Az ünnepek alatt is tudunk gyógyszert venni

Az ünnepek alatt is bármikor szükségünk lehet valamilyen gyógyszerre. Vajon hova fordulhatunk ilyenkor?

Karácsonykor és szilveszterkor sem kell aggódnunk, ha épp kifogytunk a gyógyszereinkből. A gyógyszertárak ugyanis az ünnepek alatt ügyeleti rend szerint működnek majd - derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) közleményéből.

gyógyszervásárlás, ünnepi nyitvatartás, gyógyszertári ügyelet, gyógyszertárak nyitvatartása, karácsony, szilveszter, ügyeletes gyógyszertár,
gyógyszervásárlás, ünnepi nyitvatartás, gyógyszertári ügyelet, gyógyszertárak nyitvatartása, karácsony, szilveszter, ügyeletes gyógyszertár,

Mikor lesznek nyitva a patikák?

December 24-én 12 óráig lesznek nyitva azok a gyógyszertárak, amelyek a pihenőnapokon is működnek. 25-én és 26-án pedig a 0-24 órás, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják majd a gyógyszerellátást. Szilveszterkor a szokásos időpontig, rövidített nyitvatartás esetén pedig 14 óráig lehet gyógyszert venni a patikákban. Január elsején viszont csak az éjjelnappali, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak működnek majd.

Mi legyen a házipatikában? Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, miket ajánlott mindig tartani otthon - kattintson ide!

A patikák betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvashatóan jelzik majd a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OÉGYI oldalán is találunk információkat.

Azért nem árt felkészülni

A közlemény azonban kiemeli azt is, hogy az ünnepnapok torlódása miatt nagyon fontos, hogy mindenkinek elegendő mennyiség legyen otthon a rendszeresen szedett készítményeiből. Emellett a váratlan helyzetekre sem árt inkább előre felkészülni. Azt javasolják, hogy még most ellenőrizzük az otthon tartott láz- és fájdalomcsillapító szereket, torokfertőtlenítőt, orrcseppet és köptetőt, valamint a gyomor- és bélpanaszokra szolgáló készítményeket. Ha ezek már lejártak, vagy pont kifogytunk belőlük, érdemes még az ünnepek kezdete előtt betárazni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció