapítvány" hozta létre, és már az első alkalommal megnyerték szakmai partnerként és támogatóként a japán eredetű Astellas gyógyszercéget, amely a távoli szigetország második legnagyobb gyógyszeripari cége. Az alapítók szándéka szerint a 2007-ben életre hívott díj célja, hogy elismerje az orvosok áldozatkész munkáját, valamint javítson az orvos-beteg kapcsolaton. Maga a díj nem jár anyagi juttatással, hanem erkölcsi elismerést jelent az elnyerőinek, de természetesen már azoknak is, akiket betegeik érdemesnek találtak nevezni a díjért folyó nemes versengésbe. Az előző évek nyerteseinek elmondása alapján pedig ennél nagyobb elismerésre nem is vágynak - Dr. Sirák András, az elmúlt évi három díjazott egyike szerint felemelő érzés volt, amikor egyik betege hónapokkal később is emlékezett a televízióban látott díjátadóra.

Szeretné nevezni orvosát?

Úgy gondolja, az Ön orvosa is megérdemelné az Astellas díjat? Akkor nevezze be! Ehhez csak egy történetet kell beküldenie a www.dijazorvosokert.hu portálon (esetleg e-mailben a palyazat@dijazorvosokert.hu címre), amelyben gyógyulása, kezelése történetét írja meg.

Mi szerepeljen a pályázati anyagban? A történet szabad formában megírható, de lényeges, hogy hangsúlyozza az orvos pozitív emberi hozzáállását, empátiáját, azt, hogy mennyire vette komolyan a páciens problémáját, emberileg hogyan próbált meg neki segíteni. Természetesen adja meg az orvos Ön által ismert elérhetőségeit is, hogy a szervezők felvehessék vele a kapcsolatot, a történet honlapon történő megjelenéséhez ugyanis az ő engedélyük is kell.

A neves szakmai és közéleti szereplőkből álló zsűri ezekből a történetekből emeli majd ki a szerintük leginkább érdemes húszat, amelyekre a díj weboldalán és portálunkon is szavazhatnak majd - azaz a díjazottakat is az olvasók, és nem a zsűri döntése alapján hirdetik majd ki az előreláthatóan 2010 februárjában tartandó átadóünnepségen. Fontos megjegyezni, hogy a bírálóbizottság tagjai nem azt értékelik, hogy a jelölt orvos mennyire jó szakember, hanem a gyógyítás emberi oldalát nézik, a történetben foglaltak alapján értékelve.

De kik is a zsűri tagjai? A már említett Nagy Bandó Andráson kívül neves közéleti és szakmai személyiségek, többek között Dr. Papp Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora; Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója; Dr Kolláth György alkotmányjogász; Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó; Schäffer Erzsébet újságíró és a 2008-as pályázat Astellas-díjasa, Dr. Vástyán Attila, a Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályának adjunktusa.

A díj, amit az orvosok maguknak választanak

A mostani választás nem csak a zsűri szerepének változása miatt ígérkezik érdekesnek: az átadásra kerülő díjat is szavazással választják meg. A pályázatot kiíró alapítvány ugyanis felkérte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, hogy a tárgytervező szakokon tanuló hallgatók vegyenek részt pályázati formában a 2009-es Astellas-díj megalkotásában. Az egyetem szaktanáraiból álló zsűri az alapítvánnyal együtt választja ki az öt legjobb alkotást, amelyek közül a honlapot látogató (külön regisztrációval rendelkező) orvosok dönthetik el szavazással, hogy melyik legyen az a díj, amelyet az idei pályázat három nyertese fog megkapni a jövő februári díjátadón. Ha Ön orvos, és szeretne részt venni a díj kiválasztásában, a www.dijazorvosokert.hu/dij/ oldalon kérheti külön regisztrációját.

Mi is támogatjuk!

A HáziPatika.com az "Év Orvosa 2009" pályázat médiapartnere és támogatója. A későbbiekben is rendszeresen beszámolunk majd a pályázat állásáról, eseményekről és a díjazottakról. Természetesen minden kedves Olvasónkat, így Önt is arra kérjük, hogy jelölje arra érdemesnek tartott orvosát, küldje be történetét e-mailben a palyazat@dijazorvosokert.hu címre, hagyományos levélben a 1507 Budapest, Pf. 43. címre, vagy a weboldalon található űrlapon!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció