Az antibiotikumot csak így szabad szedni

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - hangsúlyozta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Óriási bajt okoz az antibiotikum-rezisztencia - a részletekért kattintson ide!

Elkötelezettnek kell lenni a helyes antibiotikum-használatban, hiszen világméretű probléma az antibiotikumokra már rezisztens baktériumok megjelenése. Széles a skála, hiszen a kézmosástól az állategészségügyben használt antibiotikumokon át számtalan területen közbe lehet avatkozni - emelte ki az államtitkár. Mint mondta, már a háziorvosi ellátás során is igyekeznek műszerfejlesztési forrásokat biztosítani, hogy az orvosok ne csak a jó szakmai tapasztalatukra támaszkodhassanak.

Az antibiotikum-rezisztencia nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátás során, hiszen ezen készítmények túlzott használata betegbiztonsági kockázatot jelent. A kórházon belüli fertőzések minél hatékonyabb megelőzésére 2018-ban hoztak rendeletet.

antibiotikum, antibiotikum-rezisztencia, antibiotikum-használat, antibiotikum-rezisztens baktériumok
antibiotikum, antibiotikum-rezisztencia, antibiotikum-használat, antibiotikum-rezisztens baktériumok

Tudatosabb gyógyszerszedés kell

Az 1930-as, 1960-as évek számítottak az antibiotikumok fénykorának, ám 1987 óta új antibiotikum-készítményeket nem fejlesztettek ki. A készítményeknek ellenálló baktériumok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő antibiotikum-használat, és ez leginkább a kórházi ellátás során okoz problémát. Tudatosítani kell a lakosságban is, hogy antibiotikumot csak orvos utasítására szabad szedni, kizárólag annyi ideig és dózisban, ahogy azt az orvos rendeli - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kórházi fertőzések jelentőrendszere jól működik Magyarországon, azonban törekedni kell arra, hogy minden esetben mikrobiológiai vizsgálat előzze meg az antibiotikum használatát, és a széles spektrumú antibiotikum helyett célzott készítményt rendeljenek el az intézményekben.

Nagy a veszély

A 2015-ös adatsor szerint az Európai Unióban 627 ezer ember megbetegedését okozták rezisztens kórokozók és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe. Ez a betegségteher nagyságrendileg megegyezik az influenza, a tbc és a HIV/AIDS együttes esetszámával. Ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy kiemelt projektet indít, "Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése" címmel. A projekt alaposan körbejárja a témát: a program során helyzetértékelés készül, országszerte képzéseket indítanak, és szakmai anyagokkal is segítik az egészségügyi intézményeket a kórházi fertőzések hatékonyabb megelőzésében - ismertette Oroszi Beatrix, a kiemelt projekt szakmai vezetője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció