Miről árulkodik a menstruációs vér állaga?

Életük során a nők több különféle állagú menstruációs vérrel is találkozhatnak. Az ilyenkor távozó vér különbözik a test többi részén található vértől, például abban, hogy általában nem alvad meg azonnal.

Hogyan változik a menzesz az életkor előrehaladtával? Részletek itt.

Mit üzen a menstruációs vér?

Bár a menstruációs vér állagára vonatkozóan nem folytak még igazán komoly és nagyszabású kutatások, a szakértők szerint az optimálisnak tekinthető viszkozitás sűrűbb, mint a vízé, de hígabb, mint mondjuk a kecsapé. Lehetnek viszont esetek, amikor nem egészen van így.

A menstruációs vér állaga akár betegségekre is figyelmeztethet
A menstruációs vér állaga akár betegségekre is figyelmeztethet

Amikor sűrű és csomós a vér

Néha, ha a vérzés nagyon erős, kisebb, vérrögszerű csomókat találhatunk a menzeszkor ürülő vérben. A kis, körömnyi nagyságú rögökkel nincsen semmi probléma, teljesen normálisak. Viszont minél nagyobbak a rögök, annál nagyobb figyelmet érdemes fordítani rájuk. Utalhatnak ugyanis valamilyen hormonális problémára vagy kisebb jóindulatú kinövésre, úgynevezett méhfibrómára is. A fibrómák viszonylag gyakoriak, és bár komoly egészségügyi kockázatot nem rejtenek magukban, mindenképpen érdemes beszélni az orvosunkkal, ha ilyesmire gyanakszunk.

Ha híg és vizes az állaga

Vannak, akiknél ez egyszerűen csak gyengébb vérzést jelent, de más is állhat a háttérben. Ha ugyanis világos, vízszerű, de színes folyadék ürül a hüvelyből, akkor bizonyos esetekben méh- vagy petefészektumorra is utalhat. Hogy erről van-e szó, természetesen csak orvosi vizsgálattal lehet kideríteni, így ha ilyesmit tapasztalunk, minél hamarabb menjünk szakemberhez.

Csúszós, nyálkás is lehet

Ha észrevesszük, hogy a menstruáció során ürülő vér kicsit egységesebb, nyálkásabb a szokásosnál, akkor az lehet az oka, hogy a vér összekeveredett némi, a méhnyakról származó nyálkával. A nyálkát a méhhez vezető csatornában elhelyezkedő sejtek termelik, feladata pedig, hogy megvédje és segítse a spermiumokat útjuk során a petesejthez. Ha menstruációs vérhez keveredik, még nem kóros, így nem kell miatta aggódni.

Honnan tudja, hogy normális a menzesze? A normális menstruációs periódus egyénre szabott, mindenkinél más számít annak. Vannak azonban általános érvényű szabályok, amik az átlagos menstruációs ciklus ismérvei. Mutatjuk, melyek ezek !

Forrás: womenshealthmag.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra