A vérszegénység súlyos tünetekkel járhat!

Ijesztő állapot, amikor valaki a legegyszerűbb dolgot sem képes végrehajtani, semmihez nincs ereje. Ezt az állapotot okozhatja kemoterápia és/vagy sugárterápia utáni vérszegénység. Ilyenkor nem segít a pihenés sem, orvosi segítségre van szükség.

A vérszegények általában nagyfokú fáradtságot, vagy kimerültséget éreznek, ez az egyik legáltalánosabb tünet, amely nagyon negatív hatással van a betegek mindennapi életére.

Ezen a fajta fáradtságon nem segít a pihenés, a beteg levert, esetleg ingerült is lehet. A kimerült személy nehéznek érezheti, hogy egyszerű, hétköznapi feladatait elvégezze, gyengeség fogja el, fizikai terhelésre légszomj is jelentkezhet, csökken az állóképessége, emlékezési- és gondolkodási nehézségei támadhatnak.

A kimerültség befolyásolhatja a családi és baráti kapcsolatokat is, gyakran előfordul, hogy az illető kerüli a társaságot.

A vérszegénységben szenvedő a legkisebb házimunkát sem képes végrehajtani. Lehetetlennek érzi, hogy megfésülködjön, zuhanyozzon vagy főzzön.

Úgy érzi, hogy egy csepp energiával sem rendelkezik és egész napokat ágyban tudna tölteni, aludni szeretne.

Problémát jelent neki a gondolkodás, a beszéd, vagy a döntéshozatal. Nehéznek találhatja, hogy visszaemlékezzen dolgokra. Akár egy könnyű tevékenység után is úgy érezheti, hogy nem kap levegőt. Szédülést érezhet, de az is előfordulhat, hogy gondot okozhat az elalvás.

Mindez azért van, mert a vörösvértestek, illetve a hemoglobin mennyiségének csökkenésével a vér nem tud elég oxigént szállítani a szervekbe, az oxigénhiányos állapot pedig általános állapotromláshoz vezet. Ha az agy nem kap elég oxigént, akkor nem megy a gondolkodás, a beszéd, aluszékonyság lép fel, szédülés jelentkezik.

A szív oxigénellátottságának csökkenése zihálást, gyors kimerülést okoz, ez pedig fokozza a beteg rossz kedvét.

Ne feledje, hogy kimerültségének többféle oka lehet, hasonló tüneteket nem csak a vérszegénység okozhat! Orvosa segíthet, hogy kiderítse a tünetek hátterét és kezelést javasoljon. Mindig közölje orvosával, vagy a nővérrel, hogyan érzi magát, és ők segíteni fognak Önnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció