A szervátültetések története

Már középkori festmények, történetek is kifejezik az ember vágyát egy-egy beteg végtag egészségesre való cseréjére. A szervátültetések megvalósulásához azonban hosszú út vezetett.

Korai kísérletek

Alexis Carrel

Domján és Kozma, Diocletianus császársága idején élt orvosok története a transzplantáció minden alapelemét tartalmazza: a templom szeretett sekrestyésének le kellett amputálni a lábát. Tudták, hogy egy vele egykorú nő az előző napon halt meg. Kimentek a temetőbe, levágták és elhozták a lábát. Italokkal álmot bocsátottak a sekrestyésre és átültették a mór lábát. Egyikük belgyógyász, másikuk sebész volt - vagyis ők már megvalósították a különböző szakmák együttműködését is.
Az első próbálkozásoktól persze hosszú volt az út a megvalósult transzplantációig. Vesét eleinte kizárólag élettani kísérletek, majd az érvarratok technikájának tanulmányozása céljából ültettek át. Az első közlemény - kutyavese nyaki erekre történő átültetése - egy bécsi klinikáról - Emerich Ullmann tollából jelent meg, aki pécsi születésű magyar volt, de Bécsben dolgozott. (Sajnos a szakkönyvek a magyar voltáról megfeledkeznek.) Alexis Carrel lyoni (Franciaország) orvos Amerikában közölte érvarrat-technikáját - amellyel többek között veseereket is megvarrt -, és 1912-ben Nobel díjat kapott. Az első emberen végzett, de nem embervese átültetés Carrel tanítómestere, Jabonlay nevéhez fűződik, aki sertés és kos vesét varrt veseelégtelen betegek alkar-ereihez (ezt később Ullmann is megkísérelte), de a vesék csak egy órát működtek. Unger Berlinben 1909-ben sikeresen ültetett át vesét kutyák között, de koraszülött gyermekvese majomban és majomvese emberben nem működött. Az első világháború vihara feledtette ezeket a kísérleteket. Voronoy Kijevben 1933. és 1949. között 6 emberi veseátültetést végzett - a comberekre - heveny veseelégtelenségben - sikertelenül. Mások is próbálkoztak Amerikában a 40-es években - szintén kevés sikerrel. René Küss párizsi urológus sebész az államügyész engedélyével gillotine-nal kivégzettekből kivett veséket ültetett át a kómában lévő veseelégtelen betegekbe, akkor, amikor a művesét még nem fedezték fel.

Az első sikerek

Az első humán átültetés Párizsban történt anyából fiúba, a vese minden immunszuppressziós kezelés nélkül három hétig működött, majd kilökődött. Az első sikeres veseátültetést Bostonban végezték 1954-ben egypetéjű ikrek között, ahol immunszuppresszióra nem volt szükség. Az első immunsuppressio a teljes testbesugárzás volt, ennek "védelmében" 1959 és 1960 között néhány átültetés történt Párizsban és Bostonban. 1959-ben mutatták ki egy rákellenes gyógyszer, a 6-Mercaptopurinnak immungátló hatását patkányokon, majd kutyákon. Ennek egy módosított változata - a ma is használt Imuran hatásosabbnak és kevésbé toxikusnak bizonyult, mint elődje. Az első sikert kémiai immunsuppressióval René Küss érte el Párizsban 192-ben. Starz közölte Amerikában az Imuran és Prednisolon sikeres kombinációját, s ez volt 20 évig a választott kezelési mód és még napjainkban is jelentős szerepe van szervátültetések után.

A magyar szervátültetések úttörői

Az 1960-as évek fellendítették a veseátültetést, hiszen lehetőség nyílt a művese kezelésre, így jobban előkészített betegeket operáltak. Az emberi fehérvércsoportok felfedése lehetővé tette a tipizálást, s az ennek alapján történő kiválasztás és a cadaver veseátültetések is megindultak. 1966-ban bevezették a keresztpróbát, amely a vese azonnali kilökődését kivédte. Ez időben, 1962-ben végezte dr. Németh András Szegeden, Petri Gábor professzor klinikáján az első magyarországi veseátütetést. Az 1970-es évek a javuló rutin jegyében teltek, nemzetközi társulások alakultak főleg a cadavervesék növelésére és elosztására.
Magyarországon 1973-ban indult meg újra a veseátültetés, most már hivatalos programként, az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozva. 1973-ban Szegeden, Miskolcon, majd Budapesten végeztek átültetéseket. Az első sikeres - tartósan még ma is élő - betegnél 1973. november 16-án végeztek veseátültetést a Semmelweis OTE I. sz. Sebészeti Klinikáján. Ehhez nélkülözhetetlen volt az immunológiai alapok előzetes megteremtése, megfelelő szakmai előtanulmányok végzése és számos intézet szervezett együttműködése.
Az 1994-es év fordulópont volt a hazai veseátültetés történetében. Januárban kezdte meg működését a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika. Egy év alatt 151 veseátültetést végeztünk, és 1995. májusában-júniusában közeledünk az 1100. átültetéshez. Emellett Szegeden, Debrecenben és Pécsen folyik veseátültetés. A tavalyi évben összesen 244 veseátültetést végeztek a négy transzplantációs központban. Ezidáig összesen 1614 veseátültetés történt. A szívátültetési program Magyarországon 1992-ben kezdődött, eddig 12 szívtranszplantáció történt. A májtranszplantációs program 1995-ben indult.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt az erősen és gyengén felhős területek egyaránt jelen lesznek, de csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag