Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után! Végszükség esetén sürgősségi fogamzásgátlással elkerülhető a fogantatás.

Sürgős és hatásos

A sürgősségi fogamzásgátlással lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére a nem védett nemi aktus utáni 72 órán belül. A módszer alkalmazása olyan esetekben ajánlott, amikor nem történt védekezés vagy épp sikertelen volt. Amennyiben felmerül a sürgősségi fogamzásgátlás igénye, célszerű a nem védett nemi aktus utáni első délelőtti vagy délutáni nőgyógyászati rendelésre ellátogatni.

Hogyan fejtik ki hatásukat a sürgősségi fogamzásgátlók?

A sürgősségi fogamzásgátlók sárgatest-hormont tartalmaznak. Ez egy alkalommal nagyobb mennyiségű hormonbevitelt jelent az alacsony hormontartalmú, rendszeresen szedendő fogamzásgátlókhoz képest.

Attól függően, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzuk, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

Mennyire hatékony a módszer?

A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. 100, nem védett szeretkezést követően a sürgősségi fogamzásgátlás megfelelő alkalmazása esetén is 1 vagy 2 esetben előfordul terhesség. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért ezt a fogamzásgátlási módszert csak akkor ajánlatos alkalmazni, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában 24 órán belül megszűnnek. A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha egy hétnél több a késés, felmerül a terhesség gyanúja. Ez esetben tanácsos nőgyógyászhoz fordulni!

Mikor ne alkalmazzuk?

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása már kialakult terhesség esetén ellenjavallt. Ebben az esetben hatástalan a módszer. Hosszantartó betegség vagy kezelés esetén is a legtöbb esetben alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás, de feltétlenül betartandóak az orvos erre a speciális helyzetre vonatkozó utasításai.

Azt is fontos tudni, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása.

A sürgősségi fogamzásgátlás nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Egy menstruációs cikluson belül többször nem alkalmazható. A ciklus végéig valamilyen más fogamzásgátló eszközzel kell védekezni, de a következő menstruációs ciklus kezdetétől már hormonális fogamzásgátló tabletta is szedhető.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: