Egy barátságos monstrum

A kecskeméti parkerdő mellett magasodó megyei kórház az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, elismert kutató- és oktatóhely. Csodamód mégis sikerült megőriznie a vidéki kórházakra jellemző családias, barátságos légkört is.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának kilencemeletes központi tömbje modern épület, mindössze 25 éves. Az aulába belépve azonban a látogató már nyomát sem látja az ilyen jellegű és korú épületekre általában jellemző üveg-vasbeton ridegségnek, láthatóan igyekeztek minden zugot a lehető legjobban "belakni" a sokféle, az odalátogató betegek és hozzátartozóik kényelmét biztosító szolgáltatással: információ, könyv- és folyóirat árusítás, asztalokkal, székekkel hosszabb üldögélésre is csábító büfé. Az irodákhoz vezető folyosó pedig egyfajta múzeum a korábban itt gyógyítók, kutatók arcképeivel, mellszobraival, relikviáival. Az elődök listája hosszú, hiszen csak az épület fiatal, maga a kórház nagy múltra tekinthet vissza: jogelődjei a második világháború előtt a "Cserepesházban" járványkórházként, illetve az Izsáki úti régi épületben honvéd csapatkórházként működtek.

<

Folyamatos átalakulásban

A kórházat 1997 óta folyamatosan fejlesztik: először a műtők, sterilizálók korszerűsítésére, majd a kórtermek felújítására került sor - mondta el a fiatal főigazgató, dr. Zombor Gábor. Nagy vágyuk, hogy amint lehet, megszüntessék, "beköltöztessék" a régi épületekben működő külső részlegeket, például a nőgyógyászatot, szülészetet, gyermekgyógyászatot, bőrgyógyászatot egy új, minden igényt egy helyen kielégítő központi épületbe, de természetesen, amíg erre a sokmilliárdos beruházásra nincs pénz, azok felújítása, bővítése is folyamatosan zajlik. Van, ahol nem volt erre mód, amint a HáziPatika kórházakról szóló fórumára is érkezett ezt kifogásoló megjegyzés. Kisebb vihart kavart például a múlt évben, hogy az egészségügyi törvény előírásainak megfelelően be kellett zárni a korábban a kecskeméti kórház felügyelete alá vont szabadszállási szülőotthont. A húszágyas intézmény kedvelt, jó emlékezetű, családias hely volt, és az ország utolsó szülőotthona, de mivel nem lehetett ott biztosítani a műtéti hátteret és a koraszülött-ellátást, nem működhetett tovább. A megyei kórház saját erőből biztosította az ott dolgozók átképzését, és nemrégiben egy negyvenágyas idősotthon nyílt meg a helyén.

A kórház "hotelrészlegének" átépítése jelenleg is tart, hiszen működés közben nem egyszerű az 1352 ágyas intézmény eddig hat ágyas kórtermeit kétszemélyes szobákká alakítani. Minden szobához külön fürdőszoba, vécé épül, a szobákat telefonnal, tévével is felszerelik. Jövő évben - az országban először - az épület teljes klimatizálására is sor kerül.

A sürgősségi osztály fejlesztésére is pályáznak, szívkatéteres laboratórium kialakítását tervezik, már folyik az orvosok kiképzése. Nagy eredmény, hogy immár egy aorta ballonpumpa műszer segítségével stabilizálható azoknak a betegeknek az állapota, akiket e nélkül talán elveszíthetnének. Így a súlyos infarktus esetén a beteg szállítható állapotba hozható addig is, amíg a szegedi vagy a pesti szívsebészetre eljut. Ezeket a nagy rekonstrukciós programokat részint pályázati pénzekből, részint központi, minisztériumi támogatásokból végzik. A kórház az elmúlt öt évben saját erőből több mint 2 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, emellett például 2004-ben mintegy 450 millió forintot fordított fejlesztésekre.

A főigazgató kiemelte a megyei önkormányzattal való különlegesen jó kapcsolatot: ennek a gondoskodó odafigyelésnek köszönhet a kórház több olyan nagy értékű berendezést, felszerelést, amelyre egyébként nem jutott volna pénz. Így például hamarosan PET-CT berendezés is fogja segíteni a daganatos betegek diagnosztikáját. Ennek nemcsak az a jelentősége, hogy kevés (mindössze három) ilyen van az országban, hanem hogy a megyei támogatás lehetővé teszi, hogy a betegeknek itt ingyen álljon a rendelkezésükre. Az onkológiai központ bővítése is folyik: az eddig negyven aktív, húsz krónikus férőhellyel működő részleg százágyas lesz. A korszerűen felszerelt Onkoradiológiai Központban minden diagnosztikai és terápiás feltétel adott a daganatos betegek komplex ellátásához.

Helyi és regionális ellátás

A Bács-Kiskun Megyei Kórház 1925 dolgozóval, 1352 ággyal működik. A 110 ezer lakosú Kecskemét és annak agglomerációja, összesen mintegy 250 ezer lakosú terület tartozik a vonzáskörzetébe. A megyei kórház több részlege, így például az onkoradiológia, a traumatológia és az ortopédia azonban szélesebb körű, regionális feladatokat is ellát, milliós felvevőkörzettel. Speciális ellátást nyújt a plasztikai sebészet, az urológia, a nőgyógyászati és a szemészeti lézerkezelés, az ortopéd sebészeti protézis beültetések, az ultrahangos kőzúzás, az ideg-, ér-, kéz-, száj- illetve mellkas-sebészeti műtétek, a cukor, a vérképzőszervi, a rákbetegség megelőzése és gyógyítása terén. Így nem csoda, hogy a kecskeméti az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg és kétmillió járóbeteg gyógykezelése történik itt. A kórház rendelőintézeti egységéhez 37 felnőtt és 20 gyermekorvosi körzet ellátása tartozik.

A szabad kórházválasztás elve itt gyakorlat: sokan választják az ellátási körzeten kívülről is.

<

Büszkeségek...

Nincs könnyű helyzetben dr. Zombor Gábor főigazgató, amikor arra kérjük, hogy sorolja fel azokat a részlegeket, illetve azokat a munkatársakat, amelyekre, akikre a legbüszkébb. A kórházában a diagnosztikai részlegekkel együtt ötvenöt osztály van, és szinte mindenhol van valami kuriózum, olyan tevékenység, amit máshol nem végeznek. Például a már említett onkológia az országban az egyetlen, ahol évek óta folyamatosan végzik a teljes testes hipertermiás terápiát - kutatási projektként folytathatták akkor is, amikor az egész országban leállították. Híres a kézsebészetük, az állandóan riasztható team több sikeres kéz-, karvisszavarrással dicsekedhet. A sebészet területéről ezen kívül még ki lehet emelni az emlősebészetet is, ahol több szakterület, az onkológia, a patológia és a sebészet együtt dolgozik azon, hogy az emlődaganatos esetek a lehető legkisebb beavatkozással járjanak. Kecskeméten működik az ország egyik legkorszerűbb endoszkópos centruma. A reumatológia egyik kiemelkedő sikere a sokízületi gyulladásos betegek újszerű, izotópos kezelése, amely rendkívül látványos javulást eredményezhet. A koraszülött centrumra is méltán büszkék lehetnek, hiszen itt is hihetetlen sikereket mutathatnak fel: előfordult például egy nagyon kis súlyú, alig hatvandekás újszülött életben tartása, megmentése is.

Még nehezebb a döntés, amikor valamelyik munkatársat kell kiemelni a sok kiváló szakember közül. Hosszas biztatásra végül dr. Török László bőrgyógyász főorvos és dr. Cserny Gábor patológus főorvos neve hangzik el. Előbbi, mint tankönyvek szerzője, nemzetközileg elismert szaktekintély említendő, utóbbi pedig fiatal kora ellenére máris nevet szerzett a mellmegtartó kezelések során az ún. "őrszem-nyirokcsomó eljárás" alkalmazásával.

Közös büszkeség, hogy 2004-ben a megyei kórházak kategóriában elnyerték az Év Kórháza szakmai elismerést.

<

...és gondok

Mint gyakorlatilag az egész magyar egészségügyben, itt is a dolgozók megtartása a legnagyobb gond.

- A bérekben ugyanúgy komoly adósságaink vannak, mint más egészségügyi intézményeknél, de talán többet tudunk adni, mint az átlag. A kórház gazdálkodása hat éve pozitív szaldót mutat, ezt a saját erős fejlesztések mellett a dolgozók premizálására fordítjuk. Szerencsére Kecskemét jól lakható hely, vonzó város, innen nem vándorolnak el olyan mértékben a szakemberek, mint máshonnan - fogalmazott a főigazgató. A kórház több mint 1900 embert foglalkoztat, a város egyik legnagyobb munkáltatója is egyben. Az állások 98 százalékban betöltöttek, a néhány évvel ezelőtt jelentkező nővérhiányt is sikerült megállítani. A betegágy mellett dolgozó több mint 600 ápoló mintegy 94 százaléka szakképzett, többségében felső- és középfokú végzettségű. Közel félszáz erdélyi nővér is dolgozik itt. A kórház szakember-megtartó erejéhez hozzájárul a szakmai elismertség is: az intézmény a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, a kecskeméti egészségügyi szakképzés oktatókórháza, a szegedi diplomás ápolóképzés gyakorlóhelye, 1994 óta az Egészségfejlesztő Kórház nemzetközi hálózatának tagja. Az orvosai közül többen rendelkeznek tudományos fokozattal, részt vesznek szakmai kollégiumok munkájában, szakfelügyelői megbízással rendelkeznek, rendszeresen publikálnak, és tudományos rendezvényeken adnak elő. A kórház minden évben több országos és regionális tudományos szakmai rendezvényt szervez.

"Le a kalappal előttük"

A kórház folyamatosan, kérdőívekkel méri az itt kezelt betegek és az itt dolgozók elégedettségét. A legfrissebb adatok szerint a megkérdezett betegek csaknem 95 százaléka jó szívvel ajánlaná másnak is ezt a kórházat. Ennél az adatnál is meggyőzőbb volt, amikor szúrópróbaszerűen megkérdeztünk néhány beteget a kórházi folyosókon. - 11 éve járok ide, a leszázalékolásom előtt összesen kilenc hónapot feküdtem itt, több osztályt is "végiglátogatva". Csak annyit mondhatok, hogy le a kalappal előttük - mondta egy ötvenes éveiben járó asszony. A beszélgetést végighallgatta egy fiatalabb nő is, aki nem betegként, hanem látogatóként volt éppen a kórházban. - Itt még lélekből, nem érdekből gyógyítanak - tette hozzá meggyőződéssel a véleményét a hallottakhoz.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kórházának fóruma

Főigazgató: Kórházalapítás: Osztályok száma: Vonzáskörzet: Ellátott fekvőbetegek száma: Ellátott járóbetegek száma: Orvos létszám: Egészségügyi szakdolgozói létszám: Alapítvány: Cím: Adószám: Bankszámla száma:
Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét
Dr. Svébis Mihály
1947
46
Bács-Kiskun megye
66.483 fő/2009.
1. 371.905 fő/2009.
294 fő
1.118 fő
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány
6000 Kecskemét, Nyíri út 38.
18351198-1-03
11732002-15336062 <

Látogasson el az Év kórháza oldalunkra, és adja le szavazatát a kórházakra!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: