Miért gyakori a nőknél a hólyaghurut?

A felfázásra való fokozott hajlam főként a nők anatómiai adottságaival magyarázható.

Hirtelen jelentkező, nehezen visszatartható vagy gyakori vizelési inger, amellyel esetleg csak néhány csepp vizelet ürül, vizeletürítéskor érzett csípő érzés, alhasi fájdalom, kellemetlen szagú, esetleg zavaros vizelet: a nők nagy része ismeri ezeket a tüneteket, amelyek a hólyaghurut kellemetlen velejárói. Bár a köznyelvben felfázásként emlegetjük a betegséget, és mint ilyet, a hideg idővel hozzuk összefüggésbe, valójában bakteriális fertőzés áll a háttérben, amely gyakorlatilag bármikor utolérheti az embert.

Bár a - rendszerint az Escherichia coli nevű baktérium okozta - fertőzés mindkét nem képviselőit érintheti, nőknél sokkal gyakoribb: 15 éves kor alatt a lányok 3-5 százaléka, 16-35 éves kor között 20 százalékuk, míg 36 éves kor fölött a nők 35-40 százaléka lehet érintett (míg férfiaknál 1 - 0,5 - 20-35 százalék az arány az említett életszakaszokban).

A különbségnek elsősorban anatómiai okai vannak: a férfiak hosszabb és kanyargósabb húgycsövével szemben a női húgycső rövid (2,5-4 cm) és egyenes, így a baktériumok szinte akadálytalanul, hamar el tudnak jutni a hólyagba. Ráadásul a nőknél a húgycsőnyílás igen közel van a végbélnyíláshoz és a hüvelyhez, így mind a bélrendszerben, mind a normál hüvelyflórában jelen lévő kórokozók könnyebben átkerülhetnek a húgycsőbe, onnan pedig a felsőbb húgyutakba.

A felfázás hajlamos a kiújulásra: az esetek 5-10 százalékában ismétlődik a fertőzés. Ezért nagyon fontos a hólyaghurut mielőbbi kezelése, és mindazon tényezők kiiktatása, melyek a betegség kialakulásának kockázatát fokozhatják. Ha otthoni gyógymódokkal 1-2 napon belül nem enyhülnek a tünetek, esetleg láz, vagy véres vizelet jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulnunk, mert az ilyen szövődményes esetek gyógyítására már antibiotikumra is szükség lesz!

A nem kielégítő ruházat vagy a hideg felületen való hosszas üldögélés is hozzájárulhat a hólyaghuruthoz

A nem kielégítő ruházat vagy a hideg felületen való hosszas üldögélés is hozzájárulhat a hólyaghuruthoz A hólyagba jutott baktériumok megtapadásának és szaporodásának minden olyan hatás kedvez, amely alhasi vérbőséget okoz. Ez magyarázza, hogy erős hőmérsékleti behatásra vagy szexuális együttlét nyomán könnyen felbukkannak a panaszok. Bizonyos tényezők megléte, például családi halmozódás, vesekövesség vagy bármilyen más húgyúti elzáródás, valamint a cukorbetegség fokozza a hólyaghurutra való hajlamot. Rontja a kilátásokat minden olyan hatás is, amelynek következtében felborul a hüvely természetes baktériumflórája, így gyengül annak természetes védekező képessége. Ez előfordulhat hormonális változások következtében, de egy antibiotikum-kúra nyomán is.

Mindezek mellett a "felfázás" elnevezés nem teljesen alaptalan: a nem kielégítő ruházat vagy a hideg felületen való hosszas üldögélés is hozzájárulhat a hólyaghuruthoz , mert a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, a keringés gyengül, ilyen módon csökken a védekezésben fontos szerepet játszó sejtek száma, ezért a hólyagban lévő baktériumok könnyebben tudnak szaporodni és gyulladást okozni. Ugyanakkor, bár a hűvösebb időben jól esik a szauna és a meleg vizes fürdőzés, ezekkel is érdemes óvatosan élnünk, mert a nedves melegben a kórokozók is igen jól érzik magukat.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: