Szex nélkül is megfertőződhet a hüvely

Hüvelyi fertőzéseket nem csupán szexuális úton lehet elkapni, nagy szerepet tölthet be a hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulása is. Lássuk, melyek azok a panaszok, amelyekkel a leggyakrabban találkoznak a szakemberek a nőgyógyászati rendelőkben!

HPV

Melyek a HPV legveszélyesebb alfajai? Részletek itt.

"A HPV, azaz a humán papillómavírus kifejezést sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, persze nem is alaptalanul, hiszen a súlyos betegség mögött gyakran ez a fertőzés húzódik meg. Ám érdemes tudni, hogy amennyiben valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti, hogy rákos lenne" - mondta el dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Kifejtette, általában szexuális úton fertőződnek meg a betegek, ám ez nem törvényszerű, egyéb módokon - például közös borotvahasználattal - is elkapható a vírus. A HPV-nek több típusa is létezik, amely közül némely magasabb, más alacsonyabb daganatkeltő tulajdonsággal bír, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok létrejöttét okozva. Megjelenési formái igen változatosak lehetnek, hiszen vannak esetek, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg. Ma már létezik HPV elleni védőoltás , amely több HPV-típus ellen is megvédi a szervezetet, így jelentősen csökkenti a rosszindulatú daganat létrejöttének kockázatát.

Nemcsak szexuális úton lehet kellemetlen hüvelyi fertőzéseket elkapni
Nemcsak szexuális úton lehet kellemetlen hüvelyi fertőzéseket elkapni

Candidiasis

A hüvelyi candidiasis igen gyakori gombás fertőzés, amely gyakran visszatérő panaszokat okoz. Fehér, darabos, tejszerű folyás jellemzi, amit kiegészíthet viszkető, égő érzés, gyulladás is. Kiváltó oka a lactobacillusok hiánya, ami miatt a hüvely eredetileg savas flórája lúgos irányba tolódik, így nem képes kordában tartani - az amúgy is jelenlévő - candidagombát. A változást több tényező is kiválthatja, például antibiotikumok, nem megfelelő intim higiénia és hüvelyi irrigálás. Kezelése történhet szájon át alkalmazott gyógyszerekkel és helyileg alkalmazható készítményekkel.

Bakteriális vaginózis

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés a bakteriális vaginózis , amelyet szintén a lactobacillusok hiánya következtében létrejött PH-eltolódás okoz. Ennek következtében a hüvelyben egyébként is meglévő káros mikroorganizmusok elszaporodnak, ami olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a kóros, jellemzően halszagú hüvelyi folyás. Kezeletlen esetben a felszálló fertőzés kismedence-gyulladást is okozhat, ezért megfelelő kezelése elengedhetetlen. Terápiája szájon át szedhető gyógyszerrel, illetve hüvelykrémmel történik.

Diagnózis, kezelés

A nem csak szexuális úton történő fertőzések általában kellemetlen hüvelyi folyással, égő, viszkető érzéssel járnak, így a tünetek megjelenésekor célszerű minél hamarabb szakemberhez fordulni, aki kenetvétellel mintát vesz, és megállapítja, milyen típusú is a fertőzés. Ezek után meghatározza a szükséges terápiát, majd annak végeztével a kezelés sikerességének ellenőrzése céljából ismét mintát vesz. Fontos tudni, hogy a fertőzések megelőzése érdekében érdemes a megfelelő intim higiénia betartása, a biztonságos szexuális élet, valamint antibiotikumos kezelés után célszerű lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni pár napig.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)