Szülés utáni menstruáció: ezt kell tudni

Szervezetünk működése nem lesz azon nyomban a régi, ahogy életet adunk kisbabánknak. Idő kell ahhoz, hogy minden folyamat, így például a ciklusunk is visszatérjen, rendeződjön. Nőgyógyász mondja el, mik a legfontosabb tudnivalók a szülés utáni menstruációval kapcsolatban.

Tévhitek, amelyekkel édesanyákat szédítenek Az édesanyákra a babavárás alatt információk, tanácsok, tippek, jóslatok garmadája zúdul különböző forrásokból. Ezek legtöbbjének azonban jóval kevesebb az igazságtartalma, mint azt sokan hiszik. Szülész-nőgyógyásszal és neonatológussal beszélgettünk. Részletek itt.

Az első, amit tisztázni kell, hogy a szülés után, a gyermekágyi időszakban tapasztalható vérzés - orvosi nevén lochia - nem egyenlő a menstruációval. Ez egy teljesen természetes folyamat, és dr. Lameelah Phillips nőgyógyász, a Calla Women's Health alapítója szerint átlagosan 6-8 hétig tart. Mivel szülés után eltávozik a magzatot tápláló placenta, a méh belső falán seb keletkezik, ami a gyermekágyi időszak során fokozatosan begyógyul. Ez vérzéssel jár, a vér pedig fehérvérsejteket, baktériumokat és szövetdarabokat is tartalmazhat. A lochia mennyisége folyamatosan csökken, színe egyre világosabb lesz, az utolsó napokban szinte áttetszővé válik.

A szülés után a nő szervezetének idő kell, míg újra a régi lesz.
A szülés után a nő szervezetének idő kell, míg újra a régi lesz. Fotó: Getty Images

Számít, meddig és milyen gyakran szoptatunk

Mint azt dr. Phillips kiemelte, egyénileg változó, kinél mikor indul újra a menstruáció, ám az biztos, hogy a ciklus visszatérésének időpontja függ attól, meddig és milyen gyakran szoptat a kismama. "Általában minél tovább szoptat, annál tovább kell várnia. A szoptatás ugyanis prolaktint szabadít fel, egy olyan hormont, amely azt a jelet küldi az agynak, hogy késleltesse az ovulációt" - így a szakember. Érdekesség, de sok nőfogamzásgátlómódszerként használja a szoptatást, ezt LAM-ként (laktációs amenorrhea módszerként) szokás emlegetni: mivel folyamatos szoptatás esetén nincs peteérés, a petesejt nem szabadul ki a petefészekből, és a terhesség sem jön létre. A LAM a szülést követő 6 hónapon belül alkalmazható, és csak akkor, ha a kismama kizárólag anyatejjel táplálja a csecsemőt.

Tapasztalhatunk változásokat

Bár a legtöbb újdonsült édesanya arra számít, menstruációja ugyanolyan lesz, mint a terhesség előtt, a rendeződés nem mindig azonnal történik meg. Az első (sokszor még a második is) ciklus jellemzően erősebb vérzéssel jár, főleg, ha császármetszéssel szültünk - figyelmeztet dr. Phillips. A fájdalmat - vagy általánosságban a PMS-tüneteket - tekintve azonban valószínűleg nem lesz különbség a korábbi és a mostani tapasztalataink között. A szülés után általában rendszeres a ciklus, 21-35 napos hosszúsággal számolhatnak a nők dr. Phillips szerint. Hozzáteszi azonban, hogy a szoptatás erre is hatással lehet. Orvoshoz akkor kell fordulnunk, ha a vérzés erőssége több hónap után sem enyhül, esetleg nagyobb vérrögökkel, extrém fáradékonysággal, ájulással társul.

Mi a helyzet a fogamzásgátlókkal?

A fogamzásgátló módszerek újbóli alkalmazása ugyancsak sokakat érdeklő kérdés. Dr. Phillips azt mondja, átlagosan 6-8 héttel a szülés után érdemes újrakezdeni, de előfordul, hogy valakinél rögtön a szülés után sor kerül rá. "Ez teljesen egyénfüggő" - hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász, aki arról is beszélt, érdemes szakemberrel megvitatni, milyen módszert alkalmazzunk, az adott fogamzásgátló ugyanis a többi között a menstruációs ciklust is befolyásolhatja.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)