Mit tehetünk, ha felfáztunk?

Altesti fájdalom, gyakori vizelési inger és csípős szagú vizelet - a tünetek felfázásra utalhatnak. Bár a kifejezés hallatán legtöbben a hideg ülőhelyre asszociálnak, a felfázás igazi oka rendszerint valamilyen bakteriális fertőzés, amely húgyúti gyulladást idéz elő a szervezetben.

Jellemzően felszálló fertőzésről van szó, ami azt jelenti, hogy a kórokozó a húgycsövön keresztül jut be a szervezetbe. Anatómiai adottságaik miatt elsősorban a nők veszélyeztetettek, mivel a női húgyvezeték rövid, melyen keresztül a baktériumok is sokkal könnyebben feljutnak a hólyagba.

A felfázás hólyaggyulladást vagy köznapibb nevén hólyaghurutot jelent, amely kezeletlenül súlyos szövődményekkel, akár vesegyulladással is járhat. Az egyszerű, komplikációmentes húgyúti fertőzés hirtelen kezdődő panaszokkal jelentkezik: sűrű vizelési ingerrel, fájdalmas vizeletürítéssel, és változó intenzitású alhasi fájdalommal jár együtt, idősebb korban viszont megeshet, hogy a betegség szinte semmilyen komoly panaszt nem okoz. A gyulladás kezelése azonban ez esetben sem maradhat el.

Válogassunk házi patikánkból

Nem kell azonnal antibiotikumokhoz nyúlni, számos gyógynövény alapú szer segíthet enyhíteni a gyulladás okozta panaszokat. Ilyenek lehetnek például a medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó készítmények.

Csaknem minden második nő szenvedett már a húgyhólyagfertőzéstől, legalább egyszer élete során. Az esetek 80 százalékát az E. coli baktérium okozza, amely a húgycsövön át utazik a hólyagig, ahol aztán fájdalmas fertőzéseket vált ki. Ez a régóta jól ismert és bevált gyógynövény antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és gátolja az E. coli baktériumok megtapadását a hólyagot bélelő hámszöveten. Érdemes továbbá gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatású gyógynövényekből készített teakeveréket fogyasztani. Ezzel biztosítani tudjuk a hólyag átmosásához szükséges bőséges folyadékbevitelt, így megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok tartósan megvessék itt a lábukat, és elszaporodjanak. Egy jó teakeverék, amelyben apróbojtorján, körömvirág és mezei zsurló található, a testet és a lelket is képes felmelegíteni. Figyeljünk emellett a higiéniára, hogy a baktériumok szaporodásához szükséges feltételeket minimálisra csökkenthessük.

Ha pár nap után is megmaradnak a felfázás  tünetei forduljunk szakemberhez

Ha pár nap után is megmaradnak a felfázás tünetei forduljunk szakemberhez

Előfordulhat, hogy a fent említett tünetek a kezelések ellenére sem javulnak néhány (4-5) napon belül, sőt tovább romlik a beteg állapota: a súlyosbodó hólyaghurut véres vizelettel is járhat, ilyenkor mindenképp szakember segítségét kell kérni. A legtöbben ilyenkor automatikusan a háziorvoshoz fordulnak, aki szükség esetén urológushoz vagy nőgyógyászhoz irányíthatja tovább a betegeket. Súlyosabb esetek kezelése jellemzően antibiotikummal történik, melyet - különösen visszatérő hólyaggyulladásoknál - vizelettenyésztés is megelőzhet. Akinél a probléma nem ismétlődik, elegendő lehet egy három napig tartó gyógyszerszedés.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Ahhoz, hogy a betegség kiújulását megelőzzük, ajánlott megfogadni néhány tanácsot. Fontos a megfelelő higiénia és az egyenletes, bőséges folyadékfogyasztás, utóbbi azért, hogy a baktériumok nehezebben tudjanak megtelepedni a húgyutakban. A szexuális partnerek rendszeres váltogatása is elősegíti a betegség kiújulását. Maga a "felfázás" megnevezés sem teljesen alaptalan, hiszen a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, a keringés gyengül, csökken a védekezésben fontos szerepet játszó sejtek száma, ez pedig kedvez a baktériumok szaporodásának. Hideg időben ezért viseljünk olyan öltözéket, ami a medencetájékot melegen tartja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)