A paracetamol szedésénél erre kell figyelni

A paracetamolt tartalmazó, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók számos háztartás gyógyszeres fiókjának állandó elemei. Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora veszélyeket rejtenek ezek a készítmények, ha meggondolatlanul használják őket.

Világszerte emberek millió használnak heti szinten paracetamol tartalmú gyógyszereket. Nem csoda, hiszen ez az egyik legelterjedtebb gyógyszerösszetevő a világon. Több mint 600 féle recept nélkül kapható készítmény tartalmazza, például allergiagyógyszerek, megfázás elleni szerek, köhögés elleni szirupok, fájdalomcsillapítók és alváskönnyítők is. Ha pontosan betartjuk a dobozukban található leírás utasításait, akkor biztonságos a használatuk - ám ha túl sokat veszünk be belőlük, akkor akár májkárosodás is lehet a vége.

paracetamol, gyógyszer, fájdalomcsillapító, vény nélkül kapható gyógyszerek, egészségügyi kockázat, májkárosodás
paracetamol, gyógyszer, fájdalomcsillapító, vény nélkül kapható gyógyszerek, egészségügyi kockázat, májkárosodás

Mire figyeljünk?

Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egyféle olyan készítményt vegyünk be, amely paracetamolt tartalmaz. Ha például egyszerre veszünk be egyfejfájásés egy megfázás elleni tablettát, akkor könnyen megeshet, hogy a kelleténél nagyobb adag paracetamol kerül be a szervezetünkbe. Emiatt kiemelten fontos, hogy minden alkalommal, amikor gyógyszert veszünk (főleg, ha valamilyen recept nélkül kaphatót), mindenképpen olvassuk el mellékelt betegtájékoztatót.

Vénykötelessé válnak egyes fájdalomcsillapítók - kattintson ide!

Akkor se vegyünk be a megengedett adagnál többet, ha még mindig fájdalmaink vannak vagy nem érezzük jobban magunkat. Fájdalom esetén 10,lázesetén pedig 3 napnál hosszabb időtartamon át ne szedjük ezeket a készítményeket. Ha ennyi idő alatt sem leszünk jobban, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mennyi a napi limit?

Napi szinten 4000 milligrammnál nagyobb mennyiségű paracetamolt nem szabad bevinni a szervezetünkbe. Ez 12 normál (egyenként 325 milligrammos) vagy 8 extra erős (egyenként 500 milligrammos) tablettának felel meg. Gyerekek esetében a napi engedélyezett mennyiség a súlyuktól, illetve az életkoruktól függően változik - ezzel kapcsolatban is található információ a csomagolásban lévő tájékoztatón. A napi limit átlépése leggyakrabban annak köszönhető, hogy az emberek túl sok tablettát vesznek be egyszerre, illetve annak, hogy nem hagynak elég időt két tabletta bevétele között.

Óvatosan az alkohollal!

Ha valaki napi három alkoholos italnál többet fogyaszt vagy valamilyen májbetegsége van, paracetamol szedése előtt mindeképpen konzultáljon az orvosával. Ezekben az esetekben ugyanis még az előírt mennyiség is okozhat májkárosodást. Emellett a másnaposság tüneteire - például a fejfájásra - sem jó ötlet paracetamolt tartalmazó készítményt bevenni, mivel a készítmény ilyenkor is károsíthatja a májat. Túladagolást jelezhet a hányinger, az étvágyvesztés, a hányás, a fokozott verejtékezés és a hasmenés is. A tünetek általában néhány órával a gyógyszerek bevétele után jelentkeznek, ám ilyenkorra már szinte biztosan károsodott valamilyen mértékben a májunk.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció