Miről árulkodik a menstruációs vér állaga?

Életük során a nők több különféle állagú menstruációs vérrel is találkozhatnak. Az ilyenkor távozó vér különbözik a test többi részén található vértől, például abban, hogy általában nem alvad meg azonnal.

Hogyan változik amenzeszaz életkor előrehaladtával? Részletek itt.

Mit üzen a menstruációs vér?

Bár a menstruációs vér állagára vonatkozóan nem folytak még igazán komoly és nagyszabású kutatások, a szakértők szerint az optimálisnak tekinthető viszkozitás sűrűbb, mint a vízé, de hígabb, mint mondjuk a kecsapé. Lehetnek viszont esetek, amikor nem egészen van így.

A menstruációs vér állaga akár betegségekre is figyelmeztethet
A menstruációs vér állaga akár betegségekre is figyelmeztethet

Amikor sűrű és csomós a vér

Néha, ha a vérzés nagyon erős, kisebb, vérrögszerű csomókat találhatunk a menzeszkor ürülő vérben. A kis, körömnyi nagyságú rögökkel nincsen semmi probléma, teljesen normálisak. Viszont minél nagyobbak a rögök, annál nagyobb figyelmet érdemes fordítani rájuk. Utalhatnak ugyanis valamilyen hormonális problémára vagy kisebb jóindulatú kinövésre, úgynevezett méhfibrómára is. A fibrómák viszonylag gyakoriak, és bár komoly egészségügyi kockázatot nem rejtenek magukban, mindenképpen érdemes beszélni az orvosunkkal, ha ilyesmire gyanakszunk.

Ha híg és vizes az állaga

Vannak, akiknél ez egyszerűen csak gyengébb vérzést jelent, de más is állhat a háttérben. Ha ugyanis világos, vízszerű, de színes folyadék ürül a hüvelyből, akkor bizonyos esetekben méh- vagy petefészektumorra is utalhat. Hogy erről van-e szó, természetesen csak orvosi vizsgálattal lehet kideríteni, így ha ilyesmit tapasztalunk, minél hamarabb menjünk szakemberhez.

Csúszós, nyálkás is lehet

Ha észrevesszük, hogy a menstruáció során ürülő vér kicsit egységesebb, nyálkásabb a szokásosnál, akkor az lehet az oka, hogy a vér összekeveredett némi, a méhnyakról származó nyálkával. A nyálkát a méhhez vezető csatornában elhelyezkedő sejtek termelik, feladata pedig, hogy megvédje és segítse a spermiumokat útjuk során a petesejthez. Ha menstruációs vérhez keveredik, még nem kóros, így nem kell miatta aggódni.

Honnan tudja, hogy normális a menzesze? A normális menstruációs periódus egyénre szabott, mindenkinél más számít annak. Vannak azonban általános érvényű szabályok, amik az átlagos menstruációs ciklus ismérvei. Mutatjuk, melyek ezek!

Forrás: womenshealthmag.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: