Véres vizelet: mi állhat a háttérben?

Számos oka lehet annak, ha vér kerül a vizeletbe. A jelenséget hematúriának nevezzük, amelyet a leggyakrabban a húgyhólyag, vagy a vese megbetegedése okoz. Néha azonban egészséges embereknél is előfordulhat.

Ha véres a vizelet, irány az orvos

Általában a húgyutak betegsége a felelős azért, ha vér kerül a vizeletbe, ami magába foglalja a vesét, a vesemedencét, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és a húgycsövet is. Ezért ha a vizeletünk vöröses elszíneződését tapasztaljuk, a biztonság kedvéért mindig forduljunk orvoshoz.

A véres vizelet általában a húgyutak betegségét jelzi, hematúria véres vizelet hólyaghurut húgyutak betegsége túlterheltség húgyhólyagfertőzés prosztatagyulladás endometriózis vizeletminta
A véres vizelet általában a húgyutak betegségét jelzi

Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, mert okozhatja egyszerű fizikai túlterheltség, vagy valamilyen gyógyszer szedése is, de a panaszok mögött olyan súlyosabb betegség is állhat, mint a hólyaghurut, a húgycsőgyulladás, a vese- vagy vesemedence-gyulladás , a daganatos betegségek, vagy az ér- és autoimmun-betegségek.

A vizeletvizsgálatról A leggyakrabban a háziorvos rendeli el a rutin vizeletvizsgálatot, melyre különféle előírások szerint vizeletet kell vinnünk. Hogy hogyan is kell erre készülnünk, illetve hogy mit árulnak el a leletek, kiderül erről szóló cikkünkből - kattintson !

Először is, különbséget kell tenni két tünet között, a mikro- és a makrohematúria között. Az első esetben ugyanis szabad szemmel nem látható a vér jelenléte a vizeletben , csak teszt segítségével, mikroszkópos vizsgálatokkal mutatható ki. Az utóbbi esetben viszont azonnal kiszúrható a vörösre festett vizelet. Ugyanakkor a makrohametúria sem jelenti azt, hogy nagy mennyiségű vér került volna a vizeletünkbe, amit már egy fél milliliter is erősen vörösesre tud színezni. De ne ijedjünk meg azonnal, ha vöröset pisilünk, mert nemcsak a vér, hanem különböző ételek - például a cékla - is hasonló tüneteket okozhatnak.

Ne feledjük a menstruációt sem!

Ne feledjük a nők esetében a menstruációs időszakot sem, ami szintén eredményezhet hasonlót. Ha ez szabálytalan vérzéssel és hasi fájdalommal jár, endometriózist is jelezhet , amely azt jelenti, hogy a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. A nőknél nagyobb a húgyhólyagfertőzés esélye is. A terhesség alatt is előfordulhat, hogy a kismamák véres vizeletet tapasztalnak, amit rögtön meg kell vizsgáltatni orvossal, de a legtöbb esetben vagy húgyhólyagfertőzés , vagy egyszerűen a túlzott fizikai megterhelés áll a háttérben.

Mi a helyzet a férfiak esetében? A férfiak esetében a véres vizelet általában a prosztata valamilyen megbetegedését jelzi, ami lehet gyulladás, megnagyobbodás, az erek betegsége, sőt, legrosszabb esetben akár prosztatarák is .

Gyerekeknél nem olyan gyakori, mint a felnőtteknél

A kicsik esetében általában valamilyen gyulladás áll a háttérben, amit viszont komolyabban kell venni. Nem zárható ki a ciszták jelenléte sem a vesében, amely veleszületett rendellenesség, vagy a hat év alatti kisgyerekek esetében a gyakran kitapintható, rosszindulatú Wilms-tumor .

Azért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha véres a vizeletünk, mert könnyen előfordulhat súlyosabb betegség, és egy szakember gyorsan meg tudja állapítani az okokat, és az ilyenkor legmegfelelőbb kezelést. A rendelőben a következő kérdésekre számítsunk, és előre készüljünk fel a válaszokkal.

  • Mikor vette észre először, hogy vörös a vizelete?
  • Milyen gyakoriak a tünetek?
  • Mennyire erős az elszíneződés?
  • Volt-e mostanában valamilyen húgyúti megbetegedése?
  • Használ a véralvadást szabályozó gyógyszereket?
  • Volt-e mostanában valamilyen balesete, amiben fizikailag megsérült?
  • Érez-e fájdalmat vizelés közben?

Ha ezekre megkapta a válaszokat, az orvos ultrahangos vizsgálatot végezhet a hólyagról és a vesékről, majd vizeletmintát fog kérni, hogy ellenőrizni tudja benne a fehérjék, valamint a vörös- és fehérvérsejtek arányát. Az utóbbiak magas aránya például húgyúti fertőzésre is utalhat . A további vizsgálatok szükségessége az eddigiek fényében dől el. Ha az orvos nem elégedett az eredménnyel, jöhet a röntgen, az MRI, a CT-vizsgálat, a húgyhólyagtükrözés (cisztoszkópia) vagy a vesebiopszia. A gyógyítás az eredmény függvényében történik.

Hólyaghurut (cystitis): a húgyhólyag-fertőzés - akárcsak más bakteriális eredetű fertőzések - kezelése antibiotikumokkal történik.

Vesegyulladás (nephritis): a vesefertőzés tünetei kortizon- vagy azatioprin tartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők, mert ezek immunrendszer gátló (immunszupresszív) hatásúak.

Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis): a húgyhólyag-fertőzéshez hasonlóan antibiotikumokkal gyógyítható, súlyos esetben azonban kórházi kezelésre van szükség.

Vesekő , húgyúti kövek: ha a kövek nem vándorolnak tovább maguktól, elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. Gyógyszerek mellett terápiára, esetleg műtétre lehet szükség.

Daganatok: A kezelés a tumor fajtájától (jóindulatú, rosszindulatú) és méretétől is függ, de a sugárkezelés és a kemoterápia jöhet szóba.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: