Vállaljam, vagy ne vállaljam?

A cikk arra a kérdésre ad választ, hogy mit tartalmazhat a válsághelyzetbe került várandós nőkkel való elbeszélgetés, hogy mi a pozitív családtervezés és hogy mit takarhat a gyermekvállalásra való készségek fejlesztése.

Szeretném megosztani Önökkel, hogy mit foglal magában a válsághelyzetbe jutott nőkkel való elbeszélgetés, valamint a pozitív családtervezés és a gyermekvállalásra való készségek fejlesztése.
A Családvédelmi Szolgálatnál a nem kívánt terhességet viselőkkel való elbeszélgetések során gyakran azt tapasztaljuk, hogy az érintettnek időnként az a legfontosabb, hogy feltárhassa problémáit valakinek, kitárulkozhasson annak, akit bizalmába fogad. A védőnő együtt érző, feltétel nélkül elfogadó, hiteles és nyitott magatartásával segíti a gondok elmondását. A Családvédelmi Szolgálatnál az a célunk, hogy az anya úgy távozzon - ha nem is tudott dönteni - hogy ne szorongjon. Letisztázott alternatívákkal, tiszta gondolatokkal menjen haza, szem előtt tartva, hogy a kérőlap beadása előtt még három nap gondolkodási idő áll a rendelkezésére. Hozzá kell segíteni a felelős döntéshez. A zaklatottság, bizonytalanság, kétely, kétségbeesett állapot mindig rossz tanácsadó.

A védőnő minden esetben tájékoztatja a kérelmezőt azokról a lehetőségekről, amelyek a gyermek megtartása mellett szólnak:
  • a gyermekvállalás esetén elérhető állami és nem állami anyagi és természetben támogatások lehetőségéről (családi pótlék, gyes, főállású anyasági támogatása, eseti vagy rendszeres szociális segély),
  • szervezetek és intézmények létéről, amelyek erkölcsi és anyagi segítséget nyújtanak gyermekvállalás esetén,
  • az örökbefogadás lehetőségéről és feltételeiről,
  • a terhesség megszakítás körülményeiről, módjáról, veszélyeiről, az esetleges későbbi terhességre gyakorolt mellékhatásairól ( szövődményeiről).
A megértő beszélgetés esélyt adhat arra, hogy az anya elgondolkodjon, esetleg otthon ismételten átbeszélje krízisként megélt helyzetüket férjével, illetve partnerével, és pozitív döntés születhessen: elfogadják a gyermeket. Ebben az esetben vissza kell térni a kérőlappal, majd a területileg illetékes védőnőnél kell jelentkeznie a várandós anyának nyilvántartásba vétel céljából.
A tanácsadást felkereső nők körében a leggyakoribb válság a rossz szociális helyzet (nincs lakás, alacsony jövedelem, munkanélküliség), egyáltalán az egy főre jutó jövedelműk igen alacsony. A másik válsághelyzet, ami szintén nagy számban fordul elő, az egyedülállóság (fiatalkorú, hajadon, elvált, özvegy). Előfordul megromlott házastársi kapcsolat vagy az apa (férj, élettárs, partner) nem vállalja a közös gyermeket. Az egyedülállóság itt érzelmi és anyagi természetű.
Ezek a válságokok alapvetően befolyásolják a gyermekvállalás lehetőségeit, mert az anyagi biztonság hiánya, valamint az elhagyatottság, egyedüllét, támasz nélküliség negatív hatást gyakorol a gyermekvállalásra.

Amennyiben a terhes nő a lehetőségek ismertetése után úgy dönt, hogy nem tudja vállalni a gyermeket, a terhesség megszakítási kérőlap kitöltésére kerül sor. Az orvosi beavatkozás térítési díját a védőnő határozza meg az érintett nyilatkozata alapján. Van még 3 nap gondolkodási idő. Ha ennek letelte után is a terhesség megszakítása mellett dönt, felkeresheti az illetékes kórházat vagy az általa tetszőlegesen választott nőgyógyászati intézményt, ahol ezt elvégzik, a térítési díj befizetésének igazolása után.
Pozitív családtervezés

A családalapításra legalkalmasabb korú nők esetében beszélhetünk pozitív családtervezésről, ha az egzisztenciális feltételek (lakás, jövedelem) megvannak, állandó, felelősségteljes partnerkapcsolatban élnek, és gyermeket terveznek a leendő szülők. Olyan esetek is idetartoznak, ha a nő jelenleg nem kívánatos terhességet visel, de a későbbiekben családot terveznek. Ezekben az esetekben optimális fogantatásról kell beszélni.

Fontos, hogy a leendő szülők egészségi alkalmassága orvosilag kivizsgált legyen. Mind a nő, mind a férfi figyelmét fel kell hívni az egészséges életmód fontosságára a gyermek fogadása érdekében. Először a számára legmegfelelőbb (személyre szóló) védekezést ajánljuk pl.: fogamzásgátló tabletták szedése a nőgyógyász megítélése alapján. Fel hívjuk a figyelmet arra, hogy tervezett gyermek esetén a megtermékenyülés előtt legalább három hónappal abba kell hagyni a tabletta szedését.
A gyermekválalási kedv felébresztése

A gyermekvállalási kedv kialakítását nagyon korán, már a családban nevelkedő gyermek életében el kell kezdeni. Ugyanebben a szellemben a tanintézetekben meg kell tanítani a gyermeket arra, hogy mi az igazi érték, mi a helyes fontossági sorrend, mi a lényeges az életben. Más "szemüveggel" kell meglátni a lényegi értékeket, más értékítéletre van szükség. Az ilyen szemlélettel az anyaságra felkészített fiatalok nagy valószínűséggel örömmel vállalják születendő gyermeküket. Igen fontos a családi életre való nevelés, az otthon látott családi modell, a döntéshozatalra, családalapításra képes személyiség kialakítása. Az anyai ösztön készségének fejlesztését tehát már a családban meg kell kezdeni, és az iskolai oktatásban ezt tovább kell erősíteni.
A párkapcsolatban a partner megválasztása igen meghatározó a gyermekvállalás szempontjából. Fontos, hogy ne csak a szexuális élet, mint örömforrás legyen döntő, hanem az egymásra odafigyelés, az egymás iránti felelősség vállalása, az élet egyéb területein közös érdeklődés keresése, az állandóságra törekvés, hosszú távú tervek készítése, tudatos családtervezés. Az a tapasztalat, hogy a házasságban élő fiatalok - mivel a kapcsolat szorosabb, biztonságot nyújtó - nagyobb felelősséggel és korábban vállalkoznak családalapításra.
Az egészségkultúra színvonalának emelkedését mutatja a tudatos családtervezés. A fogamzásgátlási lehetőségek ismerete, ezek helyes alkalmazása csökkenti az abortuszok számát. Így nem lesz az abortusz születésszabályozó eszköz. A helyes fogamzásgátlás elsajátításával és alkalmazásával a lakosság létszáma még nem fog emelkedni. A korszerű fogamzásgátlással a később tervezett terhességek bekövetkezésének és kimenetelének a kilátásai lesznek jobbak.

A Családvédelmi Szolgálat feladata a védekezés mint a születésszabályozás ismertetése, terjesztése, hogy a későbbi időre tervezett gyermekvállalás esetén ne legyen károsító hatása az abortusznak a születendő gyermekre. Ahhoz, hogy az utódok egészsége jobb legyen, szükség van a családtervezési tanácsadásra, ahol felhívják a figyelmet az alkalmassági vizsgálatok fontosságára, a betegségek kiszűrésére, az egészség feltételeinek megteremtésére és az optimális fogantatás felkészítéséra.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag