Bekékült a nő a túl sok gyógyszertől

Elkékült végtagokkal kereste fel a sürgősségi osztályt egy Rhode Islanden élő nő.

Meglepő tünetekkel kereste fel a Rhode Islanden lévő Providence kórházának sürgősségi osztályát egy beteg. A 25 éves nő fáradtságra, gyengeségre és légszomjra panaszkodott, a legfurcsább pedig az volt, hogy a bőre kékes árnyalatúvá kezdett válni. Ez a végtagjain látszott legjobban, főleg a körmein, amelyek egészen besötétedtek.

Gyógyíthatatlan betegséget jelez a kék száj A pulmonális hipertónia (PAH) a kisvérkörben föllépő magas vérnyomás. Nehéz diagnosztizálni és jelenleg nincs rá gyógymód. Kattintson, ha többet tudna meg erről a betegségről!

Oxigénhiányt váltott ki a gyógyszer

A fiatal nőnél azután jelentkeztek az első tünetek, hogy előző este nagyobb mennyiségű, zsibbasztó hatású fájdalomcsillapítót vett be, mert fogfájástól szenvedett. A benzokain hatóanyagú készítmény a fájdalomérzetet továbbító idegvégződéseket tompítja, ezért valóban jól használható például a fogfájás enyhítésére is. A nőt kezelő Dr. Otis Warren még rezidensként találkozott hasonló kéküléses esettel, ezért szerencsére gyorsan rájött, mi váltja ki a különös tüneteket.

A furcsa tünetek akkor jelentkeztek, mikor a nő nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapítót vett be. Fotónk illusztráció, forrás: iStock
A furcsa tünetek akkor jelentkeztek, mikor a nő nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapítót vett be. Fotónk illusztráció, forrás: iStock

Mint kiderült, a nőnél methemoglobinemia alakult ki, amelynek lényege, hogy a vérben lévő oxigént a szövetek nem képesek felvenni, mert az azt szállító hemoglobin methemoglobinná válik, ami sokkal erősebben köti meg az oxigénmolekulákat. Emiatt pedig oxigénhiányos állapotba kerülnek, és a bőr is kékes színezetűvé válik (erről fotót az alábbi cikkben találnak). Meglepő módon a gyógymódja is egy kék színű anyag, amit metilénkéknek hívnak, ez ugyanis képes az oxigénhez túlságosan is "ragaszkodó" methemoglobint visszaalakítani hemoglobinná, amely már továbbítja a szövetek felé a táplálásukhoz szükséges molekulákat.

A nőnél a benzokain hatóanyagú készítmény indította el a fenti folyamatot, és bár az efféle mellékhatások rendkívül ritkák, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) óvatosságra int, és kétévesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolja a készítmény alkalmazását. A kezelés szerencsére a nőnél hatásos volt, így csak egyetlen éjszakát kellett a kórházban töltenie.

Forrás: CNN

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)