Vérzés szülés után: ilyenkor jelezhet bajt

Mikor jelentkezik újra szülés után menstruációs vérzés? Rendeződhet-e a korábban szabálytalan ciklus? Mikor kell orvoshoz fordulni vérzészavar esetén? Fontos kérdések, amelyekre szakember ad választ.

Szülés után időbe telik, míg helyreáll a ciklus, rendeződik a menstruáció. Az, hogy kinél mikor jön el a terhesség után az első vérzés ideje, illetve mikor áll be rendszeresre, változó, ám van az a pont, amikor már érdemes orvoshoz fordulni a problémával. Hogy erre mikor van szükség, arra dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa adott választ.

szülés utáni vérzészavar
A szülés utáni vérzészavar sok esetben orvosi kivizsgálást igényel. Fotó: Getty Images

A terhesség, szülés után hatalmas változásokon megy keresztül a test, így nem csoda, hogy pár folyamata is átalakul. Ilyen a menstruáció is. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a korábban rendszertelen ciklusuk, a vérzésük rendeződik-e a szülés után, vagy a normál, szabályos menstruáció szabálytalanná válik-e? A válasz: mindkettő lehet (természetesen az is előfordulhat, hogy nem változik).

Ami biztos: ha szoptatunk, szülés után pár hónapig, akár egy évig nem fog jelentkezni menstruációs vérzés (szoptatás nélkül akár már a következő hónapban is számíthatunk rá). Hogy mikor is jön meg, az attól függ, hogy mikor csökken le annyira a prolaktin szintje (mely a tejelválasztásért felel, ám a normál női nemi ciklust akadályozza), hogy jelentkezzen a vérzés.

Vérzés közvetlen a szülés után: lochia

A gyermekágyi vérzés, a lochia a méh üregében maradt szövetdarabokból, nyálkahártyából, a lepény helyén keletkezett seb gyógyulása során keletkező anyagokból, illetve immunsejtekből áll. Ez eleinte erős menstruációs vérzéshez hasonlít, vörös és kis vérrögök is előfordulhatnak benne. Színe később barnássá válik, majd tisztul, fehérebb lesz, mennyisége csökken. Nem bűzös, édeskés szagú, ezért, ha kellemetlen szagokat tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, mert az gyulladás, fertőzés jele lehet. Az ürülést alhasi görcsök kísérhetik, mely a méh összehúzódásának jele. Ez az időszak maximum 6 hétig tart.

Szoptatás nélkül is előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik. Ennek oka elsősorban az, hogy a terhességnél, a szoptatásnál, illetve a termékeny időszakokban más-más hormonszintek jellemzőek. A változásokhoz időre van szükség, ráadásul az átmenet sem zajlik mindig tökéletesen – mondja dr. Lőrincz Ildikó.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • nagyon erős vérzésnél, vagyis amikor óránként több mint egy tampon átázik vagy egy betét megtelik
  • lázzal járó vérzésnél
  • intenzív görcsöknél
  • nagyobb vérrögök, alvadékok esetén
  • ha az első menstruációt követő 6 hónap múlva is rendszertelen a vérzés
  • ha a szoptatás befejezése után sem jelentkezik vérzés
  • ha már beállt rendszeresre a vérzés, utána ismét rendszertelenné válik

Az orvos ilyenkor ultrahangos vizsgálatot, rákszűrést, valamint a hormonpanelek ellenőrzését rendelheti el, ami közelebb visz ahhoz, mi is okozza a problémát (általában hormonzavar idézi elő).

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: