Nem segít a hőhullámokon a lenmagolaj

Kimutatták a lenmagolajról, hogy nem csökkenti a menopauzával együtt járó kellemetlen tünetek, a hőhullámok gyakoriságát.

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói konferenciáján Dr. Joanne E. Mortimer, a duartei City of Hope Rákközpont kutatója bejelentette, hogy a napi rendszerességgel alkalmazott lenmagolaj nem bizonyult hatékonyabbnak a placebónál az emlőrákban szenvedő és nem szenvedő nők hőhullámainak visszaszorításában. "Sajnálatos dolog, mert ez nagyon gyakori panasz, nem csak az emlőrákot túlélőkben, hanem a menopauzán átesett nők esetében is. Ezeknek a szegény nőknek most még eggyel kevesebb lehetőségük maradt" - mondta Mortimer.

Hőhullámok azokban az emlőrákos betegekben jelentkeznek, akik hormonkezelésen estek át daganatuk miatt, valamint a normális menopauzán áteső nőkben. A probléma az, hogy ha a hormonkezelést végző páciensek jelentős mellékhatásokat tapasztalnak, nagyobb a valószínűsége, hogy elmaradnak a kezelésről, ez azonban rosszabb kimenetelt eredményez. Az ösztrogénterápia hatékonynak bizonyult a hőhullámok gyakoriságának visszaszorításában, ez azonban nagyon magas egészségügyi költségekkel jár, nem is beszélve a stroke és a vérrögök kialakulásának megnövekedett kockázatáról. A lenmagolajat azért tartották jó megoldásnak, mert lignánt tartalmaz, ami az ösztrogén ellen hathat.

A legújabb kísérletben 200, menopauzán átesett, heti legalább 28 hőhullámot tapasztaló nő vett részt. Véletlenszerűen kiválasztva vagy placebót vagy lenmagolajat kaptak hat héten keresztül. A nők fele szenvedett emlőrákban, a másik fele nem. Bár mindkét csoport a tünetek csökkenéséről számolt be, a csökkenés körülbelül egyforma volt a két csoportban. Mindkét csoportban tapasztaltak mellékhatásokat is, puffadást, hasmenést és hányingert, ami Sandhya Pruthi, a tanulmány szerzője szerint valószínűleg a placebo és a lenmagolajos "müzliszelet" rosttartalmának tudható be.

A szakértők szerint tovább kell folytatni a kutatásokat a hőhullámok hátterében álló biológiai mechanizmusok felderítésére, olyan anyagok azonosítására, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni a hőhullámok előfordulását, hogy egyre több emlőrákos beteg tartson ki a kezelés mellett, a betegség kedvezőbb kimenetelét eredményezve.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.