Átütő siker a hazai robotsebészetben

Sikeres a magyarországi robotsebészeti program, már több hazai intézményben is alkalmazzák. Előnye, hogy a robot segítségével műtött betegeknél felére csökken a kórházban töltött idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak is.

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója abból az alkalomból, hogy egy éve vezették be a technológiát Magyarországon. Polgár Csaba, az OOI főigazgatójának beszámolója szerint a program indulása óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre a két intézetben. A Jahn Ferenc kórházban zömében urológiai, az onkológián pedig nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek.  

robotsebészet, onkológia, daganat, urológiai műtét, laparoszkópia, Országos Onkológiai Intézet, sebészet
A robotsebészeti beavatkozásnak számos előnye van. Fotó: Getty Images

Hamarosan egy újabb robot is munkába áll

A műtéti számokból látható, hogy január végére a két intézmény biztosítani fogja az uniós program 400-400 műtéti vállalását, ráadásul szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is – tette hozzá. A főigazgató jelezte: ha a kórház mind az öt területen – nőgyógyászat, urológia, hasi sebészet, fej-nyaksebészet, mellkassebészet – szeretné alkalmazni ezt a világszínvonalú technológiát, ahhoz egy berendezés nem elég, ezért  tervben van egy második robot beszerzése is.

Eddig a daVinci X robottal 234 urológiai és 2 nőgyógyászati onkológiai műtétet végeztek – számolt be Dobos Zsolt főigazgató a Jahn Ferenc kórház eredményeiről. Kiemelte: a robotasszisztált műtéti beavatkozás precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, ráadásul a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.  

Kevesebb kórház, gyorsabb felépülés

A robot segítségével műtött betegeknél jelentősen, mintegy felére csökkent a kórházban töltött idő, ezzel együtt csökken az ápolási idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak. Ezen kívül kevesebb a műtéti és posztoperatív komplikáció, és rövidülnek a műtéti várólisták is – fejtette ki Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A robotasszisztált beavatkozásoknál pontosabban meghatározható a műtéti terület, a hagyományosan vagy laparoszkópos úton nehezen hozzáférhető helyen is végezhető műtét, valamint a túlsúlyos betegek műtétje is viszonylag könnyen kivitelezhető – tájékoztatott Mersich Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ hasi sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa. Magyarországon még két további intézetben, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen műtenek daVinci X robottal. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra