Leleplezték a felfázást okozó baktériumokat

Csaknem minden második nő szenvedett már a húgyhólyagfertőzéstől, legalább egyszer élete során. Az esetek 80 százalékát az E. coli baktérium okozza, amely a húgycsövön át utazik a hólyagig, ahol aztán fájdalmas fertőzéseket vált ki. Két svájci egyetem kutatóinak sikerült magyarázatot találni, a baktérium miként képes megakadályozni, hogy a vizelet áramlása kiöblítse a szervezetből.

Sok nő tapasztalta már, milyen fájdalmas a húgyhólyagfertőzés, amelynek jellegzetes tünetei a vizelés közben érzett égő fájdalom és állandó vizelési inger. A visszatérő húgyúti fertőzések (köznapi nevén felfázás) fő okozója egy baktérium, amely a normál bélflórában is megtalálható. Az Escherichia coli (E. coli) azonban, ha belép a húgyutakba, ott a felszínre tapadva gyulladást okoz.

Timm Maier professzor a bázeli egyetem Biocentrumából és Beat Ernst professzor a Farmacentrumból, illetve Rudolf Glockshuber professzor az zürichi ETH Molekuláris Biológia és Biofizikai Intézetéből hozták létre azt a kutatócsapatot, amely most felfedezte, hogy a baktériumok a FimH fehérjét felhasználva képesek megkapaszkodni és előre haladni a húgyutakon a vizelet árammal szemben is.

A hüvelyi úton adagolt ösztrogén segíthet a húgyúti fertőzések kiújulásának megelőzésében a menopauzán átesett nőknél. A kórokozóról hosszú, hajszerű, apró horogban végződő függelékek lógnak le a FimH csúcsánál. Ez a fehérje – amelynek egy különleges tulajdonsága van – hozzátapad a cukor struktúrákhoz a sejt felszínén: annál erősebben kötődik a húgyutak felületi sejtjeihez, minél inkább le akarják őket onnan rángatni. Olyan nagy ellenállásra képesek, hogy a vizelés közben keletkező sodróerő sem mozdíthatja el őket, azaz a FimH megvédi a baktériumot a kiöblítéstől.

A visszatérő húgyúti fertőzések (köznapi nevén felfázás) fő okozója egy baktérium
A VISSZATÉRŐ HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK (KÖZNAPI NEVÉN FELFÁZÁS) FŐ OKOZÓJA EGY BAKTÉRIUM

„Több biofizikai és biokémiai módszer kombinációjával sikerült kideríteni – részletesebben, mint valaha –, hogy a FimH hogyan horgonyozza le a kórokozót” – mondta Rudolf Glockshuber. A tanulmány a végére járt, hogy mekkora mechanikai erők hatnak FimH által kikötött baktériumra.

„A FimH fehérje két részből áll, amelyek közül a második nem-cukor kötő rész szabályozza, hogy milyen szorosan kötődik az első rész a cukor-molekulához. Amikor a vizeletsugár keltette erő elkezdi széthúzni a két fehérje két felét, a cukor kötőhely reteszelődik. Azonban, amikor a húzóerő elgyengül, a kötés újra megnyílik, a baktériumok leválnak és tovább vándorolnak felfelé a húgycsőben” – magyarázta Timm Maier.

A húgyúti fertőzések második leggyakoribb oka az antibiotikumok helytelen használata. A növekvő antibiotikum-rezisztencia miatt a hangsúly egyre inkább az alternatív kezelési formákra terelődik át. Az E. coli fertőzések megelőzésében és gyógyításában olyan új hatóanyagok lehetnek hatásosak, amelyek megakadályozzák, hogy a kórokozó a FimH segítségével megtapadjon a húgyutakban , ami az antibiotikumok használatát a legtöbbször szükségtelenné tenné.

Az antibiotikum-használat csökkenése megnyitná az utat a további rezisztencia kialakulásának elkerülésére. Beat Ernst csapata már hosszabb ideje intenzíven dolgozik a FimH antagonisták létrehozásán. A FimH működési mechanizmusának feltárása nagyban támogatja ezeket az erőfeszítéseket, és hozzájárul a megfelelő gyógyszer kifejlesztéséhez.

Forrás: EurekAlert

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: